Armata Romana Fortele Navale Marină

Despre Vietnam, Rusia si Puma Naval

Varshavyanka class improved Kilo submarine

Varshavyanka class improved Kilo submarine

Vietnamul a comandat în 2009 șase submarine Proiect 636M, Kilo îmbunătățit, contra sumei simbolice de 2 miliarde de zgomoței verzi.

Al treilea exemplar din cele 6 comandate, e pe linia de montaj final la Șantierele Amiralității, urmând sa fie scos la scăldat pentru întâia oară spre sfârșitul acestei luni. Primul 636M construit, a terminat luna trecută perioada de testare pe mare (cu durata de 100 de zile) și ar trebui livrat beneficiarului în Noiembrie. Un echipaj vietnamez se antrenează pentru operarea noii jucării încă din Aprilie. De une rezultă că treaba e într-un stadiu destul de avansat și totul merge ca uns (evident, uns cu $$$). 🙂

Submarinele Proiect 636M sunt varianta îmbunătățită a clasei 636 / Varshavyanka, la rândul ei derivată din Proiectul 877 (avem și noi unul ca astea, în așteptare de baterii de pe vremea înca mai vedeam desene animate pe la posturi TV bulgărești).

Comparat cu 877, 636 este usor supradimensionat și prezintă o semnătură acustică mult redusă, în special prin folosirea unei elice cu 7 pale oblice. Sonarul e de asemenea de nouă generație, iar prin tuburile lans-torpilă poate scoate, pe lângă – evident – torpile și mine sau rachete de croazieră Klub, clasa fiind destinată misiunilor anti-navă și anti-submarin în ape cu adâncimi mici putând lovi și ținte pe uscat. Deplasamentul este de 3100 tone, viteza de 20 noduri iar adâncimea maximă de 300 metri. Echipajul este de 52 marinari.

Puma-Naval la BSDA

Puma-Naval la BSDA

Bun!

Ajungem la partea care ne interesează în mod direct… Din aceeași sursă care citează un comunicat al Admiralteyskie Verfi, aflăm că tot prin Noiembrie ar urma sa fie lansat la apă primul dintr-o serie de 6 Varshavyanka destinate Marinei Ruse, mai exact Flotei Mării Negre. Am mai scris despre asta pe aici

Așadar, Alrosa – pentru moment singurul submarin activ în Flota Marii Negre –  va avea cât de curând un frățior, Novorossiisk a cărui construcție a demarat în 2010 și conform fabricantului, a fost finalizată înainte de termen. Ar trebui să ne mai mire știrea că MApN-ul pune la bătaie aproximativ 12.5 milioane de euro – scoși din pămant, din piatră seacă – pentru achiziționarea a 18 torpile ușoare destinate echipării Pumelor de Baltă?

Poate… Poate nu.

De curând, pentru aceleași Pume s-a cumpărat și sistemul de luptă anti-submarin Thales TMS 2000.

– Marius Constantin –

10 Comments

 • Bun dar Delfinul il mai operationalizeaza? Si inca o intrebare mare, mare submarinele sa spunem ca o sa adunam ceva capabilitati contra lor dar cu flota de suprafata ce facem?>

 • Domnule Fenechea, vietnamezii ne-ar putea vinde cele doua bucati 877 din dotare daca tot se pricopsesc cu 636 noi. Daca mai cumparam si vreo doua Type-212 sh de la greci, Flota Marii Negre are de ce sa se teama. Trebuie sa recunoastem cinstit ca o flota de suprafata redutabila cu adevarat este o palarie mult prea mare pentru buzunarele noastre.

  • Pai in logica aceasta hai ca sa o taiam de ce sa ne batem capul cu modernizari inutile?!
   Eu nu cred ca este chiar asa, si iti explic de ce.
   Flota romana, bulgara si turca pot tine piept flotei cu baza la Sevastopol trebuie insa ca sa se coordoneze si sa isi coreleze actiunile.
   Si inca ceva daca nu au valoare combativa navele le cam tii degeaba sub steag.
   Aici ar fi de modernizat Type 22-urile care au capacitati antisubmarin, Tarantulele, si incet dar sigur inlocuirea Marasestiului prin 2020-2025 si a navelor Tetal cu o alta clasa de corvete, estimez ca 4 astfel de nave ar fi de vis.

   • eu cred ca daca am putea sa construim in tara un tip de fregata marasesti la standarde moderne, si am face vreo 5 bucati, probabil am pute tine piept rusiei…sa nu uitam ca marasesti consuma de vreo 3 ori mai putina motorina ca ferdinand

 • “Flota romana, bulgara si turca pot tine piept flotei cu baza la Sevastopol trebuie insa ca sa se coordoneze si sa isi coreleze actiunile.”

  Cred ca flota turca se descurca si singura la sportul asta. Pentru noi, capitolul flota de suprafata inseamna orice lovitura incasata este o nava scoasa din uz. Desigur, principiul se aplica si la submarine doar ca submarinele sint mai greu de detectat si lovit. In plus, sansa este sa loveasca submarinul mai intii.

  “Aici ar fi de modernizat Type 22-urile care au capacitati antisubmarin”

  Deocamdata, singurul inamic in acest domeniu este Alrosa. Mult mai practica mi se pare re-echiparea Delfinului si achizitionarea unor coechipieri. Deja ajungem pe picior de egalitate.

  Parerea mea personala este ca pentru posibilitatile si nevoile marinei romane, navele grele de suprafata au o valoare simbolica. Nu vom avea niciodata destule, nu vom avea niciodata posibilitatea sa le reparam si/sau inlocuim in timp util pentru a face fata cu brio ruznacilor. In schimb, o mica flotila de submarine ar reprezenta o forta care i-ar tine la respect. Si mai bine ar fi daca am putea asambla acea mica flotila fara sa batem toba prin tirg.

  • Nu prea cred ca este in stare flota turca singura, singurica ca sa faca fata flotei Marii Negre deoarece nu au suficiente avioane pentru a asigura acoperirea aeriana necesara flotei turcesti si stau slab la capitolul lupta antiaeriana.

   • Aviatia turca sta chiar foarte bine,comparativ cu ce au rusii in zona Marii Negre.Nu stiu ce capacitati anti-racheta are flota turca,dar punctul forte al rusilor in rachete este.

   • Aha! Deci flota turca nu ar reusi sa faca fata flotei Marii Negre datorita insuficientelor mijloace aeriene. Ajutata fiind de flotele romana si bulgara (intr-o coordonare judicioasa), flota turca ar fi pe egal cu cea a rusilor, nu0i asa, domnule Fenechea? Adica noi si balgarii le-am suplini lipsurile in aviatie…Aveti perfecta dreptate, domnule Fenechea…

    “Flota romana, bulgara si turca pot tine piept flotei cu baza la Sevastopol trebuie insa ca sa se coordoneze si sa isi coreleze actiunile.”

    “Nu prea cred ca este in stare flota turca singura, singurica ca sa faca fata flotei Marii Negre deoarece nu au suficiente avioane pentru a asigura acoperirea aeriana necesara flotei turcesti si stau slab la capitolul lupta antiaeriana.”

    Eu nu ma prea pricep, recunosc, dar asertiunile dumneavoastra sint extrem de convingatoare.

    Astfel am inteles mai usor de ce va calca pe nervi F-20 si F-18L.

    Acum sa va semnalez o stire nou-nouta privitoare la subiectul in discutie, submarinele cumparate de la rusi.

    http://au.news.yahoo.com/world/a/-/world/18496535/indian-submarine-explodes-with-18-on-board/

    Este vorba despre modelul 877 EKM, varianta de export in tarile mai indepartate (la vremea respectiva). Delfinul, spre exemplu, nu este varietatea “EKM”.

    Indienii, pe de alta parte, sint recunoscuti ca experti in utilizarea echipamentului militar modern, de ce sa negam evidenta…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: