Diverse Geopolitica

David Cameron: Marea Britanie are dovezi referitoare la gazul sirian

Cameron cu Union Jack pe fundal(via archbishop-cranmer.blogspot.com)

Cameron cu Union Jack pe fundal(via archbishop-cranmer.blogspot.com)

Incă o știre aburindă marca Dave Cameron.

Numitul Premier britanic a declarat pentru BBC imediat după descălecarea în orașul Sfântului Petru cu ocazia întâlnirii G20, că Maria Britanie se află în posesia unor dovezi, foarte proaspete altminteri, despre utilizarea armelor chimice în Damasc. Hai deci să-l mai demonizăm un strop pe Assad.

Astfel cercetătorii britanici ( :D) de la laboratoarele Porton Down au început analizele eșantioanelor aduse din Siria; asta în timp ce MoD-ul a confirmat rapoartele cum că s-ar fi găsit urme de sarin în mostre de pânză și sol primite de la fața locului, din îndepărtatul și zbuciumatul Damasc.

Minunat, zic!..

Numai că, meseriașii adevarăți, chimiști de profesie, dau ca termen minim pentru obținerea unor rezultate concrete două săptămâni. Două saptămâni de la începerea analizelor și până la atingerea scopului declarat: decoperirea unei semnături chimice de tipul 99-125-81 (masa atomică a elementelor din compoziția sarinului).

Nu sunt chimist și niciodată nu mi-a plăcut chimia…(singura amintire din liceu – foarte vagă altminteri – e formula TNT-ului). Oricum, să nu o iau pe arătură mă îndepărtez de subiect. Carlos Fraga, chimist specalizat în descoperirea agenților cu efect asupra sistemului nervos la Pacific Northwest National Laboratory din Richland, statul Washington, descrie pentru Asociated Press procedeul prin care se va ajunge la rezultatul final: obținerea semnăturii chimice 99-125-81 specifică sarinului.

Cum vă spuneam, nu sunt chimist…prea multe cromatografe, spectrografe și alte feluri de ”grafe” pentru mine.

Cert este ca Carlos Fraga, subliniază următorul aspect: după cele aproximativ două săptămâni se va putea descoperi, în mostrele prelevate din suburbiile Damascului, semnătura specifică a gazului sarin. Sau a oricărui alt gaz cu acțiune asupra sistemului nervos: spre exemplu soman sau VX.

La fel de cert este un alt aspect: chiar dacă se demonstrează prezența gazelor de luptă în mostrele respective, în nici un caz nu se poate atribui responsabilitatea lansării atacului vreuneia dintre părti…

Cum ziceam mai la deal…

Minunat, nu?

Si atunci? De unde au cercetătorii britanici ( :D) dovada ca s-a dat cu sarin? E scoasă cumva – în locul iepurelui sau porumbelului – dintr-un joben?

– Marius Constantin –

7 Comments

  • Neah, e din eprubeta sora cu cea a lui Colin Powell, aia devenita actor principal pe scena ONU :P.

   Pai parca erau siguri ca a fost Assad, de’abia acum insa au dovezile ca a fost Atac (cunoscut in zona drept chimic)?

 • Dar cum dovedesc ei provenienta? Scrie pe molecula de gaz apartenenta? Nu de alta, dar gazul ala il putea arunca oricine si apoi sa arate cu degetul spre Bashar. Gen….fart joke.

 • Ca a fost atac cu arme chimice, este evident. Ce ar mai fi putut ucide si imbonavi atitea persoane?
  Iar unele ditnre filme chiar sint exemplificatoare pentru un anumit tip de intoxicatie.
  Problema este cine le-a dat drumu…
  Din odv chimc, s-ar putea fiecare sarja sa-si aiba semnatura sa chimica… si in fucntie de origine sa se stie ce parte ar fi putut da. Desi scenariile imaginabile sint nelimitate.

 • Salutare . Nea Cameron asta inceraca sa nu para un catel jigarit mai ale si dupa afirmatia ca Anglia nu e o insulita asa cum crede Rusia. Da sigur , daca nu ar fi americanii de care se tot alatura si ei precum odarii de vanatoare , ar mai avea ceva de spus ?! Ar schelalaii doar de dupa gard. Au avut tupeui sa opreasca acu ceva timp o nava civila pe motive de asigurare ,care transporta niste elicoptere Mi reparate pr Siria ; dar dupa ce au fost remimbarcate pe o nava militara de transport ruseasca au stat ca mortu in papusoi si elicopterele tot au ajuns . Asa ca schelalaiala placuta sa aiba.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: