Armata Romana Fortele Navale

ECA Robotics va livra MApN un vehicul subacvatic autonom pentru actiuni MCM

ECA Robotics

Compania franceza, ECA Robotics, a castigat licitatia organizata de catre Ministerul Apararii pentru furnizarea unui sistem de vehicul subacvatic destinat actiunilor MCM.

Valoarea contractului este de 3,78 milioane RON fara TVA, locul de livrare este orasul Constanta, criteriul de atribuire a fost cel al pretului cel mai scazut, si pe langa compania ECO Robotics, alti 3 ofertanti au participat la aceasta licitatie.

sursa: e-licitatie.ro

– David Victor –

6 Comments

 • Ca intotdeauna criteriul de atribuire: pretul cel mai scazut. Nu ar trebui sa fie raportul pret/calitate-performante?

  • Licitatia este castigata de pretul cel mai mic/cel mai mare. Ca de aia se numeste licitatie.
   Raportul pret/calitate nu are treaba cu licitatia, ci mai degraba cu ale metode de selectie.
   Atata timp cat produsul este eligibil, indeplineste caietul de sarcini se alege produsul cu cel mai scazut pret.
   Ca nu e bugetul tau personal sa-ti faci wish-list.

   • Ideea de licitatie este intr-adevar de a obtine cel mai mic pret sau CELE MAI AVANTAJOASE CONDITII. Un pret mic de achizitie poate insemna un cost mare de operare/intretinere, o durata de viata mai scurta, etc. Deci iesi mai scump in final. Asta chiar daca performantele se inscriu in conditiile de eligibilitate. Daca pretul cel mai mic este unicul criteriu de atribuire posibil in cadrul unei licitatii, de ce se mentioneaza de fiecare data? Nu e subinteles?

 • “Ideea de licitatie este intr-adevar de a obtine cel mai mic pret sau CELE MAI AVANTAJOASE CONDITII” – care cele mai avantajoase conditii? poate conditii financiare…

  ” Un pret mic de achizitie poate insemna un cost mare de operare/intretinere, o durata de viata mai scurta, etc.” – pai tocmai de aia faci licitatie – sa cumperi cel mai ieftin produs care se incadreaza in cerintele tale. Daca te intereseaza costul global in care intra achizitia si operarea pe n ani atunci faci selectie de produse cu o metodologie proprie si nu licitatie.

  “Daca pretul cel mai mic este unicul criteriu de atribuire posibil in cadrul unei licitatii, de ce se mentioneaza de fiecare data? Nu e subinteles?” – Licitatia mai poate fii atribuita si un functie de urgenta. Adica licitatia are un plafon financiar stabilit si castigator este cel care sustine ca va livra in termenul cel mai scurt.

  Bineinteles sa vorbim si de ultimul criteriu – calitate-pret. El exista in mod oficial, dar nu este folosit deloc in lumea reala deoareca formalarea caietelor de sarcini cu stabilirea metodologiei de calcul a punctajului final lasa foarte mult loc de interpretare. Adica este aproape garantat ca cineva va face contestatie asupra modului de calcul iar licitatia trebuie reluata pana la nesfarsit.
  De aceea se prefera selectia cu o metodologie elaborata (pret/performanta sau total cost of ownership) urmata de o incredintare directa bazata pe aceasta selectie si nu licitatia cu criteriu de atribuire pret-performanta.

  • Ok, imi este mai clar acum. Raman insa la parerea ca multe din achizitiile majore ale armatei (nu ma refer la drona subacvatica, subiectul acestui articol) sufera din cauza acestei metode de atribuire (ex modernizarea fregatelor).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: