Armata Romana Fortele Navale

Corvete: “aspecte care tin de auditarea procedurii din acest an”

Începem anul de după ratarea “Anului Marinei” cu declarații strict politice: abureală, cum am spune noi… muritorii de rând. Invers spus, un aforism: viața fără fapte, ar fi ca politica fără vorbe.

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les – 2017

Iată ce a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș:

„Asumarea guvernamentală pentru acei 2 la sută din PIB pentru înzestrare este un aspect extrem de important pentru Armata României, şi aici discutăm despre planul de înzestrare. După o subfinanţare cruntă de peste 27 de ani a Armatei, în acest moment ne putem face proiecte pe termen mediu şi lung de schimbare a tehnicii militare.”

Întoarcerea la a da vina pe “moștenire” nu-i cea mai bună soluție, domnule ministru Leș. Partidul din care faceți parte este în cea mai mare parte vinovat de subfinanțarea cruntă a Armatei. Nu păreți naiv deloc, dar cred că noi vă părem naivi.

Dar, să trecem la titlu.

Citat de pe Mediafax:

Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte Corvetele, achiziţia acestora este în continuare „în procedură, sunt anumite aspecte care ţin de auditarea procedurii din acest an. După ce vom avea rezultatul vom vedea decizia care va trebui să o luăm”, spune Leş.

Asta cum vine? Aspecte care țin de auditarea procedurii din acest an…

Nu prea sună bine.

Iulian Iamandi

11 Comments

 • Lol. Mor de râs. Exact ce mă așteptam. Exact ce spuneam. 12 ianuarie se transformă în joc de glezne până la sfântu-așteaptă

 • Mai strangeti din dinti si ganditi-va ca se apropie alegerile legislative. Acolo ni se joaca soarta si a noastra si a copiilor nostri. Uitati de corvete si altele. Nu sunt bani si nici nu vor fi. Cei existenti trebuie sa acopere pomenile electorale si pensile speciale ale celor ce au pupat dosul ciumatilor. Crede cineva intreg la cap ca intr-o perioada pre-electorala se vor mai gasi bani pentru Armata? E amuzant individul asta cand recunoaste “o subfinanţare cruntă de peste 27 de ani a Armatei”. Pai cine naiba a fost in mai tot acest timp la putere / guvernare?

  • Nu sunt bani!!!!Si totusi in 2018 am platit 2.7 miliarde pentru 4 sisteme Patriot si 150 milioane pt Piranha V,niste tps,avans la 6f 16 mlu===3miliarde…..i-o zic ca programul de inzestrare s-a sucit dupa marea de Azov si acum prioritatile de inarmare sunt altele.

 • Anul acesta se vor ocupa de “aspecte care țin de auditarea procedurii”…
  Hm… OK.

  Deci anul viitor (douăzeci douăzeci cum ar spune “cineva”) politicienii noștrii binențeles că ne vor servi… tot vorbe.
  Nu vreau deloc să fiu incisiv însă “anumiți…” se pare că nu pricep deloc că noi nu mai înghițim minciuni.

  Eu sunt conștient de faptul că în caz de nevoie o să fim mai rău decât la începutul ww1 sau 2, așadar, aștept cu nerăbdare alegerile (chiar dacă sunt printre cei tot mai putini care își exercită dreptul electoral)

 • Sunt zvonuri ca cel mai mic pret au oferit francezii[1miliard doua sute de mlioane de euro],mai mic cu 50 milioane de euro decat oferta lui Damen,dar ca variante de inarmare mai slabuta ,decat cea oferita de DAMEN.Statul roman cauta solutii ,prin care sa ii declare castigatori pe olandezi,fara sa fie dati in judecata de francezi.Isi arata limltele oferta castigatoare cu cel mai mic pret,nu este vorba de lipsa banilor[mai ales ca contractul se intinde pe 7 ani].

 • Nu mai bine făceau încredințare directă după analiza ofertelor ?
  (inarmare, motorizare, supraviețuire a navei in caz de lovire cu mină, rachetă, fabricare si întreținere in țară…)
  Cred că mulți suntem de acord că licitația cu prețul cel mai mic e o prostie….
  Nici la camioane nu as face așa ceva…

 • Nu poti schimba regulile licitatiei dupa terminarea acesteia. Capabilitatile cerute au fost trecute in caietele de sarcini, pe etape. Statul roman a stiut dinainte ce capabilitati doreste, iar firmele participante la licitatie asta au oferit. Licitatia inseamna concurenta si un pret mai bun, nu atribuire directa. Contravine normelor internationale.

  • @Craus
   Orice licitație care are ca indice de “căpătâi” prețul cel mai mic nu duce la nimic bun. Ne furăm singurei căciula…
   De exemplu, câștigă Naval Group, in asociere cu șantierul Constanța. Si vrem corvetele in 7 ani. Si apoi Naval Group ne explică cu subiect si predicat, că dacă vrem cele 4 corvete in 7 ani, 2 vor trebui construite pe un șantier din Franța, sau de aiurea, pt ca nu au cum sa garanteze timp de livrare, calitatea navelor, bla, bla, deoarece lipsă personal pregatit la Constanța, timp pierdut pt echipare, modernizare, pregatire producție, în fine, ai prins ideea….
   Pt o diferență de 20 mil€, prețul cel mai mic….(20mil€, o sumă dată exemplu, nu am “informații” 🙂 )
   Damen a facut parcă, la Galați, sper sa nu mă înșel, vreo 2 fregate in ultimii 3 ani….fără inarmare…
   Face 4 corvete fara sa transpire și poate incepe imediat ce se parafeaza contractul…..la Galați.
   Cel mai mare santier al Damen, santier functional, e Galați. A devenit Mangalia cel mai mare, dar mai trebuie pus pe picioare.
   Pt pretul cel mai mic poți primi “bonus” timpul cel mai mare de execuție, poate nici toate in țară, cand ai șantier “la botu’ calului”…

   Ambele au rachete, dar poate e de dorit o dotare unitară, nu rachete antinava imbarcate pe nave de un fel, ca de ăla a câștigat licitația, altele la sistem de rachete antinava pe sol…. că poate câștiga licitația altcineva… conform pretului cel mai mic…. Intretinere pt 2 tipuri, si nici măcar nu e un nr de rachete de sări din papuci de uimire….

   Si uite așa, ai parte de cresteri de costuri pe durata de viață a unui sistem / siateme de arme….
   Dar ai prețul cel mai mic de achiziție, si nici ăla la vreun “scor” să zici că ai câștigat la loto….

 • Foarte suparator ceea ce am citit. As fi dorit sa avem un raspuns clar pe subiectul asta. Auditarea unei proceduri incepute de la zero deoarece prima procedura de achizitie a fost anulata. Eu nu trag concluzii eu ma uit doar la fapte.
  Pacat, aici este o oportunitate economica mai intai de toate.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: