Aviaţie

Finlanda va cumpara 64 avioane de lupta multirol

  1. Oameni serioși finalndezii, nu? Parcă ar fi singurii care îi au pe ruși peste gard.
CF-18 Hornet, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

CF-18 Hornet, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Conform agenției de presă Reuters, Helsinki a invitat zilele trecute posibilii furnizori să oferteze în cadrul unui program destinat achiziției a nu mai puțin de 64 avioane de luptă multirol, program în cadrul căruia vor fi înlocuite din 2025 bătrânele F/A-18 Hornet construite de Boeing.

Toată treaba ar putea costa 7 – 10 miliarde de euro, adică 9 – 12 miliarde de dolari.

Posibilii candidați la un asemenea contract consistent sunt Saab cu Gripen, Dassault cu Rafale, Boeing cu Super Hornet, Lockheed Martin cu F-35, precum și Airbus/BAE/Leonardo cu Eurofighter Typhoon.

Bună declarația lui Jussi Niinisto, ministrul finlandez al Apărării:

“If we want to keep defending the entire Finnish territory in a credible way, this is a necessity, especially as we do not belong to a military alliance.”

Oficialul finlandez a precizat că principalul criteriu de selecție a viitorului avion multirol va fi performanța.

Incredibil! 🙂

Deși președintele Donald Trump a sugerat anul trecut că finlandezii au ales deja Hornet, construit de concernul american Boeing, Finlanda a negat.

Helsinki solicită fabricanților să transmită cotații de preț pentru noile avioane la începutul anului 2019 și are în plan o decizie finală în 2021.

Finlanda are granița comună cu Rusia pe o lungime de 1340 de kilometri și o istorie dificilă cu această țară.

Iulian Iamandi

 

10 Comments

  • Nu se va inarma Rusia pe motiv de balanta regionala? Adica mai fac cateva rachete d-alea atomice ca de altele nu le prea iese…

  • F/A-18 CD Hornet construit nou-nout in varianta de lupta continentala si ANSW, fara capacitatile de aterizare/decolare de pe portavioane, si cu modernizari aduse la zi, poate fi un avion de lupta multirol supersonic foarte performant si modern. Chiar fi de dorit si ar fi excelenta fabricarea si asamblarea sub licenta Boeing a120 de F/A-18 CD Hornet-M la Avioane Craiova pt FARo, iar motoarele F-404-GE-400 fabricate sub licenta General Electric la Turbomecanica Bucuresti, si avionica plus restul de sisteme si armamente pt acest avion tot asa sa fie produse sub licenta in Romania !!!
    PAsul 2 va putea fi apoi introducerea in productie tot sub licenta a 120 F-20 CD Tigreshark-M pt FARo, la Aerostar Bacau care foloseste aceleas motoare, avionica, sisteme si armamente ca si F/A-18 CD Hornet-M !!!
    IAR-99 B SoiM se va putea moderniza si el plus marit nr lor la 60 de avioane, cu influxul tehnologiei de la F/A-18 CD Hornet-M, dar cu un motor mai mic RR-Turbomeca Adour Mk.82, deasemenea fabricat sub licenta la Turbomecanica Bucuresti.
    Romania va putea importa apoi pt FARo 36 F/A-18 EF Super Hornet si 24 E/A-18 G Growler facandu-le mentenanta la Romaero Bucuresti.

  • Este timpul ca si tarile nordice si cele estice sa se trezesca in fata pericolului rusesc. Este adevarat ca rusii nu ai nici cap si nici inteligenta creiatoare , aproape totul este din hotii si furturi prin spionaj industial. Daca nu aveau multa inteligenta creiatoare preluata dintre sutele de mii de prizonieri nemti ,romani naturalizati si din spionj industrial, rusii erau nimeni astazi . Dar sa nu subapreciem rusnacii deoarece prin mijloace frauduloase sunt acum ceea ce sunt. Sunt un popor puternic dar mai mult decat eterogen.Altceva este cu natiunea romana , o natiune ceiatoare care in mod nejustificat nu pune in valoare atatea inventii si inovatii care ar putea dubla PIB in 5 ani de zile , din pacare tara a fost condusa si inca mai este ,cu putine exceptii de parveniti , talhari,misei si tradatori. Ce pacat ca pierdem inestimabila inteligenta romaneasca ! Este atat de necesar ,mai mult decat intodeauna ,ca Romania sa aiba cel putin 300 000 soldati de elita ,1000 avione de atac , tancuri, nave si submarine de ultima generatie si nu numai. Aceasta deoarece suntem inconjurati de o mare de slavi , mai mult ungurii vor sa sfasie pamantul stramosilor nostri,ajutati de lumea catolica si mai mult de catre Vatican si chiar de catre rusi, de asemenea ,bulgarii si sarbii ajutati de rusnaci la fel astepta dupa colt.” Unde esti tu Tepes doamne , ca punand mana pe ei sa-i imparti in doua cete , de nebuni si de misei ”. Si totusi Romania va renaste . Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: