Marină

Corveta PNS Tabuk construita in Romania a fost predata oficial Marinei Militare din Pakistan

Livrarea celei de-a doua nave marchează ȋncheierea cu succes a proiectului

Ȋn cadrul unei ceremonii desfăşurate ȋn România pe 12 noiembrie, Marina Militară din Pakistan a preluat oficial noua sa Corvetă – tip Damen OPV 1900 – cu numele PNS Tabuk. Nava face parte dintr-o serie de două nave similare, comanda acestora fiind plasată către grupul Damen printr-un acord semnat cu Ministerul pakistanez al Apărării ȋn 2017. Ambele nave au fost construite la Şantierul Naval Damen Galaţi din România. Prima navă, PNS Yarmook, a fost predată Marinei Militare din Pakistan ȋn luna februarie a acestui an în decurs de 2 ani de la începerea construcției.

PNS Tabuk în probe pe mare

PNS Tabuk în probe pe mare

La fel ca sora ei, PNS Tabuk este o navă multifuncţională cu grad ridicat de adaptabilitate, capabilă să desfăşoare o mare varietate de operaţiuni ȋntr-un mediu maritim complex. Nava dispune de facilităţi de lansare a unui elicopter şi a unui UAV (Unmanned Aerial Vehicle – vehicul aerian fără pilot) şi poate lansa simultan două bărci pneumatice tip RHIB (rigid-hull inflatable boat).

Ȋn timpul ceremoniei, comandantul navei PNS Tabuk, Căpitanul Muhammad Umair s-a adresat delegaţilor, mulţi dintre aceştia participând de la distanţă din cauza pandemiei actuale. Căpitanul a apreciat competenţa profesională dovedită de Damen pe parcursul derulării acestui proiect şi şi-a exprimat ȋncrederea ȋntr-o colaborare viitoare.

Adresându-se participanţilor la eveniment, directorul general al Şantierului Naval Damen Galaţi, Flemming Sorensen a precizat că “Ȋncă din 1986, Damen a fost implicat ȋn numeroase proiecte cu Pakistanul şi suntem foarte mândri de această colaborare durabilă şi de ȋncredere.”

El a adăugat că succesul acestui proiect constituie rezultatul unei strânse colaborări ȋntre toate părţile implicate.

“O asemenea realizare a fost posibilă doar printr-o bună coordonare, o execuţie de calitate, o muncă de echipă excelentă şi o bună colaborare ȋntre toate părţile implicate. Ȋn ciuda provocărilor fără precedent cauzate de pandemie, echipele din Pakistan, România şi Olanda au reuşit, cu perseverenţă, să ȋşi continue munca până la finalizarea cu succes a proiectului.”

Damen va continua să asigure asistenţă navei PNS Tabuk pe durata operării.

Şantierul Naval Damen din Galaţi a construit în ultimii 25 de ani peste 40 de nave din segmentul apărării şi securităţii, printre care ultimele şapte nave militare complexe pentru Marina Militară olandeză precum şi nava de patrulare Ştefan cel Mare, nava amiral a Poliţiei de Frontieră din România.

Sursa: Damen.

6 Comments

 • Nu stiu daca ar trebui sa ne bucure sau sa ne intristeze stirea asta. Partea buna este ca s-a mai facut o nava in santierele de la noi. Partea proasta este ca pana si Pakistanul, o tara cu un PIB pe cap de locuitor cam 10% din cel al Romaniei, cumpara nave noi in timp ce noi primim de 10 ani doar povesti si vorbe…

  • Da, hai sa ne plangem de mila. Ca tot pakistanezii au de 12 ani bomba nucleara si noi nu avem. Buhu buhu buhuuu
   Am auzit ca se ingramadeste lumea sa emigreze la ei, asa de bine e. Si stirile alea cu unii prin camioane, cu documente pakistaneze , ce tranziteaza pe la noi sunt defapt dezinformari…

   • Nu am spus nicaieri ca ar trebui sa ne plangem de mila ci sa ii mai tragem de maneca pe guvernanti. Si vorbeam de achizitii militare nu de economie !

    • vrei sa ii tragi la raspundere numai vota pe 6 Decembrie majoritatea aia parlamentara care a decis ca acordarea contractului catre Damen nu e buna si trebuie sa facem licitatie ,dar ma indoiesc ca intelegi ca majoritatea aia inca exista in parlamentul actual dar tu ai ceva cu actualul guvern ca nu ne doteaza el cu ce nu ne-au dotat altii 30 de ani

    • Pai daca aleg ei sa-si cheltuie banii pe armament e alegerea lor, oarecum dictata de prietenia cu indienii. Acum ar trebuii si noi sa sarim cu procentul pentru armata doar ca sa ne masuram cu pakistanezii?
     Atunci e chestie de vapoare noi? Si noi cumparam nave noi – vezi licitatia pt corvete.
     A ca nu s-a reusit semnarea contractului – pai da bre in justitie ca are termene lungi, in birocratia guvernamentala si in competitorii care si-au facut obicei sa bage bete-n roate…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: