Armata Romana Fortele Navale

Despre armamentul viitoarelor corvete romanesti

Motivată de nevoia unor nave de luptă noi și compatibile NATO, nevoie la care s-a adăugat anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea – teritoriu situat în apropierea noastră – aparținând Ucrainei, România a decis să facă un prim pas important pentru fruntariile maritime.

Astfel, Bucureștiul a decis să achiziționeze patru corvete noi, care să fie construite și dotate într-un șantier naval de pe teritoriul românesc, achiziție suplimentată în cadrul aceluiași program de modernizarea celor două fregate Type 22 din dotarea curentă a Forțelor Navale Române.

Principala condiție pentru calificarea în competiția câștigării acestui program a fost ca ofertanții să fie atât membri ai Organizației Tratatului Nord-Atlantic, cât și ai Uniunii Europene.

Damen, Fincantieri și Naval Group, au depus ofertele pentru programul românesc de dotare cu patru corvete multirol construibile în țară și de modernizare a celor două fregate Type 22, de asemenea în România.

Așadar, s-a încheiat (pe 2 Octombrie) o etapă importantă a programului românesc de întărire a Forțelor Navale Române, program pe care îl putem numi “4+2”.

Avem acum trei oferte… din patru. Trei, pentru că nemții de la TKMS nu au mai depus oferta cu corveta K130. Poate că motivația retragerii lor din competiție ține și de faptul că ar fi avut cel mai mult de modificat la proiectul original, pentru a corespunde caietului de sarcini românesc. Și ar fi avut din acest motiv un preț mai mare.

Corveta Braunschweig clasa K130

Corveta Braunschweig clasa K130

Pe scurt, ofertele ar fi cam așa:

Damen cu SIGMA 10514 (posibil o versiune apropiată de cea destinată Mexicului), înarmată cu Boeing Harpoon Block II+ ER, ESSM, SeaRAM, tun de 76 de mm, tuburi lansatoare de torpile.

Damen - corveta SIGMA romaneasca

Damen – corveta SIGMA romaneasca

Fincantieri cu Abu Dhabi Enchanced, înarmată cu MBDA Exocet Block III, VL Mica, tun de 76 mm, tuburi lansatoare de torpile și probabil RAM.

Corvetă clasa Abu Dhabi

Corvetă clasa Abu Dhabi

Naval Group cu Gowind 2500, înarmată cu MBDA Exocet Block III, VL Mica, Sadral/Simbad, tuburi lansatoare de torpile și tun de 76 de milimetri.

Corveta egipteana El Fateh - clasa Gowind 2500

Corveta egipteana El Fateh – clasa Gowind 2500

Nu am menționat armamentul de calibru mic. Cel mai probabil, dacă a fost cuprins în oferte, armamentul principal al navelor va fi suplimentat cu mitraliere grele și/sau tunuri de 20, 27 ori de 30 de milimetri, în instalații telecomandate, destinate protecției/securității și combaterii țintelor de dimensiuni mici aflate la distanță mică.

O idee poate pe lângă… oferte, ar fi ca navele românești – atât cele patru corvete noi-nouțe, cât și cele două fregate Type 22 de moderinzat – să fie înarmate cu două instalații telecomandate, câte una în fiecare bord, cu tunuri Oerlikon KBA de 25 de milimetri dintre cele rămase pe stoc de la modernizarea Mașinilor de Luptă ale Infanteriei (M.L.I.-84M Jder).

Turela cu tun Oerlikon KBA calibru 25 mm pe MLI-84M Jder

Turela cu tun Oerlikon KBA calibru 25 mm pe MLI-84M Jder

Dacă despre tunul de 76 de milimetri putem fi aproape siguri că acesta va fi identic în fiecare ofertă, cu rezerva unei probabilități mici în care vreunul dintre ofertanți să propună o versiune mai veche, demontată de pe vreo navă militară dezafectată (adică să fie second-hand, în exprimarea “românească”).

Tun Oto Melara calibru 76 mm - Fregata Regele Ferdinand

Tun Oto Melara calibru 76 mm – Fregata Regele Ferdinand

Nu am luat în considerare varianta în care să fim ofertați cu tun de 57 de milimetri. Așa este, nu iau în considerare varianta asta. Navele cuprinse în ofertă sunt suficient de mari pentru a permite instalarea lejeră a unei turele prova cu tun de 76.

Iar România nu este Mexicul, sub umbrela aeriană a SUA și în vecinătatea unei grupări navale precum cea americană din Caraibe. Mai mult decât atât, Forțele Navale Române nu au nevoie de un OPV destinat în principal combaterii traficului de droguri, așa cum este realitatea forțelor armate mexicane.

Noi suntem vecini cu Rusia. Mexicul nu și n-are rival pentru corveta lor, tot o SIGMA (SIGMA 10514 LRP/POLA), care este cam overkill în America de Sud.

Damen Sigma POLA - Patrulla Oceánica de Largo Alcance

Damen Sigma POLA – Patrulla Oceánica de Largo Alcance

Lăsând în urmă armamentul artileristic, la celelalte categorii de armament situația aproximată este una mult mai amplă. Să analizăm.

Armamentul principal al viitoarelor corvete multirol românești îl constituie principala forță de lovire: rachetele navă-navă, capabile și să lovească ținte aflate pe țărmul inamic.

Ofertele navaliștilor de la Fincantieri și Group Naval vin cu armamentul principal constituit din rachete MBDA Exocet MM 40 Block III.

Un dezavantaj major al rachetei Exocet este acela că nu a fost integrată pe avionul F-16. Iar în orientarea către comonalitate, România trebuie să se orienteze și spre comonalitate în arsenal – mai exact, ne-ar trebui rachete din același tip pe corvetele noi-nouțe, pe fregatele Type 22 care vor fi modernizate, la bateriile mobile de coastă, precum și pe avioanele multirol din Forțele Aeriene Române.

Racheta Boeing Harpoon

Racheta Boeing Harpoon

Propunerea Damen cu rachete americane Boeing Harpoon Block II+ ER reprezentând armamentul principal al corvetelor care vor fi construite la Damen Galați reprezintă soluția perfectă pentru România.

În ceea ce privește comonalitatea, Flota a VI-a americană din Mediterana este înarmată cu rachete navă-navă, submarin-navă și aer-navă cu racheta Boeing Harpoon.

De asemenea, avioanele americane de pe bazele aeriene din Turcia, dar și de pe alte baze aeriene NATO din apropiere României au în arsenalul lor rachetele aer-navă Harpoon.

F-16, cândva principalul avion de luptă al forțelor aeriene membre NATO, poate lansa rachete anti-navă Harpoon.

Dincolo de comonalitate, racheta Boeing Harpoon Block II+ ER este cea mai recentă versiune a familiei Harpoon, iar înarmarea Forțelor Navale Române cu aceaste rachete va furniza posibilități de lovire cu mare precizie la distanță atât a țintelor navale, cât și a țintelor de pe țărm.

Block II+ ER este versiunea de Harpoon care permite lovirea și neutralizarea țintelor navale, chiar și în condiții dificile cum ar fi ținta navală aflată în vecinătatea unor nave neutre, sau în cazul în care ținta navală este situată la distanță mică de țărm sau dincolo de o insulă, ori pe fluvii și canale.

Rachete Boeing Harpoon in lansatoare - Distrugatorul Antiaerian HMS Duncan, clasa Type 45

Rachete Boeing Harpoon in lansatoare – Distrugatorul Antiaerian HMS Duncan, clasa Type 45

Principala armă de combatere a amenințărilor aeriene solicitată în caietul de sarcini pentru programul de achiziție a celor patru corvete este racheta navă-aer cu rază medie de acțiune.

Fincantieri și Group Naval propun în ofertele lor racheta europeană MBDA Mica VL.

Mica VL în versiunea navalizată este dezavantajată prin faptul că se lansează “la cald”, iar ca rezultat o mare parte din lansatorul vertical este ocupat de traseul destinat evacuării jetului reactiv.

Constructorul olandez de nave Damen propune înarmarea corvetelor românești cu racheta americană Raytheon ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) capabilă să contracareze atât avioanele inamice, cât și rachetele anti-navă supersonice adverse care se apropie executând manevre evazive.

Raytheon ESSM

Raytheon ESSM

Ca și Boeing Harpoon și racheta Raytheon Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) se găsește în arsenalul Statelor Unite ale Americii și în caz de conflict, aliatul american ne poate sprijini la refacerea stocurilor pentru această rachetă.

În scopul combaterii amenințărilor situate la distanță mică de nave, adică a avioanelor și rachetelor care au reușit să penetreze umbrela de protecție creată de sistemul ESSM, corvetele românești vor fi înarmate cu armament adecvat.

Fincantieri propune, din ce îmi amintesc, sistemul RAM. Bună propunere. Comună.

Naval Group, probabil că a ofertat cu Sadral/Simbad. Sistemele CIWS (Close-In Weapon System) de la MBDA sunt adaptări ale sistemului de rachetă MANPADS  (Man-portable air-defense system) Mistral din forțele terestre.

SeaRAM

SeaRAM

Damen cel mai probabil a ofertat cu sistemul SeaRAM.

Sistemul Sea RAM combină sistemele radar și electrooptic ale Phalanx CIWS Mk-15 Block 1B cu un lansator RAM cu 11 celule, rezultând astfel un sistem autonom care nu mai are nevoie de informații externe pentru a angaja amenințările.

SeaRAM este instalat la bordul navelor LCS (Littoral Combat Ship) americane din clasa Independence, pe distrugătoare americane din clasa Burke aflate în componența Flotei a VI-a din Marea Mediterană și vor echipa navele multi-misiune construite pentru marina Arabiei Saudite după clasa LCS Freedom.

Foarte probabil, acest sistem va fi instalat și la bordul fregatelor românești Type 22.

Concluzia de final rezultă într-un clasament în care pe locul I ar fi navaliștii de la Damen, urmați de Fincantieri și Group Naval.

Iulian Iamandi

41 Comments

 • Daca acestea sunt datele problemei, si eu as inclina insprea Damen. Doar nu inca nu se cunosc componentele luptei antisubmarin, despre care se vorbea destul de activ ceva vreme…

  • Pana in prezent nu am informatii suficiente si ezit sa aproximez despre componenta MCM. Pe partea de lupta antisubmarin am evitat, pentru ca desi am ceva mai multa info am preferat sa nu risc pe aproximari prea… aproximate.

   • Fair enough!
    Asadar vorbim de capacitatile declarate de constructori unde dupa parerea mea Damen are o oferta mai buna decat ceilalti.

    PS1: si eu m-am gandit la OWS25 pe nave – ca tot stau degeaba si nu are rost sa cumparam acum ceva de 20 mm/30 mm cand nu avem nimic compatibil pe calibrele astea. O turela cu mitraliera de 7.62 si cu un bloc optic in locul rachetelor ar fi perfect.

    PS2: ce parere ai de costul varientelor care le-ai prezentat? Care crezi ca e cea mai ieftina? Speculam?

 • Daca racheta nava-nava este intr-adevar Harpoon II+ER ( si nu doar…II) si daca pe langa Sea-RAM vor avea si ESSM, atunci oferta DAMEN ar trebui sa fie clar castigatoare. Vom avea niste corvete inarmate la fel de bine ca unele fregate….

 • … am citit ceva legat de montarea Oerlikon rămase de la MLI-84, pe corvete … pare simplu, până aflați costurile navalizarii și omologarii; după aceea o sa fiți convins că e mult mai ieftin sa le cumperi cu destinație speciala-navalizate (stabilizare etc.)

 • cold launch(lansare rece) inseamna ejectarea rachetei din vls printr-un sistem pneumatic pana la 20-30 m altitudine urmata de pornirea motorului reactiv de mars.asa ceva are caam si majoritatea rachetelor rusesti lansate din vls-uri.essm are hot launch.din cate stiu mapn ul cere o singura racheta anti-nava pe nave si lansatoarele terestre.ori la bateria de coasta una din cerinte este livrarea de lansatoare terestre SI (NU SAU) rachetele anti nava aferente intre 2000-2018.deci nu se califica ptr bateria de coasta(si nici ptr nave) harpoon, exocet sau rbs-15.singura posibilitate ramane nsm-ul celor de la raytheon-kongsberg.daca ne amintim ca cei de la fincantieri au mentionat la un moment dat ca pot pune pe abu-dhabi ce armament doreste clientul si tinem cont si de pretul mai mic cerut de ei(in 1,6 miliarde trebuie sa intre 4 corvete inarmate + doua fregate modernizate) apare castigatoare abu-dhabi dotata cu tun melara de 76,ram ptr. apararea anti-racheta,4(deja 8 sunt prea multe) nsm-uri ptr asuw si elicopter+ torpile ptr asw.cu vls mk 41 cu 8 celule si 32 de essm(cam 300-350 mil.$ ptr. toate 4) intram in zona sci-fi(chile a solicitat acum 2 ani 3vls mk41 si 33 de essm care ii costau 140 mil$ iar finlanda a solicitat in iarna 68essm ptr 112,7 mil$).ptr lupta aaw vor fi dedicate cele doua fregate dotate cu vls mk56(care pot fi montate direct pe punte,eventual in lateralele cosurilor)cu cate essm considera marina ca sunt necesare(4-12-32).mexicul a solicitat in august 1mk56 cu 8 celule+6essm ptr 41mil.$.corvetele se pare ca vor avea ca prioritate lupta asw si asuw cu aaw secundara.

 • Varianta Sigma +Harpoon blk II ER pare de departe cea mai buna chiar daca facusem eu pasiune pt rachetele franceze. La o raza ce ajunge la 300 km batranica le ia pe celelalte avand aceleasi capacitati de discriminare a tintelor. Si raza asta de actiune o are zburand undeva intre 90-50 deasupra marii. Prin comparatie Oniks/Brahmos in acelasi regim are raza de doar 120 km. A sa nu uit rusoaica asta are singura puterea salvei unei baterii intregi de NSM. Nu ca Harpoon ar capul mai mare dar comparativ cu surata cu aere de stealth mai cara in plus echivalentul unui obuz de 120.

  • Si eu as merge pe varianta Sigma, dar as opta pt alte dotari. La rachete AN nu ma pronunt, toate variantele sunt bune, conteaza ce se poate asimila usor si fara costuri suplimentare, aici avantaj probabil Harpoon, la tunul principal as merge pe varianta de 57 mm, desi are calibrul mai mic, distanta de tragere efectiva si maxima este identica cu tunul de 76 mm(8/16 km), iar cadenta de trager este mai mare 220 lovituri/minut fata de 85-120 lovituri/minut, fiind indicat pt apararea AA si elimini tunul de 35 mm din fata comenzii(prevazut in schema initiala la Sigma 10514). Apoi as monta un lansator mk 41, dar as lua doar 16 buc. ESSM, plus 4 buc. ASROC, pe hangar as monta un RAM x 21 buc, in borduri as monta 2 tunuri MLG 27 mm, tun naval dedicat(adaptarea turelelor OWS 25 mm nu mi se pare fezabila), iar in final inca doua lansatoare triple de torpile.
   Rolul principal al corvetelor este ASW, deci si ASROC pt o aparare mai indepartata de nava + lansatoarele normale pt aparare in imediata apropiere a navei

    • Gata am vazut care-i treaba. Exista posibilitatea lansarii rachetei prin lansatoarele ASROC, o adaptare a lansatoarelor sa suporte si Harpoon.

   • MLG-27 nu e tun naval dedicat. Este venerabilul Mauser BK27 pe o turela navala! Nu vad care ar fi problema cu OWS-ul romanesc, Marea majiritate a sistemelor artileristice navale folosesc platfome stabilizate pe care se monteza turelele. Diferenta de calibru si probabil performantele usor superioare nu sugereaza nevoia de a ne bate inca un cui in talpa dpdv logistic (ca nu ne apucam acuma sa fabricam 5000 de proiectile 27mm doar pt corvete). Ca sa nu mai spunem de aspectul pretului – MLG costa o gramada de bani – OWS – 0 lei.
    Poate ca totusi n-a fost clara treaba cu licitatia – castiga ofertantul cu cel mai mic pret. Daca facem wish-liste cum ai facut mai sus, cu siguranta nu va fi oferta castigatoare.

  • De ce ii spui “batranica”? Eu credeam ca e nou-nouta (2015). Din cate am vazut nu are multe elemente commune cu B2+ (motor, control, senzori, cap – toate noi). Si oricum B2+ e tot din 2015 – in actiune din 2017.

  • Frate, cine va plateste sa faceti promovare la Kongsberg astia :)) nu e primul loc unde vad ca se mentioneaza fara sa aibe vreun pic de context si relevanta. Kongsberg nici nu participa la aceasta licitatie :)) E cel putin penibil.

   • Cine iti spuse asa ceva? Astazi era ultima zi ptr depunerea ofertelor.ai vreo informatie in acest sens?conform caietului de sarcini raytheon-kongsberg sunt singurii care se incadreaza la bateria de coasta.si cum se zice ca va fi un singur tip de racheta,ghici cine se califica si la corvete.

    • Conform caietului de sarcini toti ce-i patru ofertanti se incadreaza. N-ai idee in ce fel poate fi interpretat setul de cerinte. Abureala asta ca doar NSM ul corespunde este visul umed al PR-ului Kongsberg ca a castigat contractul inainte de a se tine licitatia. La fel se intampla si in cazul rachetelor de pe nave pentru ca daca integrarea unei rachete noi in sistemul de conducere a focului presupune costuri suplimentare am mari indoieli ca romanii vor fi dispusi sa plateasca bani in plus pentru asta. Totul se va invarti in jurul costurilor si nivelului de integrare in industria autohtona pe care sunt dispusi sa o ofere concurentii.

     • In caietul de sarcini scrie clar: Sa fi livrat instalatii de lansare terestre SI rachetele aferente din 2000 pana la data depunerii ofertei.daca scria SAU rachetele aferente se incadrau toti.cu aceasta formulare se incadreaza doar konsberg.daca formulau” si/sau rachetele aferente” era interpretabil.asta este mai este putin si aflam.in privinta costurilor la damen acum un an tot asa se spunea.ca armamentul mbda e batut in cuie.uite ca se poate si cu boeing si cu raytheon.

      • Diferenta intre acum un an si prezent este ca atunci nu se vb de o oferta personalizata pt Romania iar varianta de echipare indoneziana era luata ca punct de referinta. Acum este vorba de o propunere adresata direct programului naval romanesc. Nu cred ca Damen nu era atent la curentele de preferinte legate de variantele de echipare ale viitoarelor nave romanesti(existente in MAPN) cand a facut oferta de la BSDA. Asta este inca un motiv pentru care nu cred ca norvegianca este deja castigatoare cum se crede.

   • Este doar o dorinta a mea, NSM e singura racheta din lume de generatia V ghidata IR, imposibil de bruiat electronic, americanii deja au inceput inlocuirea harpoon cu o racheta ce e la baza o NSM.

    • Cap IR imposibil de bruiat? Nu exista. Americanii nu au inceput inlocuirea Harpoon cu nimic doar aduc Harpoon 1C la standardul II.Pe LCS nu o poti numi inlocuire pentru ca pe navele respective nu erau instalate Harpoon.

      • Relativ la articolul din link: asa zice concurenta sau nu te-ai prins. Si Boeing zice ca NSM nu-i “all weather” asa ca daca este sa-i credem in anumite conditii nu-i nevoie sa orbesti capul IR.O face mama natura.

      • Asta-i de la finalul articolului pe care mi l-ai supus atentiei:

       The U.S. and partner nations successfully fired six Harpoons at the Rim of the Pacific exercise, including a Harpoon from the attack submarine Olympia, which marks the first time the missile has been fired from a sub in more than 20 years, according to a Boeing news release.

       Both Australian and American P-8 aircraft also fired Harpoons.

       Boeing is currently marketing Harpoon Block II+, which includes a data link that allows operators to re-target the missile during its flight.

       The U.S. Navy expects to declare initial operational capability on Harpoon Block II+ this year, according to the Boeing release, and said it continues to develop an extended range Harpoon.”
       Am inteles ideea cu bruiatul electronic. Pot fi orbite prin alte metode de bruiaj. Ca vireaza nemtii spre NSM mare branza, daca ne uitam la cum au virat achizitiile militare germane in ultimii ani nu cred ca-i o mare cinste pt NSM.

   • @Serban

    cine ma plateste pe mine, nu are relevanta cu domeniul discutiei de aici. sincer, comentariul tau este lipsit de temei. faptul ca mi-am exprimat eu (sau alti colegi de aici) o opinie referitoare la o preferinta personala (care nu are nici o relevanta fata de cei de urmeaza sa ia o astfel de decizie!) privind aceste posibile achizitii, nu rerezinta motiv suficient ptr tine sa enunti o astfel de afirmatie. poate gresesc eu!

    si da, bazat pe informatiile ce sunt disponibile in mediul online, bazat pe alegerea recenta facuta de catre US Navy privind inzestrarea cu acest sistem de rachete, pot sa prezum si eu la nivelul meu, ca acest sistem este (poate sa fie) ok inclusiv si ptr Ro Navy, macar si ptr simplul fapt ca aliatul nostru principal si la o adica cam singurul ep care te poti baza la nevoie, a ales acest sistem.

 • @Iulian Iamandi
  Daca in privinta armamentului discretia oficialilor este de inteles (cel putin in acest moment), ne poti spune ce nume s-au hotarat sa-i puna primei corvete?
  Multumesc anticipat!

 • eu m-am gandit, ca pentru a fi o forta cat de cat de luat in seama in MN sa ne dotam cu astea 4 corvete care sa fie exclusiv AS, sa cumparam 2 fregate(daca nu noi, cat de poate de noi) gen DeZevenProvincinen pe care le facem AA si inca 6 Sigma Fast Attack 7310 pe care sa le facem AN. Astfel sa le putem imparti in 2 grupe, una sa apere zonele din N si altele la S. De asemenea, daca cumparam si 3 submarine, ele sa fie independente pe cat posibil.
  P.S. Ideal ar fi sa avem 1-2 nave de suport logistic, noi, gen https://products.damen.com/en/ranges/logistic-support-vessel
  P.S. 2. Eu am o preferinta pentru Damen, dar sa nu se inteleaga ca sunt cele mai bune de pe nisa respectiva.

 • Zic si eu:Nu cunosc preturi si capabilitati ale acestor arme Dar stiu ca daca Damen Romania sau Fincantierii Romania cumpara ceva din u.e. se numeste taxare inversa deci ce cumpara este cu 19%mai ieftin.Daca produsele SUA nu beneficia za de aceste facilitati ele sunt cu 19%mai scumpe ….deci a facut cineva o comparatie intre pretul ue fara tva si cel al sua cu tva?Deci aceste compani cu cit cumpara mai mult din ue neproducind nimic aici ci doar prestid serviciul de asamblare profitul lor creste cu 19% iar ce cumpara din sua profitul scade cu 19%.

  • In SUA nu exista TVA (VAT) la nivel federal. Exista anumite taxe la nivel de stat ( a se citi stat membru al SUA), dar de obicei se aplica beneficiarilor rezidenti in statul respectiv. La export nu se aplica.

   Legat de ce zicea mai sus un coleg despre SIML, s-au cerut clarificari, MApN a confirmat ca se iau in calcul si instalatiile montate pe nave. Deci, se califica toti 4.

 • Se pare ca fiecare ofertant lucreaza cu un anumit santier naval din Romania. Ca unul care cunosc constructiile navale din Romania, pot spune ca din punct de vedere al capacitatii tehnice, santierul Damen Galati este cel mai bun. Sa nu uitam ca tot armamentul descris mai sus trebuie sa functioneze pe o nava care, daca nu este bine construita, va reduce substantial performantele sale. Mi-e teama de interventia politicului in decizia finala

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: