Marină

Damen si Saab au prezentat proiectul submarinului care va inlocui clasa Walrus

Specialiștii suedezi în submarine de la Saab și partenerii olandezi Damen au prezentat oficial imagini cu propunerea pentru programul privind înlocuirea submarinelor Marinei Regale Olandeze aparținând clasei Walrus.

Damen Saab A26

Damen Saab A26

Vorbind pentru publicația olandeză Telegraaf, șefii celor două companii au oferit imagini și prime detalii legate de capabilitățile submarinului propus.

Conform imaginilor furnizate de către Damen și Saab, noul submarin va avea la bază varianta de export a clasei A26 (cu propulsie AIP) pe care compania Saab o construiește pentru Marina Suediei.

Hein van Ameijden, manager general al Damen și Gunnar Wieslander, șeful Saab Kockums, au evidențiat pentru Telegraaf că proiectul modular al navei va permite companiei olandeze să implementeze propriile produse în submarin și să le înnoiască de-a lungul perioadei de exploatare.

Cei doi au mai spus și că modulul de lansare a forțelor pentru operații speciale, plasat lângă tuburile lanstorpilă, la prova submarinului, va permite scafandrilor să părăsească nava înotând la orizontală. Mulțumită diametrului de un metru și jumătate al conductei, submarinul va putea lansa submersibile cu și fără echipaj uman la bord.

Saab și Damen lucrează la propunerea pentru înlocuirea submarinelor olandeze Walrus încă din luna Ianuarie a anului 2015.

Ministerul olandez al Apărării aproximează costurile programului de înlocuire a submarinelor Walrus la două miliarde și jumătate de Euro.

Contractul pentru construirea submarinelor va fi alocat cel mai probabil în 2021, iar primul submarin va fi livrat cel mai probabil în anul 2027.

Dacă tragem o linie… românească, descoperim că avem o problemă enormă: timpul. Timpul legat de timpurile pe care nu prea le vedem roz.

Când va intra în dotarea Forțelor Navale Române primul submarin dintre cele trei pe care ministrul Fifor le-a pomenit?

Când va deveni operațional primul submarin al Forțelor Navale Române? Sper ca operaționalizarea acestui ipotetic prim submarin să se desfășoare altfel decât operaționalizarea avioanelor multirol F-16 și măcar să fie purtător de armament real.

Când… Eh, legat de cel de-al treilea submarin românesc încă nu îmi pun întrebări. Nu sunt convins că vom avea măcar un submarin… măcar să îl văd pe primul cum țâșnește din adâncuri într-un exercițiu de ieșire de urgență din imersiune.

Dincolo de timp, avem neclaritatea normală a tipului de submarin care va fi selectat. Nemțescul CD (U-212) ar ieși mai ieftin la preț și-i real, A26 nu există, iar pe francezi nu îi mai văd după BSDA 2018 decât subcontractanți, furnizori de sisteme.

Ne vor forța timpul și timpurile să facem (iarăși) un compromis și să cumpărăm ceva “aflat în uz”? De la greci? Poate chiar de la turci? Unul, să ne facem încălzirea sau trei și amânăm la viitor achiziția unui sistem modern și nou?

Apropos, croații nu ne pot oferta cu ceva la capitolul ăsta? Dar israelienii? De americani nu mai zic

Iulian Iamandi

4 Comments

    • da, ar fi o idee sa inchiriem unul pentru training – pentru ca dureaza ani de zile formarea echipajelor.

  • Iarasi si iarasi ne exprimam amaraciunea pentru ca nu am avut si inca nu avem o clasa politica responsabila ci doar reminscente ale prostiei si incapacitatii de a face ceva util pentru natiunea romana. Toate guvernele si toti politicienii cu mici exceptii sau ocupat numai de talharii din avutia tarii si aceasta aproape 30 de ani . A fost nevoie sa vina americanii sa ne impinga de la spate si chiar sa ne avertizeze , pentru ca politrucii sa se miste in favoarea inarmarii Romaniei. de aceea toate partidele trebie urgent desfiintate si cei vinovati sa raspunda cu libertatea si cu toata avutia bineinteles furata .. Si legiferata posibilitatea ca orice partid care se va mai infiinta sa nu mai aiba membri ,vreun politruc care a avut vreo functie pana acum din 90. Poate ca ar mai fi o solutie . in rest Doamne ajuta ca inpreuna cu olandezii si suedezii sa facem ceva , in nemti nu putem avea multa incredere, joaca dupa cum le dicteaza interesele chiar sacrificand si o tara ca Romania si nu sunt singurii de la care ne putem astepta la surprize . Cu cele doua mari companii cred ca vom avea si corvete si fregate si submarine de inalta clasa . Nu mai spunem si americanii se vor asocia cu olandezii si suiedezii pentru a dota armata romana cu ce are atat de mare nevoie. Marea problema este timpul , este dificil sa mai asteptam 10 ani pana vom avea primele submarine si nu numai submarine ,avem urgenta nevoie de o solutie intermediara si cea mai buna si care ne sta la indemana este sa cumparam de la americani echipamente folosite dar inca competitive cel putin 10 ani. Si totusi Romania va renaste . Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla .

  • Suedezii au 2 submarine mai vechi (Södermanland class) care ar trebuii sa fie disponibile prin 2021-2022 cand este preconizata intrarea in serviciu a noilor A26. Se pare ca reparatiile la primele 2 submarine din clasa Gotland se vor termina anul acesta, ceea ce inseamna ca cele mai vechi pot fi inchiriate pe acelas principiu cu cel folosit de US Navy (cu mentiunea ca echipajul va fi mixt).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: