Geopolitica

Efectivele Armatei Ucrainei vor fi crescute la 250.000 de militari

Ukrainian army troops receive munitions on the outskirts of Izyum

Made in Ucraina

Parlamentul Ucrainian a votat o lege de creștere a efectivelor Armatei Ucrainiene până la nivelul de 250.000 de oameni, de la un nivel de 184.000 de oameni fixat de vechea legislație.

Creșterea numărului de oameni sub arme va contribui la formarea (sau susținerea), următoarelor structuri:

„two operations command centers, 11 brigades, four regiments, 18 battalions,16 squadrons, and 13 platoons each charged with different tasks”  

In Ianuarie 2015 Ministrul Apărării de la Kiev spunea că mărirea efectivelor va servi la formarea a 6 brigăzi mecanizate, 1 regiment de infanterie montană, 3 brigăzi de artilerie și 2 brigăzi de aviație.

Măsura vine în contextul în care Ucraina doreşte ca până în 2020 să devină un „stat militarizat”, în acest sens propunându-și să mențină o armată de două sute cincizeci de mii de oameni pentru care să aloce un buget anual de 5% din PIB.

-David Victor –

13 Comments

 • Intre dorinta si putinta,….
  Pot sa aprobe si 1 milion de trupe ca nu au nici bani si nici idioti care sa faca coada la CMZ.
  Astia nu sunt in stare sa-i ia cu arcanul pe civili la armie si ei au impresia ca au rezolvat problema cu o lege si va veni boborul de buna voie si nesilit de nimeni cand boboru nu vine nici macar cand e silit.
  In plus, la 184.000 cati au in prezent si care nu fac fata cu raport de 6/1 contra insurgentilor, voi credeti ca daca vor avea 8/1 vor face ceva in plus ?
  Porosenco asta e o dezamagire la fel de mare ca neamtul nostru, de la ambii lumea a avut asteptari si au ramas cu acestea.

  • De unde stii tu care e raportul contra insurgentilor? Dar care o fi raportul contra Armatei Ruse din Ucraina 😀

   Baga stagiul militar obligatoriu de 3 ani, cum au altii cu apa mai calda, si cred ca depasesc efectivele alea propuse.

   • Stagiul obligatoriu nu-i o solutie.Daca nu vor sa lupte,nu lupta.Nici armata de cariera nu-i o solutie,pt. ca toti inadaptatii devin ”soldati profesionisti”.Si asta s-a vazut .Asa ca serviciul militar selectiv,pe baza de voluntariat si rezerve chemate la concentrari ar fi echilibrul.

    Apropos de vecini,dar si de rusi.Rusii au vreo300000.Dar tot ce aveau ei ca militari pe baza de contract e deja epuizat in Ucraina.Si n-au avut decat vreo cateva angajamente la nivel de batalion si brigada,de intensitate medie-inalta.

    Atat rusii cat si ucrainenii au rezerve de tehnica la greu.Si tot e la limita..

    • Cand ai bani suficienti, angajezi mercenari.Sunt multi baieti in toata lumea, cu suficienta experienta militara, care pentru un salariu pe masura prestatiei s-ar lupta cu rusii in Ucraina.Banii pentru plata lor ar putea veni de la tari interesate ca Rusia sa fie sifonata cat mai tare si tinuta la distanta.Aici am in vedere Tarile Baltice, Polonia, U.K. si binenteles SUA.

     • Au incercat unii treaba asta.Sa faca un batalion de mercenari,ce urma apoi sa fie extins la o brigada.Rezultatele au fost suboptime si nici macar nu s-a pus problema de razboi cu rusii.Adica o chestie serioasa,in care se poate muri.

   • @CosteaH
    Se estimeaza ca fortele ruse plus insurgentii prorusi ar fi undeva la 30-35.000.
    Daca ai alte date/rapoarte ne poti lumina.

    • Nu e vorba de luminat dar aia câți or fi în prezent sunt și ăia din Bugeac, din Odesa, Kiev sau din Liov. Nu sunt toți pe front să lupte împotriva insurgenților. Iar daca insurgenți sunt 30.000-35.000 cred că raportul de forțe se apropie de 1/1.

   • Stagiul militar obligatoriu este o solutie atunci cand esti definitiv in copaci cu banii iar un razboi este iminent.

    Pentru noi ar fi o catastrofa, in primul rand armata nu este pentru oricine cu atat mai mult pentru oricine nu vrea sa aiba de-a face armata.

    Ai inlocui SGV-istii salariati cu o masa de recruti crescuti in atmosfera globalista/post-nationala/post-modernista tinuti cu ciorbe lungi si frica-n oase, insi care in marea majoritate o sa perceapa stagiul militar ca pe o agresiune a statului/tarii asupra lor.

    Pe timp de pace isi mai trage cate unul un glont in cap, altu’ se mutileaza, altu’ e trimis la infirmierie de nush ce superior fara tzigla pe casa, mai dezerteaza careva ocazie cu care lasa in urma cativa morti/raniti pana e prins da sa spunem ca astea sunt pierderi asumate.

    Insa in caz de razboi, intr-o atmosfera de cetate asediata, toata masa de recruti tinuti cu forta in armata si care in general isi cam dispretuiesc tara o sa fie un exceptional receptor de operatiuni psy-ops care sa duca la dezertari masive/razmerite/fraternizari cu inamicul.

    Armata Romana a fost pusa sa sustina expansionismul american cu mii de oameni prin Irak, Afganistan, fregate prin Oc.Indian, capabilitati air lift, blue water, s-a apucat ea de la sine putere sa treaca de la o dezvoltare intensiva la o dezvoltare extensiva si in cele din urma a fost complet lasata in off-said atat prin indecizie politica(2005-2009 programele majore de inzestrare au fost pagube colaterale ale caftului politic), si subfinantare.

    Statul Roman sunt foarte sceptic ca o sa reuseasca prea curand sa ii ofere armatei 2% din PIB buget asa ca trebuie facute niste reforme ca sa iesi din clinci.

    Sa incerci sa inlocuiesti o parte din militarii angajati cu voluntari ar putea sa fie o solutie, insa si oamenii astia or sa vrea ceva, poate ca o sa vina cateva zeci-sute de oameni care fac armata fara nici un beneficiu din spirit civic, poate ca mai gasesti cateva zeci-sute de oameni care vin in armata daca le promiti ca or sa fie admisi din oficiu la facultate dar nevoia MApN-ului este de zeci de mii de oameni.

    Cred ca ar mai fi varianta creari unui corp rezervisti, pe care ii platesti cu o treime din salariul unui SGV-ist, si ii chemi un numar de zile pe an la armata.

    Si nu in ultimul rand revenirea la tintele de efective ante-2006/2007, care spuneau ca undeva in 2018 Armata Romana sa aiba in jurul a 66.000-70.000 de oameni.

    http://conference.dresmara.ro/conferences/2007/00_CoDRM_Proceedings_2007.pd pg..68

    https://andreivocila.files.wordpress.com/2010/07/transformarea-armatei-romane.ppt. slidul..17

    Sa incerci sa revii la ideea unei armate foarte mici si foarte dotate, sau cat mai dotate pe care Romania, cu marile ei probleme ce o asteapta in urmatorii 15-20 de ani, sa o poata sustine.

 • “Măsura vine în contextul în care Ucraina doreşte ca până în 2020 să devină un „stat militarizat”, în acest sens propunându-și să mențină o armată de două sute cincizeci de mii de oameni pentru care să aloce un buget anual de 5% din PIB.”

  Cum vine asta? Parca pana acum se spunea ca Ucraina este un stat aproape de faliment economic si iata ca astia vor sa se militarizeze. Un buget anual de 5 % pentru armata este mult. Poate ca Ucraina vrea sa devina varianta europeana a Coreii de Nord.

  • O solutie financiara pentru Ucraina ar fi un sprijin financiar consistent insa neoficial, din partea Poloniei, direct interesata sa tina Rusia cat mai departe de ea, si tari occidentale cum ar fi U.K. sau SUA, interesata ca Rusia sa sangereze cat mai mult si ca acest conflict militar sa tina cat mai mult pentru a se acutiza problemele economice si sociale ale Rusiei.

   • Nu o vad ca pe o solutie viabila pe termen lung. Astazi investesti in ei ca ai interese evidente, ei sunt la ananghe si accepta sprijin de la oricine si oricum, dara intr-o buna zi, nu prea departe, vor putea sa o coteasca iarasi spre Moscova. o vor face cu banii investiti de vest, cu tehnologia ei militara si toatele sperantele acestora. Numai bun de cercetat si ras la Moscova. Eu cred ca ucrainenii trebuie sa investeasca singuri in siguranta lor(a se intelege armate), iar daca intr-o buna zi pe ea va scrie UE si NATO, atunci putem sa vorbim altfel. De ce crezi ca vetul in genearl si Romania in particular, nu a investit si dpdv militar in R Moldova. Azi la guvernare sunt coruptii si hotomanii pro vest, maine ajunge Voronin cu Dodon la putere si cotesc spre mama Rusie. Le dai sa zicem TR85M1 sau creezi o versiune comuna de M2. Le dai SAUR 2 sau TBT 8×8, SOCAT-uri, IAR XT/DT, LAROM-uri si tot ce mai poti sa le oferi, plus ceva ceva presiuni pentru niste jeveline si ce nu putem oferi noi, ca sa creeze o armata de 20 – 30 mii soldati echipati si dotati sa poate opune rezistenta unei eventuale agresiuni straine, iar ei la schimbul de putere si culoare politica te ard de nu-i adevarat…..trimitand spre cercetare la ivani tot ca le-ai dat inainte. Nu cred ca occidentul va investii bani si tehnologie sensibila in Ucraina cat timp aceasta nu-i va fi 100% dedicata, la fel cum nu cred ca Romania va investi vreodata serios dpdv militar in Basarabia, pana ce aceasta nu se va unii cu tara mama si va fi 100% sub control romanesc…din asta de mitici, nu altceva!

 • Ucraina are PIB-ul cat al Romaniei, desi are teritoriul si populatia duble. Cred ca si noi trebuie sa alocam mai mult decat dei afurisiti de 2%. Cred ca 3% a r fi ideal, dar nici cei promisi la intrarea in NATO….2,38% nu sunt rai. Avand in vedere ca avem mai putin teritoriu de aparat, sau de avansat in caz de razboi(asta daca nu se vrea iarasi sa ajungem cu aliatii actuali per la Moskova, asa cum am incercat cu nemtii), adica cam ce revendicam ca fiind al nostru. ne permitem sa alocam mai purin ca Ukraina. Noi in schimb probabil avom avea PIB_ul mai mare ca al lor cu8 destul de mult, astfel compensam. Daca punem accente ferme pe industria militara romaneasca, licente si dezvoltare militaro-industriala si cercetare, putem sa-i intrecem indiferent de procentul alocat la aparare. Cat despre soldati, cred ca avem nevoie de minim 100 mii, dar mai plauzibil/preferabil 150 mii, dar cu un accent mai mare pe pregatire si dotare! Parearea mea… 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: