Armata Romana

Cronicizarea bugetului pentru aparare de 1 si ceva la suta din PIB

Batalionul 30 Vanatori de Munte Dragoslavele - detasamentul participant la Parada de 1 Decembrie 2012

Armata Romana

Bugetul pentru apărare al României a fost anul trecut de 10,337 miliarde lei la prețurile curente (8,708 miliarde lei la prețurile din 2010), reprezentând 1,45% din PIB, ceea ce plasează țara noastră pe poziția a zecea în rândul statelor membre ale NATO, din acest punct de vedere, relevă un raport publicat luni de Alianța Nord-Atlantică pe site-ul său 

Conform documentului citat, care prezintă situația bugetelor militare ale statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice în ultimii opt ani, în 2014 țara noastră a alocat pentru apărare 9,014 miliarde lei la prețurile curente (7,815 miliarde lei la prețurile din 2010), respectiv 1,35% din PIB, iar pentru acest an bugetul militar este estimat la 11,230 miliarde lei la prețurile curente (9,271 miliarde lei la prețurile din 2010), respectiv 1,48% din PIB.

Anul trecut doar cinci țări membre ale Alianței Nord-Atlantice — SUA, Grecia, Marea Britanie, Estonia și Polonia — au alocat apărării un buget de cel puțin 2% din PIB, obiectiv stabilit la Summitul NATO desfășurat în septembrie 2014 în Țara Galilor.

Luxemburgul a alocat pentru apărare anul trecut doar 0,44% din PIB, ceea ce o plasează pe ultima poziție între statele membre ale NATO din acest punct de vedere.      

AGERPRES informează în legatură cu raportul NATO legat de cheltuielile militare ale statelor membre și implicit ale Romaniei, cifrele nu sunt noi, însa sunt ingrijoratoare reflectând incapacitatea statului român de a asigura procentul 2,38% din PIB pentru aparare pe care și l-a asumat la intrarea în NATO sau procentul de 2% din PIB pentru care există un pact politic.

In anul 2016 armata ar trebui să beneficieze de un buget de 1,7% din PIB, din care aproximativ 1,5% să fie asigurați de la bugetul de stat iar diferența din credite de angajament de 1,5 miliarde RON.

Rămâne de văzut în ce masură acele credite vor fi contractate in totalitate.Dar trebuie ținut cont de faptul că bugetul de 1,35% din PIB din 2014, cel de 1,45% din PIB din 2015 sau cel de 1,48% din PIB (plus creditele de angajament), din 2016, includ și pensiile militare, astfel încât cheltuielile care se duc în susținerea capacității de luptă a armatei sunt mai mici decât suma totală a bugetului.

 

In iulie 2006, într-o discuție (ajunsă publică în colecția de documente wikileaks), dintre Corneliu Dobrițoiu, la acel moment secretar de stat in MApN și însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la București, Mark Taplin, oficialul român il informa pe cel american în legătură cu posibilitatea scăderii bugetului militar la un nivel de 1,9% din PIB in 2007 și la 1,2% din PIB in anii următori, lucru pe care istoria avea din păcate să îl confirme, doar că scăderea avea să fie mai abruptă, bugetul militar ajungând la 1,52% din PIB în 2007  și între 1,4 – 1,2 în anii următori.

Situație in care era pusă la indoială oportunitatea menținerii trupelor române în teatrele de operații, lucru care în condițiile reducerilor bugetare ar fi afectat capacitatea operațională a restului armatei.

Dobrotoiu reported that a discussion is underway within the MOD regarding “how much international deployment is enough” for Romania. According to Dobrotoiu, “we recognize that the military is a tool for promoting the national interest, but increasing operational readiness is key.” He suggested that “too many” overseas deployments actually reduce operational readiness since “we must build capabilities here — deployments alone won’t do that.” Romania, he continued, should not be an all-purpose “knight in shining armor” but should “improve the quality” of its armed forces. Alluding for a second time in the meeting to Romania’s “over ambitious commitments,” he asserted that “we need to find a way out…and we will get back to NATO.   

O altă problemă generată de scăderea cheltuielilor era cea a posibilității menținerii unei structuri de forțe care să cuprindă efective de 90.000 de oameni.

the defense budget “could fall to 1.9 percent next year” and to about 1.2 percent of GDP over the next several years. Further, “it’s worth pointing out that we must evaluate the pros and cons of maintaining a peacetime strength of 90,000” both uniformed and civilian MOD personnel. In discussions within the GOR, “the overall size of the peacetime force will be on the table.” (Note: The MOD has planned for some time to downsize its peacetime uniformed and civilian personnel, and reduction of the armed forces, especially the army, has been continuously underway as part of a broader military reform effort.  

Ținând cont de faptul că anul 2017 se anunță dificil din punct de vedere bugetar, un an în care România riscă să depășească pragul de deficit bugetar de 3% din PIB, lucru care va atrage multiple consecințe nefaste și care va impune foarte probabil în următorii ani aplicarea unei curbe de sacrificiu (lucru care sa mai întamplat de câteva ori după ’90), rămâne din nou de văzut în ce măsură alocarea a 2% din PIB pentru MApN în perioada 2017-2027 va fi posibilă și în ce măsură alocarea a 1% din PIB pentru apărare reprezintă până la urmă capacitatea organică a României de a-și susține armata.

– David Victor –

 

 

8 Comments

 • Ce’i asta …

  Pregatire psihologica pt ce va urma?

  Constatarea realitatii plictisitoare care este?

  Resemnare?

  Pai stai sa vina alegerile cu pesedacii si ce’o mai vrea si aia

  Stai sa brexit

  Stai sa vedem cum se misca Italia ca se cam clatina si e cam mare pt bailout

  Sa vedem ce face muiunea mueropeana fatza cu recesiunea

  Stai sa iasa trumpeta aia el prezidente del todos mexicanos libre

  Toate astea se vor reflecta in economic. Evident ca pe plus

  minim 2% la aparare, pai poate muta si pensiile profesorilor in bugetul mapn

  90000?

  Intrucat strategia nationala de aparare pare a fi multzi imbracatzi in verde si cu o bata pe umeri probabil vor mai trage de structura asta

  Cu ajustarea pdfurilor cu programele de inzestrare, se imping anii mai in viitor

  Salvarea joburilor cu pretul distrugerii definitive a armatei ca forta luptatoare

  Which kinda makes sense in our context

  Alternativa cu mai putini si mai bine echipati in bugetul care este se pare ca nu’i tenteaza

  Iara aia cu cresterea in termeni reali a bugetului si alocarea de sume semnificative pt inzestrare nici nu se pune problema

  Sunt buni pt inundatii, deszapeziri si eventual agricultura de subzistenta, ca armament decent pt aia 90k nu au si nu vor mai avea in vecii vecilor amin

  Solutie de avarie pt boostarea economiei si implicit a bugetului apararii:
  toti comandantii de spitale militare sa fie avansati la general cu 3 stele
  asta ca sa se faca loc sefilor de sectii, avansati la 2 stele
  si sefilor de salon – numa 1 stelutza
  infirmierele – colonei

  generalii de baza aeriana cu 3-5 avioane trebuie avansati urgent la 3 stele

  si spargem aviatia aia numeroasa in mai multe flotile

  de exemplu la LanceRe infiintam flotilele: 9516, 9536, 6840, 5917, 6305, 6607, 6499, 6518, 6203, 6824, 5834, 9611, 6607 si 5801 samd, fiecare cu generalul ei de flotila

  7 flotile de spartane

  15 flotile de SOCATuri

  la uscate: 50 de brigazi cu Bizoni, fiecare cu generalul ei de brigada

  la TABuri cate unul la 3 bucati

  la Volkhoave cate unul per lansator

  la flota cate unul per barcuta, inclusiv la remorchere

  mai angajam 50000 de angajati civili

  si cat mai multi preoti militari, platiti la descantec si cu bonusuri pt balanganitul cadelnitei, aici si spor de conditii de munca grele, respectiv fum de tamaie

  la atatea avansari si angajari si salariile vor fi pe masura

  salariile alea vor fi cheltuite in economia nationala, economia creste, pibul creste, bugetul apararii va creste

  in consecinta crestem iarasi salariile si cresc iarasi economia si pibul si tot asa

  intram intr’o spirala infinita de crestere de nu se mai vede om cu pom

  iara bugetul apararii is going to be skyrocketing, asa ca no worries, trebuie doar mentinut constant trendul de avansari si angajari

  • Romania are acum doua mari probleme bugetare:

   – prima este deficitul de la fondul de pensii, care a fost in 2015 de 2,5% din PIB, adica 4 mld euro, si dupa reintroducerea pensiilor speciale se pare ca se va duce la 3% din PIB in 2016, adica undeva la 5 mld euro anul asta.

   – a doua este numarul mare de bugetari, pt Romania sa estimat in 2009 un numar optim de 900 de mii de bugetari si un fond de salarii de 6% din PIB, acum ar avea 1,17 milioane bugetari si cheltuie anual cam 7,7% din PIB, deci din nou se irosesc in 2016 undeva la 2,7-28 mld euro.

   – plus celelalte bombe populiste(alocatii marite peste noapte, ajutoare sociale, legi idioate de dare in plata samd), dar care sunt mai mici si mai putin importante si nocive.

   Culmea, coruptia, furtul direct de la stat nu mai este o problema directa majora, deficitele amintite mai sus produc pagube mult mai mari decat ce ciordesc astia de la stat.

   Desigur, elita cleptocratica romaneasca, a produs catastrofele astea, pt a putea fura, o tabara sau alta au trebuit sa mituiasca poporu’ suveran, care a luat spaga cu 3 maini, si oligarhia locala nu sa uitat la bani(ca nu dadea de la dansa), si a dat cu marafeti in populatie fara numar fara numar, de consecinte, e de la sine inteles ca unora putin le pasa si ailalti sunt in general mult prea prosti ca sa inteleaga de ce au primit mariri de lefuri sau le-a crescut pensioara.

   Rezultatul va fi o stagnare prelungita in viitor urmata de un model similar cu al celui grecesc.

   De asta era mult mai bine ca in 1997, dupa cum relata E.Constantinescu, ca i sa propus din partea FMI, Romania sa intre deliberat in incapacitate de plata, sa se lase totul sa se prabuseasca, aia de la FMI, spunea Constantinescu, considerau ca Romania are nevoie de o lectie, si ne luau sub administrarea lor, ne impuneau un consiliu monetar, cum sa intamplat la bulgari si se evitau catastrofele astea.

   Revenind, pana cand Ro nu isi va rezolva gaurile alea din buget, nu prea are ce sa spere la cine stie ce dezvoltare, la cine stie ce armata, la cine stie ce infrastructura, la mai nimic nu poate spera, singurul lucru care poate astupa pt o perioada problemele astea este o exploatare a resurselor de care Romania dispune(gaze de sist, pentrol/gaze din M.N, aur/argint, cupru), in masura in care preturile la materii prime revin la normal, cea ce va genera insa o alta bula cu alte consecinte catastrofale la final.

  • Masurile populiste sunt pe val, ca deh, vin alegerile si prostimea e invatata sa i se dea

   Pe bugetari n’o sa’i dea nimeni afara si oricum fac scandal pt salarii marite

   Deficitul fondului de pensii se va accentua in timp, piramida angajati/pensionari-angajati privat/bugetari se tot inverseaza
   Problema se va acutiza odata cu accentuarea imbatranirii populatiei.
   Natalitatea e moarta demult, cifrele din recensamant sunt manarite in sus ca sa mentina un prag de 5% ridicat in parlament, asta e la mica intelegere intre smecherii din partide.
   Niste milioane de romani, aia activi, au emigrat. Cu copii cu tot. Si nu se mai intorc, trebuie sa le fie foarte foarte rau acolo ca sa se mai intoarca. Si sa se intoarca ca sa faca ce.

   Deci sunt premize suficiente ca situatia sa se inrautateasca. Stai sa iasa decretzeii la pensie 🙂

   Deci astea raman

   Dupa aia ai specificat problemele interne ale Romaniei

   Insa Romania nu traieste intr’o cusca aurita, este integrata in mueropa, schimburi comerciale
   Si mueropa se pare ca iarasi se apropie de o recesiune mica: era oricum in stagnare cu toate trilioanele de euro pompate de ECB in piata, mai nou s’au apucat sa rascumpere datorie privata!!!, acuma cu brexitul toata lumea intra in expectativa, canci investitii, canci angajari, actiunile cad, fondurile de pensii cad, sunt economii mari ca a Italiei care stau sa faca poc

   Mai adauga un rezultat surpriza prin State si cu brexitul asta surprizele sunt proabile, cu ce’o mai avea si ala in cap

   O noua recesiune in Europa ne va afecta direct, in jos, nu basme basiste cu pe noi nu ne afecteaza si dupa aia facem imprumuturi de “siguranta”

   Modelul grecesc se aplica la Grecia

   Acolo au germanii de luat inapoi si Grecia are alta imagine in mintea europenilor si alta geopolitica decat Romania, pe scurt, grecii sunt greci, romanii sunt tigani, deci evolutia si problemele/solutiile cu datoriile vor fi un pic diferite.

   Banuiesc ca’i tenteaza mai mult Transilvania.

   Resursele le concesionam pe bani putini, ma rog, cu o spaga la decidenti. Si momentan preturile sunt jos

   In contextul asta, dezvoltare mai greu

   Infrastructura mai greu – autostrazi mult peste pretul european intarziate cu anii, care se surpa si se gauresc inainte sa le dai in functiune

   Revenind la Armata, ca despre asta era vorba

   Cu tehnica carpacita de acum 30-40 de ani ce naiba mai faci cu 90k?

   De cati soldati cu pusca pe umar ai nevoie

   Si de cati angajati civili ai nevoie, ca sa faca ce …

   Polonia se angajeaza la cumparaturi de 5 miliarde EUR, vrea sa cumpere Patriot

   Noi cand ne angajam la o investitie d’asta?

   Ce pot sa asigure astia 90k de banii cheltuiti?

   Suport la inundatii si deszapeziri?

   Ca aparare AA eficace nu.
   Politie Aeriana la limita si numai ajutati.
   Politie Navala sa vina NATO
   Tot NATO sa vina si cu brigada multinationala si mai ales cu tancurile si tehnica de lupta
   Americanii cu Scutul
   Americanii la MK
   Americanii cu AEGISul in vizita periodica la CT

   Si atunci pe astia pt ce dracu’i mai tinem 🙂 ?!

   Doar ca sa’i avem?
   Ca sa o avansam pe doamna comandant de spital militar la general ca fara general comandant sughita spitalul?
   Sa’si termine astia doctoratele?

   Trebuie taiat in carne vie, ca se cam risipesc si banii astia putini care este

   Ceea ce nu vor face, vor trage de timp

   Insa la un moment dat se vor duce dracului si ce vechituri mai au si bani sa le inlocuiasca 1 la 1 n’or sa aiba, atunci sa vezi taieri

 • Diplomatie cu stomacul gol
  Summitul de la Varsovia ne-a oferit din nou prilejul de a le explica aliatilor cat de importanta este Marea Neagra in mediul de securitate regional si cat de multa nevoie are acum Romania de solidaritatea aliata pentru a contracara o amenintare credibila de la est.
  Spre mandria noastra presedintele Johanis a mers acolo cu un plan, acesta este unul rational si logic si, din nou, asteptam cu emotie sa vedem cum ne sprijina aliatii si cum inteleg ei situatia noastra.
  Din pacate situatia Romaniei in acest context cade din nou sub incidenta proverbului de a nu merge flamand la cumparaturi, caci, dupa 27 de ani de transformare, armata romana nu are ea insasi numic de oferit Romaniei iar seful statului vaneaza astfel orice forma de sprijin aliat.
  Si chiar daca aliatii vor rezona cererii noastre, cum le aratam noi ca Romania nu a facut mai nimic pentru propria sa armata?
  Nu e vorba de arsenalul militar ce cuprinde doar o mana de echipamente functionale viabile doar in cazul unui conflict impotriva unei tari banariere si doar vara pe timp d evreme buna…ceea ce nu vom putea explica aliatilor este bataia de joc perena la adresa resursei umane a armatei: nu doar ca avem cazarmi ce stau sa cada, masini din care iti ies picioarele si uniforme tocite ci umilinta vine in special din felul in care tratam soldatul ca om: in cazarmi nu exista apa calda si dusuri, conditiile de cazare si lucru sunt primitive, blocurile alimentare sunt la limita pandemiei, nu exista sali si terenuri de sport.
  Soldatul roman castiga sub venitul minim pe economie, traieste la periferia oraselor, isi cumpara o parte echipamente din propriul buzunar si contribuie fizic si financiar la mentinerea mediului de lucru. Trebuie sa vina NATO si sa faca ceva pentru asta? Nu!
  Transformam o brigada romaneasca in una multinationala. Frumos. Aliatii nostri vor gasi insa in orice cazarma din tara in care s-ar disloca conditii mai rele ca in Afganistan. Si daca vom face eforturi sa carpim cate ceva…va fi doar pentru straini, sa nu ne facem de ras. Gresit. Trebuie sa facem eforturi pentru a nu ne mai face de ras fata de nici unul dintre ceilalti soldati ai Armatei Romaniei. Strainii din brigada asta vor fi platiti ca si la deplasarea intr-un teatru de operatii, li se vor oferi facilitati fiscale aici si acasa, iar militarii romani ai aceleasi brigazi….vor fi luati cu arcanul de prin unitatile patriei pentru a acoperi deficitul de personal si isi vor distruge echilibrul financiar al familiei pentru a se instrui alaturi de aliati.
  Atata timp cat statul va ascunde in hasisurile birocratiei sale dinozauri care sa priveasca omul ca si o consumabila si nu ca resursa vom sta mereu cu mana intinsa si vom depinde de altii. Si in continuare noi nu vom face nimic pentru noi insine!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: