Fortele Navale Marină

Escala unui distrugator britanic la Constanta

Relațiile bilaterale dintre Forțele Navale Române și Forțelor Navale ale Marii Britanii vor fi consolidate în timpul unor activități comune, planificate în perioada 25-27 aprilie, cu prilejul vizitei distrugătorului britanic HMS Daring (D-32) în România.

HMS Daring (D-32)

HMS Daring (D-32)

Fregata „Regele Ferdinand” și distrugătorul HMS Daring vor desfășura marți, 25 aprilie, pe mare, exerciții de respingere a unui atac aerian, exerciții de comunicații tactice, precum și manevre de reaprovizionare, iar după încheierea secvențelor de instrucție nava britanicăva acosta la Terminalul Pasagere, pentru o escală de două zile în portul Constanța.

Pe timpul escalei, sunt planificate vizite ale comandantului navei, căpitan-comandor Marcus Hember, la Comandamentul Flotei și la autoritățile publice locale constănțene, iar marinarii militari români și britanici vor desfășura antrenamente comune care vor viza dezvoltarea procedurilor specifice de acțiune pentru misiunile de inspecție și control al navelor suspecte de trafic ilegal pe mare.

În premieră, doi tineri ofițeri ai Forțelor Navale Române vor fi ambarcați, timp de o săptămână, la bordul distrugătorului britanic și vor participa, în calitate de ofițeri de cart, la misiunile pe care nava le va desfășura în Marea Neagră și Marea Mediterană.

Activitățile bilaterale româno-britanice fac parte din pachetul de măsuri privind întărirea cooperării dintre partenerii NATO (ImmediateAssuranceMeasures), stabilit la SUMMIT-ul NATO din Țara Galilor, în anul 2014, și contribuie la întărirea prezenței navelor militare ale Alianței în Marea Neagră.

HMS DARING (D-32)a intrat în serviciul Marinei Regale Britanice în anul 2009 și este liderul clasei distrugătoarelor tip 45. Are o lungime de 151 m și poate atinge viteza maximă de 30 noduri. Nava este echipată cu trei sisteme de rachete navă-aer (SeaViper și Aster), două lansatoare de rachete navă-navă (Harpoon), 13 sisteme de artilerie navală și lansatoare de torpile antisubmarin.

Biroul informare și relații publice

15 Comments

 • Mai exact cum va desfasura fregata noastra operatiuni de respingere a unui atac aerian? Va simula ca are la bord Aster 15/30?

 • Vor simula oral,ca la școală,că practic n-au cu ce.dacă vă uitați la Daring,deja scrie pe el Romanian Navy.

 • Probabil la comanda”aviatie la mare inaltime” trebuie sa camufleze nava,la joasa inaltime simuleaza deschiderea focului.

 • Probabil au prastii la bord si simuleaza cu ele respingerea atacului aerian din partea pescarusilor?
  A, da. Si bile de rulmenti ca munitie.
  Nu-i de ras, dar am ajuns ca in bancurile cu albanezi.

 • Fregata regele ferdinand vs HMS Daring……….ha ah aha ha ha. Noroc ca sunt aia familiarizati cu barcile noastre, ca altfel ii pufnea rasul cand vedeau ca vedeta este tunul si mitraliera telecomandata(nu stiu daca inca a intrat in serviciu, dar au si manuala de cand cu piratii somalezi).

  Dar il luom pe Dragnea la bord si trage ala cu declaratii de ii inspaimanta pe britanici pana se predau! 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: