Marină

Fincantieri va livra sectiunile prova pentru viitoarele nave logistice ale Marinei Frantei

Francezii de la Chantiers de l’Atlantique (CdA) au subcontractat pe navaliștii italieni de la Fincantieri pentru furnizarea secțiunilor prova destinate viitoarelor nave logistice (FLOTLOG) ale Marinei Franței.

Nava de sprijin logistic Vulcano

Nava de sprijin logistic Vulcano

Cele patru nave care vor fi contruite pentru Marina Franței vor avea la bază proiectul Vulcano, nave logistice contruite de către Fincantieri pentru Marina Italiei.

Secțiunile vor fi contrsuite în șantierul naval Castellammare di Stabia, la fel ca pentru nava italiană Vulcano. Livrările către Chantier de l’Atlantique se vor desfășura între anii 2021 și 2027.

Contractul este parte a programului FLOTLOG care cuprinde contruirea a patru nave de suport logistic (Logistic Support Ships – LSS) pentru Marina Franței de către consorțiul temporar format de Chantier de l’Atlantique și Naval Group în cadrul programului franco-italian LSS coordonat de OCCAR (Organization for Joint Armament Co-operation) organizație ce include French Armament General Directorate și partenerul italian NAVARM.

În acest context, Chantiers de l’Atlantique și Naval Group au căzut de acord să externalizeze secțiunile prova ale celor patru nave către Fincantieri.

LSS-urile combină capabilitățile de transport și transfer de încărcături lichide către alte nave (combustibili diese și pentru aviație, apă) și a încărcăturilor solide (piese de schimb, alimente și muniții).

Primele două nave destinate Franței sunt programate pentru livrare în anul 2025.

LSS-urile vor înlocui în Marina Națională navele logistice din clasa Durance intrate în serviciu în anii ’70-’80.

Versiunea italiană a LSS are lungimea de 193 de metri și va fi echipată cu capabilități de spital (săli de operații, incinte pentru radiologie și analize, cabinet dentar și camere de spital capabile să găzduiască până la 17 pacienți răniți grav).

Cel mai probabil LSS-urile franțuzești vor fi înarmate cu tunuri și rachete, spre deosebire de sistemele de apărare de la bordul platformei italiene.

Iulian Iamandi

2 Comments

  • Am spus in alta postare de colaboarea francezilor cu italienii, parca vad ca o parte din componentele corvetelor vor fi construite in santierele romanesti detinute de Ficantierii, asta fiind un lucru bun. Vor avea toti de lucru si se vor respecta termenele de livrare!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: