Geopolitica

Da Doamne mintea polonezului de pe urma? Sau nici macar atat n-ar avea efect?

Scutul anti rachetă

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a declarat pentru revista Wprost că acordul cu SUA pentru amplasarea unui sistem de apărare antirachetă pe teritoriul polonez a fost o greşeală.

“We must have this element of the Polish defense [missile defense system]. Spending large sums on military hardware is actually meaningless if it is not secured from… the missile attack and air raids,”

– a declarat Komorowski adăugând apoi că scutul Polonez trebuie să fie parte componentă a sistemului european antirachetă existent.

Preşedintele polon a spus de asemenea că înteţegerea cu SUA pentru amplasarea scutului anti-balistic pe teritoriul Poloniei, care mai târziu a fost abandonat de către preşedintele american Barack Obama, a fost o greşeală politică ce nu mai trebuie repetată în viitor.

“Our mistake was that while accepting the U.S. proposal, we have not taken into account a political risk related to the change of the U.S. president. We have paid a too high political price for that,”

– a mai declarat Komorowski.

Statele Unite ale Americii au renunţat în Septembrie 2010 la planurile pentru amplasarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice în Polonia şi Cehia.

Moscova a primit bine acest gest al Americii şi în contrapartidă a renunţat la planurile proprii de a amplasa lansatoarele mobile de rachete tactice Iskander-M în regiunea Kaliningrad, care se învecinează cu statele membre NATO – Polonia şi Lituania.

Anul trecut însă, secretarul de stat Hillary Clinton a anunţat planurile Whashingtonului de a amplasa noile interceptoare de rachetele balistice în Polonia începând cu anul 2018.

Sursa: RIA Novosti

Ziceam în a doua parte a titlului “Sau nici măcar atât n-ar avea efect?” şi adaug: la ce bun?

Cui îi pasă de pioni? Ei sunt doar de sacrificiu. De întârziere. Sunt bunicei uneori pentru a ocupa o zonă tampon. Uneori îi mai şi aperi, dar depinde de ce ai în gând…

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

7 Comments

 • Da nu mai pupa americanii scut in Polonia , mai ales dupa ce a zis si presedintele polon ,ca fiind o greseala acest lucru nu cred ca ii mai lasa in 2018 sa puna ….acum romania cum ramane singurul jucator . ar fi bn sa forteze si sa scoata niste benefici de pe urma scutului , dar la ce idiotii avem , pe ei nu ii intereseaza asemenea chestii , ei vor doar un post bun la furat…..

  • Interesele personale si de grup sunt puse inaintea doctrinelor partidelor, scopurilor declarate, promisiunilor electorale, onoarei si datoriei. Apropierea unui ambasador, a unui general pe interese, a lobbystilor si “investitorilor” in general, ne aseaza la loc de cinste alaturi de unele tari din Africa. La fel si inlocuirea unora… cu altii noi si la fel de interesati de binele tarii, nu ne va aduce vreo noutate. Cel putin nu una in bine.

 • Dupa laudele necontenite la adresa guvernului actual de la “Vocea Rusiei” si “Vocea Moscovei”, nu m-ar mira sa ne trezim cu o declaratie asemanatoare.

 • Actualul presedinte polonez este pro-rus.Clasa politica poloneza este pro-rusa sau pro-SUA.Din Polonia nu au disparut intelectualii indoctrinati de Moscova(unii recrutati de KGB si GRU)care acum , la maturitate, raspund comenzilor primite de la centru.

 • Cat de inconstient poti fi ca singur iti bagi mortu in casa daca pui astfel de scut pe teritoriul tau.
  Pai Romania si Polonia sunt Rusia sau SUA? ei au capacitati sa se harjoneasca in permanenta, noi suntem vai de mama noastra si mai ales sa pici la mijloc e si mai nasol.

  Apropo, ce bine m.am simtit cu Sandra Isbasa la sarituri intre cele doua natii SUA si Rusia.
  Tare.
  Bravo fetelor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: