Geopolitica

Damascul a orientat rachetele Scud catre Tel Aviv

Scud

Scud

Preşedintele Sirian Bashar al-Assad a ordonat desfăşurarea lansatoarelor de rachete sol-sol balistice tip Scud, ca urmare a raidului aerian executat de către aviaţia israeliană pe teritoriul Siriei, în vecinătatea capitalei Damasc.

Desigur, rachetele Scud ţintesc Tel Avivul.

Siria, care a ameninţat cu un atac surpriză pentru răzbunare, se pare că a poziţionat cel puţin patru rachete Scud care sunt gata de lansare către Israel.

Fiecare rachetă dispune de un cap de luptă de 500 de kilograme şi fiecare dintre cele patru ţintesc capitala Israelului ca şi obiectiv primar, dincolo de orice alte ţinte strategice – anunţă cotidianul libanez ad-Diyar.

Decizia de a desfăşura în poziţii rachetele sol-sol a survenit la câteva zile după raidul israelian. Rusia, aliatul Siriei, a cerut Damascului să evite atacurile pentru răzbunare, pentru a preveni izbucnirea unui război în regiune.

Siria a fost acuzată frecvent că a folosit rachete balistice cu rază medie împotriva rebelilor anti-Assad, pe propriul teritoriu. Despre unele rachete din arsenalul sirian se crede că ar fi capabile să transporte arme chimice puternice.

Preşedintele Assad a ameninţat de asemenea că va riposta atacului israelian, despre care a declarat că a avut ca scop destabilizarea Siriei.

Assad a vorbit astfel, pentru prima dată după atacul israelian, în urma unei întâlniri cu Saeed Jalili, secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Iranului – anunţă agenţia siriană de ştiri Sana.

Mohammed Dirar Jammu, şeful relaţiilor politice şi internaţionale la Arab Organisation of Arab Expatriates, a declarat la canalul tv pro-Assad, Alakhbarya:

“The Syrian military response to the Israeli bombing of the research centre, in Damascus, will be earthshaking and staggering to Israel, very soon.”

Mohhamed Dirar Jammu, a adăugat:

“The Syrian army will direct a strike to Israel. The strike will not be through Hezbollah or Iran, as the era of the Syrian silence towards the Israeli bombing of Syrian sites is over, even if it led to the outbreak of a war in the region.”

Atacul aerian israelian asupra Damascului a atras critici puternice chiar şi din parte Turciei, mai nou adversara Siriei.

“Those who have been treating Israel like a spoilt child should expect anything from them, at any time. As I say time and again, Israel has a mentality of waging state terrorism. Right now, there is no telling what it might do and where it might do it.”

A spus Erdogan.
Escaladarea situaţiei a adus în scenă rivalii Israelului, Libanul şi Iranul, care la rândul lor ameninţă cu atacuri asupra statului evreu.

 

– Iulian Iamandi –

12 Comments

 • Ar fii o lupta interesata intre Israel si Iran, Syria si Liban + Hesbollah. Cine credeti ca ar castiga daca nu s-ar baga SUA sau vesticii?

  • Israelul e al 51-lea stat american iar Ierusalimul e capitala SUA. 🙂 Deci ipoteza ca nu s-ar baga SUA e foarte putin probabila. Chiar si asa, o alta problema ar fi definitia verbului “a castiga” in contextul Orientului Mijlociu. Arabii pierd intruna dar nu sunt infranti. Israelul castiga pe linie dar e din ce in ce mai izolat.

 • Cine sa castige…cei care au in jur de 100 de focoase termonucleare transportabile cu rachete Jericho II, submarine sau bombardiere pilotate probabil?

 • Bre,e data cu mantinela asta.Numai ca lui Saddam acu 20 de ani nu i-a iesit sa separe membrii arabi ai coalitiei provocand un razbel cu Evreistanul.

 • Daca Bashar ar vrea sa ii intoarca pe musulmani, inclusiv pe cei razvratiti impotriva lui, impotriva Israelului, ar trebui sa atace cu rachetele de croaziera si artileria , Israelul,oficial drept represalii pentru atacul israelian.Atacul sau ar fi legitim. Riposta israeliana ar atrage cu siguranta cel putin ura lumii musulmane.Poate ca flocosii aia s-ar intoare sa lupte impotriva Israelului.In actualul contest, Bashar nu ar avea nimic de pierdut sa incerce aceasta diversiune, sigur, daca protectorii sai, rusii, ii permit acest lucru.

   • Faptul ca nu o face nu prea are legatura cu ideile lui Bashar la momentul asta.Allawitii si crestinii sunt principalii sustinatori la ora actuala ai sai.Care au in cazul infrangerii perspectiva exterminarii.
    Razboiul civil din Siria a inceput relativ civilizat pt. un razboi civil in lumea islamica,dar a degenerat in brutalitate tipica razboaielor de acest tip.Delicateturi gen bagat sobolani in vaginul femeilor nu-s rare.Cam atat valoreaza coranul si prevederile lui in zilele noastre.

    Bashar deja nu mai are o tara sa conduca.Siria e deja impartita.Victoria inseamna pt. Bashar&amicii supravietuirea.Pt. ceilalti victorie este exterminarea/purificarea etnica si religioasa a rivalilor.Sa zica de evrei de rau e o miscare diplomatica:poate-poate ii iese sa slabeasca coeziunea gastii rivale.Sa faca ceva concret ar fi stupid,intrucat israelienii si sustinatorii lui Assad(nu musai Assad) au un adversar comun.Inca nu-s aliati pe fata si probabil vor fi doar aliati in secret.Iranul ca suporter al allawitilor e deja prea departe pt. a-i sustine practic.Crestinii n-au nici macar atat,exceptand o infuzie de cateva mii de soldati rusi(ma rog,voluntari,bla-bla) si armament modern la discretie.Raman deci evreii.

 • Sigur ca asemenea scenarii pot fi plauzibile dar la “victime colaterale” se gandeste cineva? Cei care sunt factori de decizie in zona, au puterea sa se puna in locul celor care au de suferit nu doar in zona de conflict ci pe toata Terra? Substituirea lui Dumnezeu si “eternitatea” la conducere nu este oare o boala, paranoia parca-i spune care in istorie are milioane de victime, nu ar trebui sa inceteze/

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: