Aviaţie

F-16 olandeze pentru RoAF ??!!

F-16

Olandezii se au bine cu deputatul PNL George Scutaru, Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, ala de declara sus si tare acu ceva vreme ca vor fi F-16 SH olandeze sau portugheze .

Sau inteleg foarte bine necesitatile Fortelor Aeriene Romane… Altfel nu-mi explic de ce au decis sa mai cioparteasca putin flota de F-16 AM MLU.

Lasand caterinca la o parte, olandezii au hotarat sa reduca (si mai mult) flota de aeronave F-16. Mai exact de la 87 cate au acum, la 68, in 2014. Olandezii au trei posibilitati:

  • sa vanda 18 bucati si sa pastreze unul pentru canibalizare in vederea obtinerii de piese de schimb;
  • sa vanda 15 bucati si sa canibalizeze restul de 4;
  • toate cele 18 sa fie dezmembrate pentru reutilizarea pieselor.

Reducerea numarului de F-16 operationale in olanda (numarul de piloti activi a fost deja redus la 68) va duce la economisirea a 41 milioane de euro anual incepand din 2014. Prelungirea duratei de utilizare cu 3 ani, pana in 2026 ar costa contribuabilul olandez 300 milioane de euro.

De asemenea olandezii au hotarat sa amane luarea unei decizii cu privire la F-35 pana dupa alegerile din 2015. Planificatorii olandezi mentin ca numar necesar 85 exemplare de F-35A; problema e ca au alocati pentru aceasta achizitie 4.5 miliarde de euro sma ce ar fi acoperit 60% din valoare totala celor 85 exemplare, la valoarea lor din 2010.

Sursa:
FlightGlobal

Sursa FOTO:
Wikipedia Ro

6 Comments

  • Cred ca Scutaru o fi aflat prin contactele sale din Parlamentul olandez de posibilitatea vinderii A/Burilor si pe urma si-a dat cu pararea. Deobicei olandezii vind in America Latina iar problema Schengen exclude vreo tranzactie de acest gen.

  • Eu cred ca Scutaru asta incearca de fapt sa aduca cascaval olandez si/sau sardele portugheze la juma’ de pret. Pentru treaba asta, il pup 🙂

  • Doar pentru misiuni de politie aeriana, 15-18 aparate F16, sunt suficiente.Aceste aparate le folosim pana prin anul 2022-2026, cand vom putea cumpara aparate din generatia 5, F35 sau Gripen NG.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: