Armata Romana Fortele Navale

Declaratiile (realiste) ale ministrului Apararii cu ocazia Zilei Marinei

Fregata F-221 "Regele Ferdinand" - Ziua Porţilor Deschise 2014

Fregata F-221 “Regele Ferdinand” – Ziua Porţilor Deschise 2014

Ministrul Apărării prezent la Constanța cu ocazia Zilei Marinei, a făcut câteva declarații referitoare la principalele programe de modernizare a Forțelor Navale.

Am majorat bugetul pentru Ministerul Apărării Naţionale şi, chiar în acest an, odată cu rectificarea bugetară, prim-ministrul a fost de acord să aloce o sumă suplimentară Ministerului Apărării Naţionale tocmai pentru modernizarea şi continuarea programului de modernizare şi înzestrare a Armatei Române şi în special a Forţelor Navale. În acest an începem derularea unor programe de modernizare a fregatelor, însemnând modernizarea sistemelor electronice de luptă, dotarea cu muniţie şi armament de ultimă generaţie      

Aşa.

Haideţi să vorbim un pic la modul liber, ca între noi, aşa cum v-am obişnuit.

Colegul Victor mi-a zis de dimineaţă că a găsit declaraţiile de presă ale ministrului Apărării, Mircea Duşa, şi că ar vrea sa facă o preluare pe site iar eu şi Adina să îi furnizăm pozele necesare.

Citind declaraţiile, am decis că a venit momentul să leg ceva aspecte pe care doream să le scriu de vreo două săptămâni, dar şi să prind aici câte ceva din cele discutate recent la festivităţile dedicate Zilei Marinei Române.

Drept pentru care, i-am comunicat colegului că preiau treaba.

Fregata F-221 Regina Maria

Fregata F-222 Regina Maria

Înapoi, de la recent la luna trecută vorbind, am avut ocazia să trag o linie şi să văd altfel treaba.

Vă amintiţi că am reacţionat critic la adresa ministrului Duşa. Mi-aş fi dorit în funcţie un general, un om care să cunoască Armata deja, în cât mai multe privinţe – cu rele şi rele şi şi mai rele, nu doar cu imaginea de la parăzi.

De la numirea în funcţie şi până la tigara fumată între paragrafe, mi-am zis că Mircea Duşa are un mandat greu, unul chiar foarte greu. Şi tot de atunci încoace, am conversat cu oameni care îi sunt mai mult sau mai puţin apropiaţi pe linia de muncă. Sub linia pe care spuneam că am tras-o, scriu: în situaţia pe care o cunoaştem, Mircea Duşa se zbate pentru buget, pentru programe, pentru tradiţii, pentru respect faţă de Armată.

Şi pentru că ministrul citeşte siteurile de profil, luând contact cu critica dar şi analiza făcută de un grup de civili mai mult sau mai puţin specializaţi prin şcoale, nu pot decât să adaug o apreciere personală la cele câteva recent adăugate în mintea-mi.

Pe platoul Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul"

Pe platoul Brigăzii 6 Operaţii Speciale “Mihai Viteazul”

Departe de visurile dotării ca după listele de dorinţe către Moş Gerilă, să ne recunoaştem: suntem şi putem, atât cât putem pentru că aşa suntem.

Submarinul Delfinul

Submarinul Delfinul

Despre reoperaționalizarea și modernizarea Submarinului Delfinul a declarat:

Nu ştiu cât va dura mandatul meu, să reuşesc să începem şi modernizarea submarinului Delfinul. Nu e vorba doar înlocuirea bateriilor, sunt şi alte lucrări de modernizare care trebuie realizate, şi vizavi de războiul electronic, şi vizavi de protecţia acestei capacităţi de luptă, având în vedere că trebuie să desfăşoare misiuni deosebite, în condiţiile în care situaţia politico-militară din zonă s-a schimbat. Şi cred că această unitate de luptă din dotarea Forţelor Navale Române trebuie pusă în funcţiune şi sper să reuşesc acest lucru 

Bun realismul acesta.

 

– Iulian Iamandi –

44 Comments

 • Vezi ca pusesi 2 poze cu 2 fregate si amandoua sunt 221. Si regele si regina. In rest sa auzim de bine de la marinari!

 • Din ce observ, programele de modernizare a armatei inseamna reluarea programelor blocate dupa 2005 cu o intarziere in medie de 10 ani.

  Marea problema a planificarii asteia este lipsa a 20-25 mld euro in urmatorii 10-15 ani, care sa iti permita o modernizare cap-coada a armatei pe baza vechilor planuri actualizate.

  Ce se intampla acum mi se pare o reeditare a situatiei din anii 90, in care armata isi planifica modernizarea plecand de la niste efective comparabile cu ale armatei RSR, imposibil de sustinut.

  MApN-ul trebuie sa accepte ca a trecut printr-un cataclism, ca nu se mai gaseste intr-o situatie comparabila cu aia din 2004, ca sa poata pleca tot de acolo.

 • Interesant va fi cum vom inarma fregatele, pot fi echipate si dotate cu de toate si pentru tot. Achizitia daca stam sa ne gandim nu a fost una gresita avand in vedere si marimea. Problema sunt boii care au blocat toate programele din 2005 incoace…

  @resboiu Eu am spus o de mai multe ori ca Dusa chiar se zbate cu ce are la buget sa faca ceva calumea, sunt convins ca o sa avem surprize placute cu fregatele.

 • Primero: Meritul lui dusa in majorarea bugetului sunt aproximative, chiar daca si le aroga cu seninatate. Faptul ca s-a ajuns la final de resursa pentru mai multe tipuri de echipamente fix in mandatul lui nu inseamna nimic special. Asa cum nici faptul ca in timpul mandatului lui a izbucnit scandalul la granitele noastre si suntem stransi cu usa de NATO sa bagam niste banuti in armata.

  Secundo: De la oprea n-am mai vazut un ministru al Apararii atat de ahtiat dupa imagine, dupa promovare, dupa aparitii pozitive. Lucrul asta n-ar fi atat de deranjant daca omul si-ar face treaba. Dar atunci cand nu si-o face si iese in fata spunand exact contrariul, e deranjant. Mai mult decat deranjant.

  Si legat de declaratiile realiste, ce inseamna exact “muniţie şi armament de ultimă generaţie”? Gloante ghidate prin puterea gandului? Ca la F-16 ne-am cam lamurit cum e cu motoarele noi care-s vechi, cu armamenentul care e de ultima generatie si suficient, dar nu prea, cu echipamentele electronice care fac din vechiturile alea sisteme de lupta mai bune ca Rafale…

 • Nu este realism, este doar oportunism. Toti ministrii de ziua Marinei promit noi dotari pentru nave si baterii pentru Delfinul.
  faza asta este tare: ”Mircea Duşa se zbate pentru buget, pentru programe, pentru tradiţii, pentru respect faţă de Armată.”
  Pe rand:
  1. se zbate pentru buget ? nu, nivelul de 2 % a fost impus pe vremea liberalilor.
  2. se zbate pentru programe ? sa fim seriosi, avem programe noi ? nu, avem relansari spectaculoase pentru vechile programe ? nu.
  3. se zbate pentru tradiții ? s-a vazut la Regimentul de garda, poate tradiții PSDiste
  4. se zabate pentru respect fata de Armata ? hahaha vezi cazul Rogozin care a tecut ca prin branza prin vestita Politie aeriana a Romaniei.

  • Nu prea stii ce vorbesti prietene, mai ales cu Rogozin. Du te si infecteaza blogul colegului tau pmp-isto basist de partid (Marco) cu comentariile astea politice…

   • uitasem ca resboiu e oficiosul PSD in Armata 🙂 🙂 aveti niste reflexe sanatoase sa va dati bine pe langa toti ministrii psdisti de la aparare, se vede de la o posta, cat erau ministrii de la alte partide nu prea pupati una alta, acreditari de presa, protocol :))

      • Semanticus, vad ca te tii de capul meu cu jigniri de genul slugarnic, psd-st, protocol. Mie, Iulian Iamandi, mi se rupe de toate partidele politice. Cu protocolul, vorbesti din experienta? La mine si la noi nu a fost cazul, iar acreditarile se acorda in baza unei legi. Stii asta, dar ataci la imagine. Prinde in ochii celor care nu cunosc detalii – te bazezi pe asta.

       Ai ceva personal cu mine? Da-mi un mail. Ma prezint si rezolvam.

  • @Semanticus
   Vrei sa spui ca regimentele de rosiori erau formate din pesedisti? Anomalia la noua uniforma a regimentului de garda ar fi ca unei unitati de infanterie i s-a atribuit uniforma care prin traditie era emblema anumitor unitati de cavalerie si nu doar dupa 1868 ci cu mult inainte. Este mai mult un talmes balmes al simbolurilor traditionale militare, dovedeste ignorarea acestor traditii si nu are legatura cu simbolul electoral al unui partid.
   Mai putina patima si mai multa minte in comentarii.

    • Asa e sa nu ma agit ce dracu’. Cand trebuie sa arunci cu noroi orice gest este scuzabil numai sa iasa mesajul. Ce conteaza ca nu este asa cum zici cand deja ai luat coprolis cu lopata si ai aruncat in jur, fapta este deja facuta iar tinta si-a luat portia in nas. Mai stiu un betiv care a dat foc la parcarea cu vapoare si care gandeste si se poarta dupa acelasi calapod. Asa preş’ asa lachei.

 • Scuze, imensul respect pentru Armata, uitasem de miscarile și amenajarile de birouri de la etajul 1, de despuierea peretelui de la acelasi etaj de tabolurile sefilor SMG, generali nu activisti de partid ….hai sa fim seriosi

 • Blah blah-uri de Ziua Marinei…

  Flota romana, morman de fiare vechi folosit ca suport pt grade de amiral si salarii…

  Noroc cu Vella Gulf, ca altfel…

  Politicienii romani…hai sa nu mai comentam…

  Marinarii romani or fi buni, frumosi, capabili, exceptionali, mirobolanti, dar ce te faci…ca ai nevoie si de tehnica…

  OPV-urile alea mari se apropie de 30 de ani vechime.

  Daca nu le-au inarmat acum 11 ani cand ne-am pricopsit cu ele(ieftin taica), acum cand se apropie de 30 de ani ca varsta (or sa le foloseasca si dupa ce fac 40 de ani vechime? ca englezii au taiat Batch 3, mai noi) e numai bine sa mai ingropam niste sute de milioane in ele ca sa le ‘modernizam’…

  Daca le inarmau acum 11 ani cand le-au cumparat era una.
  Mai are rost sa se investeasca acum in ele?
  In loc sa porneasca programul cu corvetele multirol…

  Nu stiu ce strategie fac astia visavis la cele doua OPV-uri, sunt nave mari, scump de utilizat, usor de detectat si urmarit in baltoaca si deci vulnerabile.

  In fata rusilor nu vad ce am putea face cu ele.
  Pt bulgari iarasi nu vad de ce le-am tine.
  Cu ukrainienii la fel, ca-s ocupati cu alte probleme si la ce flota mai au…
  Turcii nu cred ca debarca momentan in Dobrogea iar cu calcanii ne descurcam.

  Si atunci pt ce le tzin, in afara de piratzii din Caraibe ne ataca georgienii pe mare?

  4 corvete multirol, nave noi, mai mici, mai stealthy, mai ieftin de operat etc ar fi mult mai nimerite, dar deh…

  Daca vrei sa ai ceva dintzi care sa muste si sa si supravietuiasca in lupta in baltoaca asta: corvete multirol stealth, drone, baterii de rachete de coasta, mine inteligente, dragoare, bruiaj, iarasi drone, impanzit platoul continental cu senzori(un fel de SOSUS), scafandri de lupta…

  Daca vrei sa patruleze prin Golful Aden si sa le misti de Ziua Marinei…fregate mari din anii 80…

  Sujimarinul Delfinul l-au reparat din gura toti ministrii, deci putem sa stam linistiti…

  Si asta are o varsta, de atunci tehnologia a evoluat enorm ca putere de calcul, senzori si prelucrare a semnalului, daca in ’80 varianta asta de Kilo o fi fost silent, acum posibil sa nu mai fie si daca e detectabil e degeaba.

  Cum a spus Victor, astia trebuie sa accepte ca sunt intr-o situatie catastrofala si sa incerce sa construiasca ceva de acolo, nu sa alerge dupa cai verzi pe pereti, programele din 2004 toamna…

  Pana la urma si nea asta este pe final de mandat si cum la noi cu ministrul se schimba toate strategiile, daca exista vreuna, vedem ce s-o alege la halegeri.

  Situatia economica este proasta, stai sa treaca halegerili si mai discutam…discutzii…

 • 1. Care programe? Ce se intampla cu TBT-u? Cu arma cal. 5,56? Cu Boreal? Toti banii primiti in 2014 de minister s-au dus pe consumabile si aplicatii militare.

  2. Care traditie? Noua uniforma “de vara” a Rg 30 Garda nu are legatura cu traditia. Dl Boboescu cred ca stie mai bine decat mine acest lucru. Mai grav, rosu & auriu, culorile dominante ale noii tinute sunt indentice cu identitatea vizuala ptr. campania PSD la prezidentialele din acest an. Domnul ministru hai sa nu taram institutia in campanie.

  3. In conditiile in care Romania e in recesiune tehnica – cum vor fi asigurate programele de inzestrare in 2015 si 2016. Guvernul a taiat orice investitie publica in acest an – de la sosele pana la programele de inzestrare (aici TBT-ul si arma 5,56 ar fi fost investitii cu valoare adaugata chiar prin potentialul lor de export).

  4. Niciun fel de achizitie de nave militare, desi Romania nu a mai achizitionat combatanti de suprafata din 2002-2003! Majoritatea navelor ce arboreaza tricolorul au in jur de 30 de ani de la punerea pe chila sau acceptarea in serviciu activ!

  Foarte pe scurt – mai putine de texte din telenovele, si mai multe fapte.

  • 1. Secretomania, asta se intampla.

   2. Aici poate aiai dreptate.

   3. Economia isi revine urmatorul trimestru, cu agricultura mai ales.

   4. Achizitia a fost foarte buna, avand in vedere marimea, poti pune cam tot pe ea, si nu sa ai pista de elicopter sudata ca la bulgari… problema sunt domnii care atunci cand erau bani (2005-2008), nu au facut nimiv pentru inxpzestrare.

   • ce sa mai pui pe ele doamne iarta-ma
    au stat 30 de ani pe mare, o nava asa ultrasimplist e o structura metalica pana la urma, si fiecare val luat o incearca un pic
    ne permitem si noi ceva experiente gen missouri, sa pui tomahawk si ciws si harpoon inainte sa o faci nava muzeu ? le inarmezi, si dupa asta ce faci, le tii in port ca prima furtuna mai mare ar putea sa o rupa ca e batrana si obosita ?

    ce sa mai faci cu ele dupa 30 de ani ? in afara de armament, unde gasesti acuma piese la ce mai are nava pe ea turbine generatoare etc dupa 30 de ani si dupa ce navele sora care n-au avut norocul astora care sunt la noi au fost scufundate

    si pana la urma la ce ne trebuie asa hardughii mari si gurmande la motorina la ce ambitzii avem ?

 • oamenii pe hartie sau din gura ne “suprasatureaza” cu proiecte
  practic ,undeva spre 0…0,10 la fel ca absorbtia fondurilor si ducerea economiei in treapta a 5 dar scazand turatia
  ma intreb de unde or sa mai bage proiecte cand o sa dai de panta si trebuie sa schimbi a 4
  pana una alta ,la noi nu se prea pricepe ceva
  o “capabilitate” ,sa-i spunem asa completa si necesara ptr o misiune o imparti intre ceva 50 la suta factor uman (depinzand de calitatea sa poate varia si oricum e pus din burta orientativ),ceva 30 la suta factorul tehnic si restul sa-l lasam in baza altor factori(decizie politica ,coerenta pana la lantul de comanda militar)
  spre diferenta de anglosaxoni ,germanici ,noi latinii tindem sa supraevaluam factorul uman
  asta ingreuneaza managementul omogen al unei structuri
  exact ce spunea si victor in mai multe comentarii
  ca sa ma exeemplific
  noi plecam intr-un fel de reverse engeneriing ,in care trebuie sa adaptezi un sistem de arme la o structura existenta ,sau trebuie sa le faci sa functioneze la unison
  am vazut asta din diferitele comentarii ale oamenilor ce au activat in sistem
  trebuie stabilite prioritati de inzestrare si adaptata structura de forte dupa necesitatile tehnice de operare
  spuneau in unele comentarii ca decat sa tii 8 oameni uitandu-se unii la altii mai bine ii tii observand lateralul blindatului
  pe acelasi principiumai bine tii 3 operatori ptr tunurile binate de pe monitoare ,ptr ca la nevoie pot lua pm si trage
  dar tii 3 oameni ptr a face 2 lucruri si nu fac niciunul bine
  mai bine ai un operator de tun ,cu sisteme de ochire si ghidare ,miscare a tunului adecvate epocii si o echipa de lunetisti pe “castelul” monitorului
  acelasi nr de oameni ,forme diferite de operare ,rezultate diferite
  daca nu vom fi granita terestra cu rusia ,probabil se poate da prioritate unor programe de la marina si aviatie
  ptr cei ce sustin ca nu avem nevoie de nave in larg ,…cel mai simplu rezolvii cu baterii de coasta ,dar orice pct slab in apararea ta va fi speculat de adversar
  orice nava ce poate fi atacata in larg ,sau ofera o raza de “protectie” ,raza ce odata invadata alerteaza aceasta nava si intra in lupta sau etc,rupe factorul surpriza ptr atacul la sol
  adica nu mai pot sa trag cu rachetute de pe slava ,fara sa fie alertata toata apararea ,sa se iintre in dispozitiv etc
  deci ,ori ca se inarmeaza astea ce le avem cu aa si antinava ,ori ca se iau altele noi inarmate ,in caz de conflict nu prea conteaza ca sunt “gurmande” ci nr de rachete aa si antinava de pe ele si eventual posibilitatea de atac terestru
  in ziua de azi fortele terestre chiar cu o aparare aa cu baza la sol supersofisticata ,etajata ,etc sunt foarte vulnerabile daca nu ai aparare antiaeriana data de avioane
  degeaba ai aparate cas ,ai etc ,ai t 72…t 90 ,daca nu ai ceva ce poate intercepta aeronave adverse
  metode de a descoase apararea aa sunt multiple ,de la cea fixa ,la cea ce acompaniaza unitatile mobile terestre
  cand vom vedea delfinul la apa si vreo cateva containere “suspecte” pe fregate ,vom avea mai multa incredere in promisiuni

 • Toti ne plangem ca nu avem nush ce arme. Dar va amintesc ca in razboiul din Libia, NATO a terminat munitia “intelgenta” in 2 saptamani, si vorbim de Libia. Pana munitia inteligenta nu va avea un pret foarte accesibil, tot munitia traditionala ramana baza. Degeaba ai typhoon si alte jucarii, daca “gloantele” se termina repede. Stiu rusii ce stiu de au stocuri imense de munitie “veche”.

  • @ R.I.
   pentru curiozitatea mea proprie și personală, de niște stări numite popular “jenă” și “rușine” ai auzit vreodată ???
   Cît despre subiectul articolului, de vo doăaj de ani, de cînd pe la conducerea ministerului se tot perindă puliticieni țivili, se vede clar că toți se zbat să fie bine, să nu fie rău…
   Părerea mea, hîc…

   • Tu ai mers la vot sharky? Daca si restul care stau acasa si nu merg la vot ar merge, poate se schimba ceva in tara asta. Dar atata timp cat criticam si injuram dar la vot nu mergem, meritam clasa politica care o injuram!

     • ie-te beleaua, că alea le-a luat…după ce m-am chinuit de vreo 4 ori să postez un răspuns lui RI, și nu a vrut să-mi ia răspunsul…

      • Booooon…sper ca de data asta să reușesc…
       So, R.I. , bag seamă că tu ori nu citești ce se scrie prin zonă, ori, dacă citești, nu pricepi, sau uiți repede…
       Din ’96 încoace, cînd încă mai credeam că votul meu înseamnă ceva, și am votat pe bune, îi votez pe toți, pînă mi se termină cerneala de pe ștampilă. Asta ca să mă asigur ca acel buletin de vot nu va fi folosit în alt mod. Cînd voi găsi un politician care să mă convingă să il votez, poți să fii sigur că il voi vota doar pe acel om. Dar va mai trebui să curgă multă apă pe Dunăre pînă se va întîmpla așa ceva.
       Referitor la show-ul de Ziua Marinei, am fost și eu cu nefasta printre spectatori, că nu am avut scăpare, și ca să parafrazez un slogan la modă acum cîțiva ani buni, pot să declar:
       “AȚI MINȚIT POPORUL CU MONITORUL ȘI DISTRUGĂTORUL”! 🙂
       Asta referitor la organizatori, că i-au dat pe spate pe paysani cu bubuielile tunurilor de pe monitoare… 😉
       părerea mea, hîc…

    • @ Robert Ionut – ai mancat stricat? Merg oamenii la vot daca considera ca au ce vota, sau pe cine vota daca nu, nu o sa mearga.
     Dati-o de-o parte de politica, apararea ar trebui sa fie preocuparea tuturor partidelor si organizatiilor guvernamentale.

  • efectul munitiei “vechi” sau noi s-a vazut in recentul conflict din israel
   unde artileria si aviatia israeliana pun la pamant unn cariter de locuinte in timp record de vreo 1 ora
   si vorba aia rusii nu mentin stocuri enorme de 7,62 sau 12,7 ci au din alea purtate de diverse medii de artilerie
   de la rachete balistice cu raza…,la mlrs ,la artilerie clasica
   asa ca spune-mi tu cu infanteria si unitatile terestre vei putea ataca “mediile sale de atac” ,daca nu ai mediile terestre capabile sa rupa liniile sale(platformele grele existente ,tr85 m1,t 55 ,etc nu sunt capabile)
   ai forme de descoperire ,medii si de atac aeriene
   de pe platforme terestre lansabile(balistice,de croaziera) ,capabile sa contracareze pe ale adversarului
   asa la nivel general si simplist
   ptr ca altfel esti doar la primire ,ca un portar …in fata cu 5 lansatori de penalty
   gol tot iei ,problema e ca iei 1 sau 5
   vorbind asa generalist nu ai cum sa ii combati mediile “strategice” ,trebuie sa ai mediile si suficienta mobilitate ,flexibilitate ptr a compensa “tactic”
   munitia inteligenta nu e utila sa dai cu lgb-ul de 1500 de la 9000 metri ,ca sa fii in afara manpads-urilor dupa un post intarit de mitrliere sau sa tragi cu hellfire-ul de 100000 euro dupa o toyota hilux cu montaj de 12,7 de 20000 euro
   ele sunt utile ptr a distruge fiabil infrastructura militara de valoare ,unde nu survolezi la verticala obiectivul pe zi ptr a “bombarda la ochi”
   toate sunt concepute ptr a-ti da avantaj tactic in diverse conditii “date de manualul de utilizare” conceput de fabricanti

 • Parerea mea e ca cel mai bine ar fi sa profitam (nu stiu cat mai e posibil acum cu Rusia care face scandal in cartier) de ragazul si securitatea oferite de NATO pentru a ne adapta, echipa si instrui cat mai bine pentru razboiul modern.
  Inclusiv sa ne mai inspiram de ici colo.
  Adica sa avem pe de o parte o forta mai usoara si foarte mobila si cu putere mare de foc, cam ce au reusit Hezbolah cu israelienii in Liban, ca tot vorbea cineva de asta.
  Sigur, mai mare si cu putere de foc mai mare in cazul nostru (LAROM si ATROM sunt necesare si in cantitati mai mari, LAROM chiar si in calibre mai mari).
  O licenta pentru Spike (si cea cu raza extinsa dar si cea cu raza scurta folosita de infanterie) ar fi excelenta, in plus un AG nou, mai puternic decat AG-7 (arma de asalt e de discutat, nu trebuie mari modificari la AK, poate si un nou PSL) si ceva in gen CA-94, dar mai performanta (in clasa Stinger, pe acolo).
  Toate astea trebuie facute aici in tara, in numar cat mai mare. Inclusiv TBT-ul trebuie dat drumu cat mai repede (sa fie si amfibiu evident) plus ceva mai mic in genul TABC-Hummer care sa poata duce si o grupa de soldati dar sa poata fi folosite si ca platforma de armament la nevoie (sa duca dupa el un aruncator de 120mm de ex, sau niste lansatoare de rachete Stinger or Spike).
  Apoi, drone, si astea pot fi facute aici, macar cele de nivel tactic, pentru cercetare si dirijarea focului. Sisteme de comunicatii si comanda pentru coordonarea grupelor si plutoanelor, sisteme de protectie (veste si casti) si de vedere pe timp de noapte.
  Plus instructie la greu, cu folosirea terenului (munti, paduri) si pentru lupta in localitati.

  Aviatia eu as vedea-o in special ca una de vanatoare, cu atacul la sol doar ca misiune secundara. Daca tot s-a mers pe pista cu F-16 si sunt instruiti oamenii, ar putea sa mai ia (inclusiv gratis sau macar la sume mici cred ca ar fi posibil daca sunt baieti demni si destepti) macar inca 36 de F-16 SH, sa le faca MLU si modernizarea aici (inclusiv motoare noi si radar si sistem IR performante).

  La marina, as lua de la suedezi RBS-15 Mk 4 (nu stiu daca a intrat deja in productie, poate tot cu offset si transfer de tehnologie, daca nu am luat Gripen in aceleasi conditii) si de la sud-coreeni niste mini-submarine de ziceau ei ca o sa faca acu nu demult. Am putea face inclusiv aici unele, parca sud-coreenii sunt bagati la Mangalia sau Navodari, numai stiu.
  4 din alea plus Delfinul revitalizat ar fi o flotila OK pentru Marea Neagra (sigur, ceva de genul A-26 daca il fac suedezii ar fi cel mai fain, dar aici visez deja).
  Tot de la suedezi ar merge niste corvete Visby poate.

  Sigur, toate astea sa se faca in urmatorii 5-10 ani, chibzuit si pe etape, sa se preseze si cu exporturile daca se poate (pe nisa noastra, armament usor, ceva artilerie, TBT-ul si chiar drone daca se poate, inclusiv colaborari) pentru ca sa se si autofinanteze cat mai mult posibil industria asta.

  Artileria AA (dar si tancurile) ar mai fi o problema, nu ma bag aici. O idee ar fi sa profitam de ce se intampla in Ucraina si sa mai luam (licente, daca nu chiar pe sub mana) de pe la ei cate ceva ce am putea folosi (si in domeniul tancurilor si al rachetelor)

  Si as mai face o unitate de razboi cibernetic si una de razboi electronic, aici ar conta mai mult materia cenusie si nu ar trebui investite fonduri imense, iar domeniile astea sunt de viitor

  • ca sa fiu radical ,adica daca vreau sa fac ceva ca-lumea eu as scoate toate tancurile ce le avem(treptat) si le-as inlocui cu leo 2 (cred ca avem 3 batalioane …atunci toate)
   eu tbt-ul ,inca am speranta ,ca oamenii ce vor sa-l termine au un pic de viziune in ceea ce inseamna platformele de tip si directia in care se dezvolta si-l vor face in consecinta
   adica platforma modulara la nivelul structurii de baza a platformei(cutia blindata) si a trenului rodant,transmisiei(adica o platforma ce o poti “pune” facil pe roti sau senile(genul nexterului francez)
   dupa aia cat mai ergonomica ,atat la nivelul accesului ,cat si operarii interioare
   si pe ea as face o multitudine de variante
   se pot face in genul boxerului nemtesc
   varianta sasiu cu structura portanta ce se termina in spatele posturilor comandant,conducator si pe baza ei faci containere ,ce pot fi de comunicatii,conducere,post tragere antitanc(cu rachete) sau antiaerian cu bataie scurta
   toate in arhitectura modulara ,interschimbanila cu anclaje standard
   ai la un nr limitat dde platforme ,variante multiple de folosire ,ce multiplica valoarea lor combativa
   vartiantele ce “intra in lupta direct” cu platformele similare de la sol ,probabil din cauza protectiei trebuie facute “dintr-o bucata”
   trebuie la nivelul infanteriei arme ghidate de genul ag moderne
   pe diverse raze de actiune
   cu munitie diversa(de ex cum ar fi un cap termobaric pe maliutka …,ai o arma eficace si ptr a combate infanteria in camp deschis si in caldiri la distante de peste 3000 metri.precizia si greutatea ghidarii e compensata ptr ca va fi folosita preponderent catre tinte statice sau slab mobile)
   ptr parasutisti si vanatorii de munte dotarea cu atv-uri specifice,aparatura de vedere pe timp de noapte pasiva si activa ,cat si protectie(veste antiglont,casti) specifice lor (au nevoie de mobilitate extra),cat si vehicule specifice vanatorilor de munte (genul hogglunds moelv) acolo unde se cere ,in rest variante tbt
   la fluviu eu as moderniza monitoarele ,vedetele macar cu cate o pereche de turele telecomandate pe care sa ai anclate containere ptr rachete antitanc sau genul descris mai sus,care poate fi schimbat cu container antiaerian cuu raza scurta ,plus vreun mastil electrooptic(in genul aluia de pe socat) ,plus drone de tip camcopter
   la mare ,daca vor operationaliza in sfarsit delfinul si vor inarma si moderniza fregatele ,tot ce “vine in spate” se poate intenta sa fie nou si modern(corvete,vanatoare de mine),ca atunci cand va veni timpul sa inlocuiesti fregatele sa o poti face cu ceva nou si modern(eu nu m-as hazarda cu visby suunt destul de scumpe si dificil de operat, sunt alternativele de la damen mult mai rezonabile ,adaptabile ,etc)
   cat despre aviatie drumul e inceput ,sa vina si o a doua escadrila ,dupa aia inceput cand e convenabil un program cu f 35
   si daca ar fi sa visam frumos vreo 12 drone de atac ,gen mq reaper
   elicoptere eu as merge pe solutia tranport ,gunship(nu stiu sa ne permitem elicoptere de atac dedicate),plus ceva ec 635 in locul alouette
   la fortele terestre apararea aa daca se decide sa se faca ceva in viitorul apropiat trebuie incercat sa fie montate pe platforme fabricate aici(ptr largirea tipificarii,etc),ori varianta tbt ,ori tipul de camion aflat in inzestrare(cu cabina blindata)
   asta la nivel de punga de mos craciun modesta

  • Bre, da’ ce de-ati mai face voi doi, inca 36 F16, Visby sau alte corvete, TBTuri, Leoparzi, Spike la-supt-licenta, male drones 🙂

   Cred ca daca ar avea banii le-ar face si ei, deci daca am ‘indentificat’ acu’ problema tema voastra pt acasa ar fi sa le faceti rost de bani pt toate acareturile alea 🙂

   Altfel, io unu personal si in persoana declar pe persoana fizica cu mana pe cravata mea de pionier ca in lipsa perspectivei achizitiilor de nave noi – si avand in vedere vechimea navelor existente – si Flota a pornit pe drumul “politiei aeriene” si va merge in acel loc luminat si cu verdeata, unde nu este nici durere nici intristare nici suspin. “Politia Navala”

   MAI 1105 va fi nava amiral 😉

  • 680 milioane, dar nu acum ci mai incolo, pana in 2020.
   Si astia or sa urce cu bujetu pana la 2% dar nu acum ci mai incolo.

   De ce mi se pare mie ca povestea imi suna cunoscuta 🙂 ?

   Ce mai, bulgarii or sa ne umple de respect.

   Ai rabdare, ca abia se numi si nea asta, trebuia sa-si asume si el niste programe hambitioase care vor incepe cu mult dupa ce pleaca el din post 😉

   • Mai vedem.Nu se stie de unde sare iepurele.Citisem ca bulgarii sunt primii in “ieropa” la extractia de cupru si aur, poate ceva redevente mai subs..

    • Bre, cand apari pe ‘sticla’ la ‘doo’ saptamani dupa ce te-ai numit si anunti ca o sa faci si o sa dregi, DAR nu acum ci pana in 2020, cam a ce-ti suna 🙂 … ca de declaratii d’astea pompoase suntem si noi satui…de egzemplu la noi mai toti sinistrii Hapararii au revitalizat din gura si prin gura Delfinul 😉

     Cupru si aur, posibil, dar vezi matale ca si la noi acum cativa ani aveau bani la buget de nu aveau ce face cu ei si Multirol tot n-au cumparat. Asa ca-mi dau io cu presupusul ca si astia chiar daca bani or avea nu cred ca se grabesc sa-i dea pe armament, se vor gasi modalitati mult mai interesante de a-i cheltui.

     De ce? Pai si astia tot balcanici 🙂
     Daca vorbeam despre suedezi, germani, norvegieni, polonezi sau mai stiu eu cine poate alta era discutia 🙂

     • Vad ca Victor scrie despre prospectarea pietii de autovehicule militare usoare.Bulgarii au din 2004 un acord de modernizare completa a parcului cu DaimlerChrysler.Ca nu s-a realizat ce s-a planificat,vreo 12000 buc,asta-i alta discutie,dar directia este stabilita.

    • Si pana la urma daca se inarmeaza bulgarii e foarte bine: daca ne ataca rusii bagam la inaintare flota bulgareasca sa ne apere, iara noi cu bricul Mircea si cu MAI 1105 stam la panda si dupa ce-i terina bulgarii le mai dam si noi vreo cateva tunuri cu apa si salve de AKMuri 🙂

 • Fregatele au fost date la fier vechi de englezi, motoarele lor consumă enorm şi sunt vechi. Merită modernizate ? Modernizarea depinde de bani, iar noi nu avem. Apoi sistemele moderne sunt folosite în armată de căpitani şi loctenenţi, pe când generalii noştri de tip moş teacă habar nu au ce înseamnă un calculator

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: