Pilot francez pregătindu-se să dea o tură peste Mali

Pilot francez pregătindu-se să dea o tură peste Mali

Francezii, avertizând că militanţii care ocupă partea de nord a statului Mali reprezintă o ameninţare la adresa Europei, au intervenit în această ţară în momentul în care islamiştii înarmaţi cu tehnică grea au început să se apropie de capitala Bamako.

Sincer să fiu, mi-a luat ceva timp ca să mă apuc de subiectul ăsta şi nu imi ieşea nici o formulă de început. Nu ştiu ce nu mergea şi nu din cauză că am fost surprins că se întâmplă aşa ceva – bănuiam că are să se facă focul mai înainte de Septembrie 2013, data aproximată pentru începerea operaţiilor militare.

Dar, să facem o rapidă reaminteală:

“Se adevereşte o premoniţie a redacţiei noastre, dezbătută intern.. pe liniile directe. Rămâne de văzut ce se va adeveri din ce am pus cap la cap şi mai ales din ce am auzit la rând la peşte congelat.

So, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a autorizat desfăşurarea unui contingent militar internaţional pentru eliberarea zonei de Nord din Mali de sub controlul islamiştilor rebeli şi a separatiştilor tuaregi.

Cei 15 membri ai consiliului au votat ieri, în unanimitate, decizia de  a acorda AFISMA (African-led International Support Mission in Mali) un mandat iniţial de un an, cu toate că operaţiile militare ar putea începe cel mai probabil prin Septembrie 2013.

Conform rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, iniţiată de către Franţa, cei 3300 de militari vor trebui să ia “toate măsurile necesare” pentru a ajuta recapturarea Nordului acestei ţări din mîinile teoriştilor, extremiştilor şi a grupurilor înarmate.

Ţările membre ale Uniunii Europene şi statele membre ONU, au fost însărcinate cu reconstrucţia şi antrenarea forţelor de securitate şi armatei din Mali pentru operaţii militare împreună cu AFISMA.

Nordul ţării cu problema, se află sub controlul militanţilor islamişti care au impus strict Sharia, după o lovitură de stat militară care a avut loc în luna Martie.  În total o jumătate de milion de malieni au fost goniţi din propriile case, 270 000 dintre aceştia refugiindu-se în ţările vecine.

Situaţia din Mali a devenit şi mai complicată de evenimentele care au avut loc în Libia vecină, unde anul trecut a fost dărâmat regimul lui Gaddafi.

Întoarcerea în Mali a tuaregilor înarmaţi, MNLA-ii, care au fost folosiţi pentru protecţie de către fostul lider libian, a condus la un război separatist între facşiuni în luna Aprilie, pe motivaţia statului separatist nerecunoscut Azawad, aspect care a dus la ocuparea unei treimi din teritoiul Mali.”

Aşa am zis pe 21 Decembrie, în articolul după ştirea culeasă de pe RIA Novosti.

Acum, francezii au plătit lăutarii şi au luat sârba de la capăt, la ora 04.00 PM, pe 11 Ianuarie.

Conform blogului Rafale News, în sprijinul militarilor din armata Maliului acţionează 6 Mirage 2000D, 2 Mirage F1CR, 1 Atlantique 2 şi câteva elicoptere de luptă (Gazelle şi Cougar). Pe margine, se încălzesc avioanele Rafale din Escadrila Normandie Niemen şi elicopterele Tiger.

Interesantă treabă. Oare s-au temut francezii să nu afecteze CV-ul avionului Rafale şi elicopterului Tiger, dacă vreunul dintre aparatele de zbor din aceste tipuri ar fi fost doborât de băieţii răi, echipaţi zdravăn şi cu experienţă de luptă? Căci Franţa a pierdut deja un elicopter, după cum am citit pe Reuters:

Un pilot francez a murit, Vineri, când rebelii au doborât elicopterul pe care îl pilota, în apropierea oraşului Mopti.

Şi, tot de pe Reuters, din acelaşi articol, aflăm că la câteva ore după deschiderea frontului împotriva islamiştilor cu legături al-Qaeda, Franşa a trimis un commando în Somalia pentru a recupera un ostatic ţinut de către militanţii al Shabaab, aliaţi cu al Qaeda, dar au dat-o în bară şi ostaticul a fost ucis.

Ostaticul era Denis Allex, agent DGSE, şi că pe lângă moartea acestuia, francezii au pierdut şi doi operatori ai forţelor speciale, iar la operaţiune au participat 50 de operatori şi 5 elicoptere.

Cred că ce a fost acolo, ca şi intensitate, s-a ridicat la nivelul “Black Hawk Down”. Aşa îmi imaginez. Poate vom găsi mai multe informaţii, la un moment dat, despre acest raid.

Forţa multinaţională care va acţiona în Mali va fi cel mai probabil condusă de către un nigerian, General Maior Shehu Abdulkadir, iar ministrul Integrării Africane din Coasta de Fildeş a declarat:

“By Monday at the latest, the troops will be there or will have started to arrive,” adăugând: “Things are accelerating … The reconquest of the north has already begun.”

Păi, da. Că Parisul a făcut presiuni asupra ţărilor vest-africane pentru trimiterea urgentă a trupelor. Să ne aducem aminte că erau programaţi 3300 de militari africani pentru operaţii sub mandat ONU.

Şeful armatei Franţei, Edouard Guillaud, a spus că ţara sa nu are în plan vânarea islamiştilor în partea de nord a Maliului cu trupe terestre.

Franţa a desfăşurat forţe pentru operaţii speciale în Mopti şi a trimis sute de soldaţi în Bamako, în cadrul Operaţiei Serval.

Hollande, îngrijorat de represaliile ce ar putea avea loc pe teritoriul Franţei, a cerut premierului Jean-Marc Ayrault să sporească nivelul de securitate în clădirile publice şi în transportul public.

Opt cetăţeni francezi se află în mîinile unui grup rebel islamist african, în Sahara, iar purtătorul de cuvânt al acestora, Ansar Dine, a declarat că vor fi repercursiuni.

Franţa a sfătuit cei circa 6000 de cetăţeni francezi din Mali să plece, dar alte mii de francezi trăiesc în Vestul Africii.

Şefa pentru politică externă a Uniunii Europene, Catherine Ashton, a cerut să se accelereze angajamentul internaţional şi să se trimită de urgenţă 200 de militari pentru a antrena forţele Maliului.

Un oficial american a declarat că Pentagonul analizează opţiunile de colaborare, între care implicarea cu drone de recunoaştere, informaţii şi suport logistic.

Premierul britanic David Cameron a vorbit cu Hollande, exprimându-şi sprijinul pentru intervenţia franceză şi a oferit două avioane de transport C-17, conform The Telegraph.

Dar România, ca membră a Uniunii Europene, ce va face? Aş zice ceva, dar mi-e că am să confund cu ceva despre care încă menţinem tăcerea. 😉

– Iulian Iamandi –