Geopolitica Marină

Flota Marii Negre a crescut in 2015 cu peste 200

Flota Marii Negre şi-a sporit inventarul în anul 2015 cu peste 200 obiecte militare, cărora li se adaugă 2400 de militari profesionişti.

Flota Marii Negre - Fregata Proiect 11356 Admiral Grigorovich

Flota Marii Negre – Fregata Proiect 11356 Admiral Grigorovich

Veştile au fost aduse de către şeful Flotei Mării Negre, amiralul Alexander Vitko:

“In 2015, the Black Sea Fleet received more than 200 items of advanced military hardware, about 40 various ships and vessels, including three new-generation diesel-electric submarines. Two of the three diesel-electric submarines, the Novorossiysk and the Rostov-on-Don, have already arrived at their permanent bases.”

Anul trecut, Flota Mării Negre a recepţionat două corvete purtătoare de rachete din clasa Proiect 21631 Buyan-M, zece nave de luptă, 20 de nave auxiliare şi peste 30 aparate de zbor – inclusiv avioane de luptă moderne tip Suhoi Su-30SM Flanker-C – şi vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Vitko a subliniat:

“As  many as 140 advanced armored vehicles arrived for coastal defense forces.”

Conform declaraţiilor amiralui rus, toate navele de luptă şi submarinele nou intrate în serviciul Floteri Marii Negre au fost completate cu echipaje formate din militari profesionişti angajaţi pe bază de contract.

Legat de acest aspect, Vitko a precizat că Flota Mării Negre a crescut cu 2400 de militari profesionişti, cu 10 procente mai mult decât în 2014. Alţi 600 de militari profesionişti se vor alătura Flotei în viitorul apropiat.

Anul acesta, în baza navală din Sevastopol (Crimeea) vor sosi două fregate Proiect 11356, Admiral Grigorovich şi Admiral Essen, înarmate cu rachete de croazieră Kalibr (SS-N-27 Sizzler) precum şi cu sisteme de apărare antiaeriană noi.

Echipajul celei de-a treia fregate, Admiral Makarov, a fost deja format şi în prezent se instruieşte.

“Two advanced diesel-electric submarines Stary Oskol and Krasnodar are expected to join the Black Sea Fleet. The submarines are equipped with the Kalibr missile system as well.”

Amiralul Vitko a mai adăugat că Flota Mării Negre va recepţiona şi navel speciale de sprijin.

Sursa: Navy Recognition

Flota Mării Negre…

… este dominanta Mării Negre, o mare care într-un ipotetic – dar foarte probabil – război se va transforma într-un lac rusesc în urma închiderii/blocării Bosforului.

Pe ce variantă de deschidere ar miza oare ruşii?

Să surprindă în Marea Neagră o navă mare de luptă a alianţei NATO? O navă specializată în misiuni de spionaj? Aici am îndoieli… însă mai există două variante.

Una ar fi surprinderea unei grupări navale NATO compusă din nave cu capabilităţi puternice de luptă, componentă a forţei de reacţie imediată şi nimicirea acesteia, fapt care ar duce la scăderea puterii grupărilor mari tip CBG sau Task Force, prin nealăturarea navelor surprinse în Marea Neagră.

A doua posibilitate, cu rezultate mai slabe în ceea ce priveşte pierderile la inamic, ar fi surprinderea unei grupări navale NATO formate din nave specializate în lupta împotriva minelor marine.

Probabilitatea unei deschideri cu Marea Neagră… goală, nu o iau în calcul. N-ar însemna obţinerea de avantaj la nivel strategic, ci numai tactic. Nu, n-am uitat de marina militară turcă.

Să extindem probabilităţile şi în Marea Baltică sau Marea Nordului?

Bănuiesc că aş putea fi acuzat de greşeală faţă de o singură afirmaţie.

 

Iulian Iamandi

27 Comments

 • Daca ne gandim la cele doua razboaie mondiale putem trage o concluzie:stim cu ce arme incepe un razboi de amploare,dar nu stim cu ce arme se incheie.Si apoi multe strategii pe care si le fac militarii in timp de pace,se dovedesc absolut inutile la razboi,de exemplu fortificatiile in ww2.

 • Nu cred ca Rusia isi va permite sa atace NATO sau USA asa gratuit….fara sa ii stea China in sapte nu cred ca o sa miste in directia asta…..
  Daca as fi Erdogan in schimb as incerca sa nu ma las provocat si tarat intr-un razboi cu Rusia in care sa para ca eu am facut primul pas. Dar cum Erdogan se crede urmasul sultanilor, o sa il manance mana la un moment dat sa faca o greseala neprovocata pe care sa fim seriosi Putin o asteapta de la doborarea avionului.
  Intre timp sa fac tot felul de psiops prin Europa care sa ii faca pe cetatenii vestici sa accepte mai usor un razboi ruso – turc in care aliantele sa nu functioneze.
  Sa nu uitam ca razboiul este doar una din parghiile cu care poti controla un stat, mai exista “primaveri arabe” , “rivalutii cu excursionisti rusi” etc.

 • Turcii in momentul de fata isi apara integritatea tarii in estul turciei. Situatia incet incepe sa iasa de sub controlul autoritatilor centrace de la Ancara. Din ce am citit si am vazut in Estul Turciei situatia merge spre un razboi.
  Turcia in momentul de fata se afla in defensiva, nu are planuri de razboi cu rusii. Ar fi bine sa-si pastreze teritoriile pe care le controleaza in momentul de fata si posibilile miscari sociale care se prefigureaza in viitorul nu foarte indepartat.

  • Chiar si cu un conflict intern daca izbucneste cu kurzii si pentru care are destule resurse si oameni sa-i linisteasca, un conflict cu rusia ar face ca lucrurile sa mearga doar in favoarea tucilor.
   rusia nu are nimic serios cu care sa faca desant maritim in Turcia decat desant aerian, dar la un litoral atat de intins cat si montan e greu de crezut ca rusii vor ataca pe turci astfel.
   Mai raman doua ipoteze:
   1. Ii inarmeaza pe kurzi pentru a incepe o rebeliune in partea de est a tarii care sa le consume resurse mari turcilor.
   2. Lupte aeronavale in Marea Neagra, dar ma indoiesc ca rusii ar putea castiga un astfel de conflict. Turcia daca isi aduce flota din Mediterana s-a terminat cu suprematia navala rusa din Pont, iar ca aviatie daca ne uitam cel putin pe hartie, bilantul e in favoarea rusilor la fightere cu 3:1, dar rusia trebuie sa tina foarte multe aparate pe spate avand in vedere ce vecini are (celelalte state membre NATO din Europa, USA, Canada, Japonia, China), iar o lupta 1 la 1 sunt facuti praf de turci care au aparate mai bune.

   Pe tema subiectului ar merge un What if? sau un Bruzli il bate pe Vandame, aici mizez pe turci intr-un conflict normal (adica fara perverse gen Coold War).

   Singurii inamici naturali ai Turciei raman Armenia care nu conteaza si Iranul, cu care este in relatii bune fata de socotelile pe care le aveau pana acum un secol; Irakul si Siria sunt la pamant, iar un atac din partea Greciei dupa toata criza economica care nu s-a sfarsit si ajutoarele frantei si germaniei, de data asta ar fi potolita elada din 2-3 telefoane sau ar primi biletel ca Tonta de la Barosso.

   • Razboiul turco-rus, nu prevede debarcari de trupe ruse pe litoralul turc.
    Rusii prin noile sisteme de arme controleaza toata marea neagra inclusiv cu stramtorile. Nu se baga nimeni la Bastioane si Kalibr, si S400 in Marea Neagra. Pot sa aduca turcii toata flota. Militarii turci inteleg acest lucru.
    1. Ii inarmeaza pe kurzi pentru a incepe o rebeliune in partea de est a tarii care sa le consume resurse mari turcilor. Da rebeliunea a inceput deja se extinde saptamanal, o buna parte din teritoriul kurd turcii deja nu-l controleaza.
    2..Singurii inamici naturali ai Turciei raman Armenia – gresesti amarnic uitete mai bine pe harta si numestemi prietenii turcilor. Relatii bune Turco-Iraniene? Mai informeazate te rog…..
    Per ansanblul Rusia -Turcia sunt doi actori din categorii diferite mai studiaza problema te rog….
    Gandesti prea clasic razboi dc va fi intre ei fereste Donmul pentru Turcia va fi catostrofal si comandamentul turc , politicienii, intelege acest lucru si deaici comportarea mai mult retinuta si cautarea de canale diplomatice pentru refacerea relatiilor cu Rusia….
    Eu urmarind evenimentele am inpresia ca turcia se afla intr-un pericol de moarte in momentul de fata, sectorul turistic in cadere libera, atentate cu moartea turistilor germani la Istanbul. Rusii nu mai vin + nemtii, scaderea exporturilor, razboiul care a inceput in estul turciei vezi imagin youtube, arestari de jurnalisti, profesori, academicieni, opozitia care tulbura apele. Posibilitatea declansarii unei lovituri militare dc se deterioreaza situatia socio-economica mai departe in Turcia. O mare parte din corpul ofiteresc superior Erdogan ia bagat la puscarie. Abea asteapta sa se razbune pe Erdogan.
    Chear si SUA cu aliatii sau saturat de Erdogan face prea multe prostii si este ff inprevizibil.

    • un conflict deschis ar presupune niste obiective inainte de a incepe
     depinde ce ar dori rusii daca ar intra intr-un conflict deschis cu turcii ..daca ar avea succes sau nu
     daca ar dori sa stearga flota turca din marea neagra probabil ar avea succes
     daca ar vrea sa intre sa ocupe stramtorile sau ..ceva prin turcia ..probabil ca nu
     turcii nu prea au cu ce sa-i loveasca pe rusi “la ei acasa” ..asa ca vor lupta “la remorca” fara initiativa
     rusii unu la unu sunt forta in marea neagra

     • Din ce am citit si am auzit pe la rusi la ei obiectivul de a debarca in Turcia si a ocupa stramtorile nu mai e de actualitate. A fost un obiectiv vechi l-a care ei au visat ff mult. Prin noile sisteme de arme pe care le au, controleaza toata Marea Neagra inclusiv stramtorile. Nu mai au nevoie sa debarce sa infinga steagul. De cand au luat Crimeia inapoi lucrurile sau schimbat ff tare.
      Turcii ca sa-si pastreze flota in ipoteza unui conflict turco-rus ar trebui flota sa o retraga in Marea Mediterana unde cat de cat va fi in siguranta. Marea Neagra pentru ei nu mai e sigura vor pierde tot ce au. chear si in Marea Mediterana prin extinderea bazelor rusesti din Siriya nu vor fi in siguranta mare. Dar aici cel putin o sa aiba sustinerea flotei VI SUA. Si cat de cat va fi un echilibru.
      Cemi place la militarii turci, ei realizeaza acest lucru si de aici comportarea lor care este destul de retinuta chear dc rusii au inceput sa faca diferite miscari care incearca sa te scoata din echilibru sa te inerveze.

      • Instalatiile rusesti din Crimeea vor fi rase de pe fata pamantului de catre rachete SOM lansate de F16 turcesti chiar la inceputul unui conflict.

       • Raza la SOM e 200km si restul de 200km cum le parcurgi? Fara sa ai de aface cu S400 si alte chestii?
        Chear nu intelegeti ca Marea Neagra e inchisa Aer, suprafata, subapa) stramtorile la fel sunt inchise prin noile sisteme.
        Unicul spatiu unde turcii sunt cat de cat in siguranta e Marea Mediterana.

        • Termina cu prostiile astea alarmiste.Fierataniile rusesti din Marea Neagra sunt victime sigure .SOM are are raza 250-300km si sunt lansate de pe avioane F16….asa mai parcurgi.Flota turca a fost upgradata,are AA destul de performant.Si,contrar miturilor,nu ne garanteaza nimeni ca S400 ar fi asa de bun,un razboi adevrat nu e un video de propaganda rusesc.200 de F16 lansand rchete de croaziera ar transforma bazele si navele rusesti intr-o gramada de cenusa in cateva minute.

         • Sa te asculte or tine turcii at pierde tot ce au in M.N. Azi rushing au transferat SU 35C in Siriya acolo turcii M.M . Mai au sanse . Eu zic sa mai asculti si parerea altor colegi care posteaza.

         • @ Costin – hai sa vedem care este apararea antiracheta clasica a unei fregate tucesti si care este apararea antiracheta clasica a unui AEGIS sau fregata ruseasca echivalenta?
          Tu chiar crezi ca evreii s-au ferit cat au putut de mult de S 300 egeaba daca nu avea acel sistem capabilitati peste medie?
          S 300/ Patriot sunt cam greu de contracarat nu spun ca sunt imposibil de contracarat dar asta este pentru big boys si aia nu sunt turcii, nu acum poate peste 0 de ani da.
          Acum cred ca pot numara pe degetele de la 2 maini marinele si aviatiile care se pot descura contra rachetelor de croaziera moderne si a rachetelor sol aer de tip Patriot/ S 300+ etc.
          Daca au rusii un domeniu militar in care exceleaza atunci rachetele antinava si mai ales cele sol -aer sunt locurile unde trebuie sa cauti superioritatea lor.
          F 16–le daca ar fi sa salnseze nu poate sa o faca contra bazelor din Crimeea de la distanta maxima pentru ca atunci adversarul rusii au timp de contramasuri, si reactie. De-obicei lansezi mult mai de aproape pentru a nu da timp de reactie mai mare de cateve zeci de secunde.
          In plus da e sa o luam asa Rusia are capacitate sa dea jos satelitii Turciei, Turcia nu are asa ceva….apoi apararea antiaeriana a Turciei este deficitara tocamai la capitolul Raza lunga/ medie de actiune si nici la raza scurta nu sta excelent…(Sta excelent doar daca o comparam cu apararea antiaeriana a noastra). Nato cunoaste destul de bine S 300 deoarece au exersat contra celor slovace si probabil contra celor cipriote pe care le utilizeaza insa grecii.
          Dupa mine Erdogan s-a prins de jocul care este peste puterea actuala a Turciei si de aia incearca acum sa dea inapoi si sa gaseasca o solutie diplomatica.
          O Turcie singura contra Rusiei fara NATO in spatele sau ar avea sanse minime sa obtina victoria in Marea Neagra sau sa castige razboiul aerian.
          Si inca ceva sunt in stare sa pun pariu ca si sistemul aer-aer al Rusiei este mult peste ceea ce poate alinia Turcia azi cu toate cele 200 de F 16, sa nu uitam ca NATO le asigura AWACS-urile in zona pentru a avea situatia tactica completa.

         • @ Costin – cam cate SOM crezi ca sunt operationale in acest moment? Cam cate platforme F 16 Block 50 poate folosi Turcia pentru a ataca in valuri Crimea? Cate submarine poate aglomera Turcia in Marea Neagra si care este calitatea lor combativa?

          • N-avem de unde stii cate SOM sunt operationale.Dar nici cu raza S400 atat preamarita nu e chiar asa usor.Ei tot o dau cu 400km dar conteaza releiful,Forma Pamantului (ca nu vine intr-o linie dreapta),AWACS turcesti,EW de care turcii dispun (vz aici si sistemul Koral,etc).Mai sunt si rachete anti radiatie de luat in calcul.Chiar nu e atat de simplu.

          • @ Costin – raza de actiune maxima a unui sistem poate fi folosite doar impotriva unor tinte slab manevriere sau in conditii de surpriza, in rest as miza pe 200+ pana in 250 km distanta de angajare efectiva a tintei.

   • @ Raptor – nu as fi chiar asa de sigur ca la Turcia vs. Rusia fara sprijinul direct al NATO nu o sa iasa nsol pentru turcaleti…
    Razboiul aero naval este tocmai ceea ce si-ar dori rusii care au superioritate tehnologica. Pe hartie si Irakul in 1991 statea bine, unii o considerau a 5 a armata de pe glob ( nu stiu pe ce criterii).
    Razboi aero naval inseamna si S300 si S 400 la sol care ar da de furca aviatiei turce, iar sa spui ca un F 16 fie el si block 50/52+ este la nivel de Su 30 SM…e cam greu, la fel cum ai spune ca F 15 este inferior lui F 16 ceea ce poate fi valabil numai in anumite conditii care favorizeza F 16-le.
    Inca ceva – uita-te la toate navele turcesti si vei vedea ca sunt deficitare la capitolul aparare antiracheta acolo unde rusii exceleaza. La capitolul submarine rusii de asemenea sunt superiori. Nu as pune pariu pe turci nici la capitolul sisteme de bruiaj electronice.
    Sigur vor fi piloti turci exceptionali, vor avea victorii aeriene dar nu pot castiga un razboi contra Rusiei azi, in 2016 – peste 30 de ani ramane de vazut…

    • cate avionane pot aduce rusii in teatrul din Marea Neagra ? or aveai sute dar nu le pot disloca toate intr-un loc.Turcii pot opera toate cele 240 de F16 inarmate cu AIM 120,SOM in M Neagra din bazele lor din Anatolia.

     • Asta spuneam si eu ca turcii pot aduce tot ce au intr-un conflict cu rusii, dar rusii nu-si permit acest lux.
      Da, stiu ca rusii au AA foarte buna si turcii stau la polul opus la acest capitol, dar nici o AA nu putem spune ca e de necombatut.
      In ce priveste aviatia de lupta rusa care se modernizeaza de aproape 10 ani, cantitatile nu sunt foarte mari si nu-i vad pe rusi lasand atatea gauri in aparare doar de dragul de a-i bate pe turci. Iar daca rusii ar fi sa o comita grav si sa doboare vreun aparat turcesc in spatiul turc, apoi turcii s-ar mobiliza si ar trimite o buna parte din aviatie sa atace aerodromul Belbek din Crimeea plus cele doua baze navale de la MN ar fi si mai dureros si turcii aici vor avea partea leului fiind cei atacati.
      Nu stau bine la razboi electronic ? Pai AEWurile Boeing 737 ce naiba rol au ?
      La submarine rusii au vreo 5-6 iar turcii vreo 16 daca nu ma insel.
      Flota turca e adevarat ca nu sta ea cel mai bine la capitolul AA, dar de rusi cu fregatele ale noi cu deplasament de corvete cat or fi ele de laudate ca dau cu Kalibr in ciuhabi si cu vechea flota mostenita de la URSS care ma indoiesc sa aive o disponibilitate prea mare, iar nu mi se pare realist ca “rusii asta asteapta, o confruntare aeronavala cu turcii”.
      Nu in ultimul rand, chiar si cu un conflict deschis cu rusii, Turcia isi poate permite si unul intern cu kurzii pentru ca echipamentele terestre si trupetii purtatori de turbane nu se vor obosi in conflictul cu rusii, deci au material destul pt kurzi si aici vezi si in ce numar au, e de ajuns doar sa-si puna Turcia mintea cu kurzii odata si vor tipa si astia ca armenii 100 de ani de genocid ca au ramas kurdistanezele fara kurdistanezi ca aia s-au dus toti la lupta asa cum le e doctrina si dusi au fost.

      • Si inca ceva ce mi-a scapat, rusii isi produc singuri armamentul aeronaval (cam 150 multiroale pe an daca nu ma insel ca au atins anul trecut si corvete ca fregate sau alte nave mai grele canci motoare, si mai fac si submarine 2-3 pe an, plus AA) si cam atat pot scoate.
       Turcii, cu industria lor mult mai slaba fata de rusi, pot lua armament de-a gata in orice moment de la destule state aliate, sa nu mai zic ca si la comenzi ar fi peste capacitatea rusilor de productie si in cazul in care am mai spus ca rusii ar comite una de genul o racheta trasa si ajunsa pe la turci cum au dat destule rateuri si au ajuns pe la iranieni sau un avion dat jos in spatiul turcesc, vor avea toata sustinerea aliatilor (aia care conteaza, nu noi sai bulgarii ca exemplu) si cu armament si cu dotare asa ca ai numarat gresit cu superioritatea aeronavala rusa aici in balta.

       • Eu am numarat 13 submarine turcesti din care cate sunt capabile sa traga rachete antinava? Cate trebuie tinute in Mediterana ca sa nu le vina idei grecilor de o debarcare in partea aialalalta a Ciprului? Contra celor 2-3 submarine de atac nucleare din Mediterana rusesti cam ce poti alinia?

        • Cele 12 ATR 72 le pot pazi MM.
         Am spus mai sus de greci, tu chiar crezi ca elenii xu economia pe 0 si cu batai de cap din partea celor care le-au sters din datorii (franta si germania), sa faca grecii o astfel de nebunie si sa atace Turcia ?
         Sincer nu i-as crede in stare de asa ceva in situatia actuala, si oare cate capace si-ar lua si de la baietii mari din NATO, desigur daca ar mai ramane in alianta la cum arata situatia lor plus atacarea unui advrsar, si sa nu uitam si cum au intrat cele doua state in NATO, mai pe usa din dos.

  • Crezi c 4 bucati de Su-35 si alte cateva de Su-30, plus 1 sistem S-400 incomplet si un crucisator AA ii fac o forta de necombatut in zona ?
   Sunt o forta acolo dar pt turci, israelieni sau flota a 6-a……
   Au intrat in siria dar in opinia mea n-au rupt gura targului, au tras niste rachete din care o gramada au deviat de la traiectorie si au cazut in capul altora, au bombardat ineficient pe ciuhabi asa cum au facht-o si americanii 2 ani de zile, au pierdut un aparat in fata turcilor si nu au plusat decat cu un sistem S-400 incomplet si 4 Su-30…. e jenant, 4 aparate trimeteam si noi la baltici acum cativa ani, dar noi vorbim de rusia aici si incercam sa o ambalam de parca ar fi din Star wars.

   • Da sa se ia rusii si turcii dupa tine ar trebui ca l-a cavalerie sa se bata sute de avioane cu alte sute, ma tu nu intelegi ca s-a schimbat tactica de lupta in conflictele moderne, SU 35C radarul scaneaza 400 KM, + noile rachete cu care e dotat aer-aer tot l-a 400 km. S400 cica nu e complet mai intereseazate prietene. Ca au lovit tinte aiurea ar fi trebuit sa primesti si tu o invitatie l-a MA rus cand au fost invitati atasatii militari din tarile NATO care veneau cu asemenea acuzatii, si nu au prezentat nimic numai ff vorbe, vorbe vorbe. Au luat in gura apa nici pana in ziua de azi ceva concret nu au prezentat. Toate bombardamentele rusii le urmaresc prin (obiectivnii controli) iti prezinta imaginea inainte de bonbardament si dupa alta imagine rezultatul bonbardamentului. Asta ii inebuneste pe acuzatori ca nu pot sa manipuleze. Credeau ca sunt cei mai smecheri in manipulare dezinformare ei uite ca nu le-a esit.
    S-au facut si de c…
    Special pentru tine ca sa nu mai vii cu cuvinte, rupt targul, jenant, doua linkuri pe care o sa fie necesar sa-l studiezi dupa mine zilnic ca esti cam cum sa zic mai diplomatic pe langa subiect.
    http://militarymaps.info/
    https://vk.com/club70903182
    Sunt in rusa dar foloseste translate,

    Aici e evolutia conflictului de l-a inceput asta e din 29.01.2016. aici gasesti Siriya, Irak, Yemen, Arabia Saudita ca deja au inceput lupte si pe teritoriul lor. Iale incet de l-a inceput (arhiva), s-au cauta poate gasesti in engleza pe net.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: