Aviaţie Mali

Franta a executat in Mali prima lovitura aeriana cu drona

La doar câteva zile după certificarea dronei MQ-9 Reaper pentru lansarea de bombe ghidate laser GBU-12, Forțele Aeriene Franceze au executat prima lovitură aeriană operațională împotriva teroriștilor din Mali.

UCAV MQ-9 Reaper inarmat cu bombe GBU-12

UCAV MQ-9 Reaper inarmat cu bombe GBU-12

Franța a executat pentru prima dată o lovitură aeriană cu o dronă, acțiune în urma căreia au fost eliminați patruzeci de teroriști în Mali.

Cu o zi înainte, președintele Franței, Emmanuel Macron, anunțase că luptătorii francezi au neutralizat 33 de jihadiști în regiunea Mopti (Mali) într-o operație începută cu o noapte înainte.

Comandamentul militar al Franței a informat că lovitura aeriană cu dronă a avut loc după o operație în care alți șapte jihadiști fuseseră uciși.

În timp ce luptătorii francezi din forțele pentru operații speciale executau căutări în zona de luptă din Ouagadou aflată la 150 de kilometri de orașul Mopti, aceștia au fost atacați de către un grup de teroriști pe motociclete.

În sprijinul luptătorilor francezi au executat lovituri aeriene o dronă Reaper și un avion Mirage 2000 care patrulau în apropiere.

Aceasta a fost prima lovitură aeriană executată de o dronă înarmată.

Lovitura aeriană a fost executată la doar două zile după ce Franța a anunțat finalizarea testelor aparatelor de zbor fără pilot, pentru misiuni de luptă cu armament.

Franța operează trei drone la baza din vecinătatea localității Niamey, capitala Nigeriei.

Operația din weekend a avut loc în zona contralată de către teroriștii din grupul islamist Katiba Macina, grup înființat de către liderul religios radical Amadou Koufa din Mopti.

Doi jandarmi din Mali, capturați anterior, au fost eliberați iar militarii francezi au capturat vehicule, motociclete și armament.

Franța a mai provocat eliminarea a 25 de jihadiști luna aceasta în două operații care au avut loc în Sahel.

Însă luna trecută Franța a înregistrat cea mai mare pierdere într-o singură zi, din statisticile ultimelor patru decenii. Treisprezece militari francezi și-au pierdut viața într-un accident de elicopter. Militarii decedați executau o misiune de vânătoare a teroriștilor care acționau în nordul Maliului.

Franța a desfășurat  în Sahel o forță compusă din 4500 de militari începând cu anul 2013.

Patruzeci și unu de militari și-au pierdut viețile în lupta cu extremiștii islamiști din regiune.

Iulian Iamandi

3 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: