Aviaţie

F-16: Israelul mai modernizeaza inca 76

F16I Nr. 846

Sursa: Cavok-Aviation

Intru intampinarea intarzierilor in ceea ce priveste livrarea de avioane F-35, Israelul a decis sa modernizeze 76 avioane F-16C/D. Acestea vor dispune in curand, de o parte din dotarile mai modernelor F-16I: casca “look and shoot”, “cockpitul de sticla” (cu displayuri plate de mare rezolutie si o mai mare eficienta a interfetei cu pilotul), un sistem de tip “mission-debriefing” care inregistreaza tot ce a facut pilotul in timpul misiunii, pentru a se analiza erorile, oportunitatile ratate, etc.

Cum primele avioane F-35 vor veni in apropiere de finalul acestui deceniu, Israelul improvizeaza pentru a dispune de avioane mai capabile cu care sa acopere necesitatile intervalului de timp ramas.

Cea mai capabila versiune de F-16 aflata in serviciu este F-16I, utilizata exclusiv de catre Israel. La baza este F-16C/D Block 50/52, modificata si echipata cu un radar mai avansat (APG-68X) si abilitatea de a folosi armament israelian, cum ar fi Python 4 aer-aer si Popeye 2, aer-suprafata. Pretul unui F-16I este de 70 milioane de dolari.

Sursa: Strategypage

9 Comments

 • Parca incet, incet operatori de F 35 se gandesc la solutii de stop gap sau la alternative, mai ieftine, eu unul sunt convinsa ca Israelul o sa traga de F 16 C/D modernizate cat va putea de mult, norvegienii la fel.
  Israelul are inca o problema la orizont, UAE si Arabia Saudita tari “prietene” de azi dar posibili inamici in viitor au o flota de avioane (sau vor avea) mai bune calitativ decat F 16 si F 15 israeliene.
  Bine aici e mult de discutat cine poate scoate piloti din arabii din cele 2 state…..ca aici nu prea se pricep oamenii.

  • Da, israelienii trebuie sa ia in considerare toate variantele viitorului pentru a supravietui ca stat. Intre variante, este si prabusirea SUA. Atunci sa te tii…

   • Lasa ca ii ia sub aripa tatucul Ivan….ca tot vor sa foreze impreuna prin Cipru….niste MIG 29 sau Su 27 cu gene de la israel o sa fie foarte eficiente in a speria cardurile de pasari arabe.

    • Si Turcia ce va spune? Ca pe greci i-a speriat, scotand in larg submarinele si fregatele. Nu vor proceda la fel, daca in zona aia vor dori sa foreze rusii, eventual si israelienii?

     Bine, in cazurile astea avioanele F-16 ale Turciei nu vor survola Moscova sau Tel-Aviv. 🙂

 • Dar cat mai dureaza pana la primirea comenzii de F 35?…oare in acel interval de timp mai are rost sa modernizeze F 16?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: