Diverse Marină

Filipine solicita radare Sea Giraffe 3D

LCS-2 si LCS-4 cu Sea Giraffe

LCS-2 si LCS-4 cu Sea Giraffe

DSCA a notificat recent Congresul cu privire la o potentiala vanzare in sistem FMS a unor radare AN/SPS-77 Sea Giraffe 3D. Beneficiarul potentialei vanzari este Filipine, tranzactia urmand sa includa de asemenea si echipamente conexe, sprijin logistic si un pachet de instructie.

La un pret estimat de 25 milioane de dolari, Filipine au solicitat achizitia a doua radare Sea Giraffe 3D, serviciilor de instalare a acestora, instruirea operatorilor, testarea operationala a sistemeor si documentatia tehnica.

Cele doua radare vor fi instalate la bordul navelor de patrulare (din calasa Hamilton) BRP Gregorio del Pilar (PF-15) si BRP Ramon Alcaraz (PF-16) care au fost primite ca EDA  de la Paza de Coasta a Statelor Unite. Radarele vor imbunatati capabilitatile de detectie pe mare a marinei filipineze crescand astfel potentialul de monitorizare a apelor teritoriale si a zonei economice exclusive.

Radarul SAAB Sea Giraffe AMB, purtand indicativul AN/SPS-77 (V)1 in nomenclatorul Statelor Unite, este un sistem multirol de spuraveghere tridimensionala cu distanta medie de detectie, pentru aplicatii navale. Poate detecta si urmari tinte aeriene asigurand simultan si supravegherea navala. In momentul de fata AN/SPS-77 Sea Giraffe AMB este montat la bordul navelor LCS din clasa Independence.

Versiunile navale ale radarului SAAB Giraffe sun in serviciul activ al mai multor forte navale, fiind instalate pe navede dimensiuni diverse, de la nave rapide purtatoare de rachete si pana la fregate, din clasele Visby, MEKO A-100, ANZAC, Halifax, Orkan etc.

Marius Constantin

1 Comment

  • Interesanta solutie ca optiune de modernizare pentru fregate si navele purtatoare de rachete – si pentru noile corvete, radarul e cheia pentru orice capabilitati relevante, degeaba ai o nava puternica si bine inarmata daca radarul e slab.

    Vad ca Giraffe e disponibil din America prin FMS, poate si din Europa de la Saab, daca nu au mutat complet productia in SUA, iar pretul nu pare prohibitiv.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: