Aviaţie

Fortele Aeriene Bulgare ar putea cumpara numai o juma’ de escadrila

MiG-29 bulgar

MiG-29 bulgar

Ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, a anunţat că Forţelor Aeriene Bulgare le vor fi alocate fonduri suplimentare.

Însă nici de această dată banii nu vor fi suficienţi, aceştia urmând să fie limitaţi pentru executarea parţială a programelor majore.

Noul buget al Apărării va fi prezentat Parlamentului pentru vot în următoarele câteva zile.

Forţele Aeriene Bulgare au în plan retragerea bătrânelor avioane de luptă sovietice şi înlocuirea acestora cu avioane de luptă noi sau la mâna a doua.

Ministerul bulgar al Apărării încă nu a ales tipul de avion care ar urma să fie achiziţionat, însă cel mai probabil alegerea va fi făcută între Saab Gripen, Eurofighter Typhoon şi Lockheed Martin F-16.

Legat de numărul avioanelor de luptă planificat pentru cumpărare, ministerul Apărării anunţă că Forţele Aeriene Bulgare nu sunt capabile să achiziţioneze o escadrilă întreagă ci doar jumătate de escadrilă… şi asta în cadrul unui program multi-anual.

Sursa: AirRecognition

Dau şanse unei cooperări româno-bulgare, dacă vecinii din Ţinutul Marilor Sere vor alege tot F-16.

 

Iulian Iamandi

11 Comments

 • 6 F-16 pt Bulgari contra 60.000 de saci de gogosari si castraveti 🙂 Eurofighter? Sa fim seriosi ! Iar Gripen are interzis in Europa de ceva vreme. Impreuna, maretul front de aparare a granitei de Est a NATO va avea 18 F-16 Block “whatever”. Mda… Kein Problem !

  • Gripen au luat ungurii si polonezii, nu conteaza forma, dar sunt convins ca si bulgarii vor lua F-16 SH! Aerostar vrea sa preia reparatia pentru F-16 pentru Europa de Est, asa ca ar fi avantajati.

   • Polonezii au 48 de F-16 noi. Ungurii si cehii au Gripen. Sper sa fie adevarata treaba cu Aerostar si mentenanta F-urilor desi parca recent ai nostri parca facusera un pact sau ceva de genul cu turcii pentru eventuala mentenanta.

    • Dea tunci s-au mai schimba unele lucruri prin zona asta, inclusiv numarul de F 16 pe care le vom avea in dotare. La 12 nu renta neaparat sa faci RK-ul in tara, ca era numarul mic, dar la 3 – 4 escadrile, asa cum ne spunea ambasadorul american ca vrem sa luom, se schimba situatia, Plus ca MIG-urile raman in dotare inca ceva timp, astfel se suprapune iar trecerea si mentenanta se va face in paralel. Si pentru bulgari e avantajos sa lucreze cu noi la o juma de escadrila in dotare. 🙂

 • Si eu cred ca vor lua o mana de F-16 sh. Probabil de la greci sau chiar de la americani. Ar fi multe variante, Israel, tarile nordice, desi ale lor cred ca sunt cam forjate. Cred ca vor merge pe F-16 pentru ca in zona asta se poarta F-16: Romania, Turcia, Grecia.

  • In caz ca ar fi facut o afacere mai buna ar fi fost in prima faza. Adica de exemplu sa zicem ca luau si ei in leasing Gripen, sau chiar sa fi cumparat 8-10-12 avioane noi asa printr-o minune. Si cam asta era. Cu astea ramaneau. Pe termen lung nu pot sa tina pasul cu noi. Cu toate relele din Romania sunt convins ca pe viitor se vor cumpara si avioane noi.

  • Compara ce au facut romanii si bulgarii cu contractele de apare pe timp de criză. Contractul pentru Spartan a fost înjumătățit, în timp ce la noi a fost lungit. Bulgarii stau mai prost la achiziții și planificarea apărării decât noi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: