Aviaţie

Elta si Bombardier, o noua colaborare

Dupa succesul iregistrat de varianta MPA a aeronavelor Q300 pentru Suedia si Islanda, divizia de sisteme electronice a IAI, Elta Systems si producatorul canadian de avioane mediu-curier, Bombardier, vor face din nou echipa.

Dash 8 Q300 al Pazei de Coasta din Suedia

Aeronava aleasa este Q400, cea mai noua dezvoltare a unei platforme de succes: DHC-8 sau Dash 8, fiind oferita ca inlocuitor direct pentru P-3 Orion.
“This aircraft has very low operational costs and gives the crew a very comfortable working environment,”, declara Avishai Izhakian, directorul adjunct al departamentului pentru radare si sisteme aeropurtate al Elta.

Colaboratorii, Bombardier ( ca furnizor al aeronavelor ), Elta (furnizor pentru radare si sistame electronice ) si Field Aviation din Canada ( ca integrator ), recomanda aeronava pentru misiuni de patrulare maritima, lupta antisubmarin, sau cautare si salvare.
Sistemul e conceput in jurul radarulul de supraveghere maritima EL/M-2022, urmand sa includa si sisteme electrooptice sau SLAR urmand sa asigure capabilitati SIGINT si ELINT.

Sursa FOTO:
Fortele Navale Europene

Sursa:
Flight Global

10 Comments

  • Romania chiar are nevoie de minim trei avioane din aceasta categorie, dar ar prinde bine sa alegem ceva cu comonalitate: o varianta de patrulare maritima a Spartan(cand s-o coace), sau ceva pe platforma ATR-72, ca tot exploatam civil ATR.

   Altfel, o sa se pastreze trendul de sorcova.

  • Slabe sanse…Poseidonul e cam “overkill” pentru balta noastra..In functie de multirol am putea merge pe un MPA pe platforma Spartan, sau-de ce nu?-pe platforma SAAB. Asta se incadreaza in categoria “vise”.
   In realitate, probabil nu vom avea niciodata un MPA (motivul, ca si in cazul Delfinului, fiind rusii).

   • LOL de toate e de vina ivan si ca facem varicela tot Ivan e de vina si ca nu avem noi bani de spitale tot Ivan e de vina…. LOL!

    • Bre, sa fim seriosi, in cazul Delfinului, cateva milioane de dolari, acu 7-8 ani ar fi fost bani de seminte… Si Marina tot bazaia ( si in perioada aia ) sa-i schimbe bateriile… Acu’ ce-i drept, militarii nu prea se intalnesc cu banii ( pentru dotare cu tehnica noua ), dar atunci situatia era alta. Deci, “de la rusi vine ploaia”…:D

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: