Aviaţie Diverse Marină

F-35 Lighting II – promotii si reduceri de pret

f-35a zbor de noapte

f-35a zbor de noapte

Se apropie toamna, cu “vinerea neagră” cu tot…

De peste baltă vine iz de reduceri… 🙂

Fix din clădirea cu cinci laturi din Washington DC.

Cristopher Bogdan, General cu 3 stele, resbonsabilul cu programul JSF al Departamentului Apărării, a notificat Comitetul Senatorial cu privire la reducerile estimate, aplicabile programului pe care-l conduce. Notificarea a fost facută cândva în cursul lunii trecute, dar informațiile nu au fost date în vileag decât zilele trecute probabil de frica busculadelor și cozilor interminabile ce s-ar fi format la porțile uzinelor Lockheed-Martin, mai ceva ca la hypermarketuri.

Astfel, după cele 5000 de zboruri de încercare însumând peste 7000 ore petrecute în aer, Pentagonul e în măsură să dea la printat etichetele cu noile prețuri ce vor fi afișate la raftul cu F-35: 875 miliarde de dolari costuri de operare pentru toată flota, într-un interval de 55 ani. Costutile de operare includ piesele de schimb, raparații și combustibilul consumat…

Eh? Sună bine nu? Cu aproximativ 22% mai bine decât vechea sumă vehiculată: 1100 miliarde de zgomoței verzi… Vorba aia…vin sărbătorile și se lasă cu reduceri.

Nota de plată pentru achiziția a 2443 jucării F-35 este estimată la 391.2 miliarde de dolari, în creștere cu 68 de procente față de estimările de acum 12 ani. Dar… la o adică, e bună și reducerea preconizată de 22%.

Vorba românului: pe secetă e bună și o ploaie cu piatră.

Pâna atunci, Generalul Bogdan declară că: “Se fac în continuare eforturi semnificative pentru eficientizarea și reducerea costurilor. Mă aștept la scăderea continuă a costurilor estimate, în următorii ani, pe măsură ce programul ajunge la maturitate.”

Bogdan a estimat costul de fabricație al F-35, inclusiv motoarele ar putea să scadă pentru anul fiscal 2018 cu cel putin 35 milioane de zgomoței verzi pe bucată, noile etichete afișând, în funcție de variantă:

 • 110 milioane, de la 153 – pentru Infanteria Marină
 • 100 milioane, de la 140 – pentru Marină
 • 85 milioane, de la 120 – pentru Forțele Aeriene

În lumina noilor fapte, probabil strategii nostri se gândesc deja la suplimentarea numărului de F-35 pentru Paza Aeriană… Sau poate nu…

Via:
BW

– Marius Constantin –

6 Comments

 • M-am jucat și eu cu cifrele alea. Am împărțit 875 de miliarde la ( 55 de ani ori 200 de ore ori 2443 de avioane ). Mi-a dat cu virgulă. 32561,774… Deci 32500 $/oră. Dacă am greșit să dați cu pietre.

  În altă ordine de idei, generalul Bogdan ăsta, e neam cu ăla de a descălecat în Moldova?

 • Nu vreau sa calc pe bataturile nimanui. Va spun ce imi amintesc. Poate ca gresesc, va rog sa-mi atrageti atentia.

  Americanii au pornit cu competitia YF-22 vs YF-23. Nu o lalaim, nu intram in detalii. YF-22 a cistigat si asa s-a nascut F-22 Raptor. Apoi, americanii au anuntat ca nu vind Raptor-ul nimanui dar ca vor produce o varianta mai “dezbracatica”, numita F-35, pentru rude si prieteni. In esenta, un Raptor costa cit costa, nu discutam pretul. Varianta mai pentru neamurile de la tara ar trebui sa fie olecuta mai ieftina intrucit nu este “full option”. S-a trecut si la inscrierile cu banii jos pentru noua Dacie 1310 cu imbunatatiri (dar care nu este Dacia 2000 cu motor de Renault).

  Varianta cea “dezbracatica” a Raptorului dureaza atit de mult sa fie rasturnata in pat ca, pur si simplu, iti moare la intrare…

  Asta este parerea mea. Acum, la umar arm’! Foc!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: