Geopolitica

Coreea de Nord a testat sistemul antiaerian KN-06

kn-06

KN-06

Coreea de Nord a facut publica efectuarea unui test al sistemului antiaerian cu raza lunga de actiune KN-06 (dupa cum este cunoscut in vest) sau Pongae-5 (dupa cum este cunoscut in Coreea de Nord), test in cadrul caruia tinta vizata ar fi fost distrusa, totul in prezenta liderului suprem Kim Jong Un.

Conform presei de stat din Coreea de Nord, acesta ar fi un sistem de aparare antiaeriana de generatia a IV- a.

Conform surselor occidentale, sistemul ar fi compus dintr-un post de comanda si control, un radar phased array si 12 lansatoare mobile, fiecare transportand 2 sau 3 rachete. Camioanele utilizate pentru transportarea radarului si rachetelor fiind KAMAZ 6×6, iar pentru centrul de comanda este folosit un camion chinezesc.

Raza de actiune ar fi estimata undeva intre 100 si 150 de Km, iar aspectul exterior prezinta similitudini cu sistemele antiaeriene S-300 si HQ-9, mai ales in cea ce priveste configuratia bi-conica a ,,nasului” rachetei. Dimensiunile exterioare ale rachetei ar apropia sistemul mai degraba de complexul antiaerian chinezesc HQ-9 decat de cel rusesc S-300.

Prima aparitie publica a sistemului KN-06 a avut loc in 10 octombrie 2011 cu ocazia unei parade militare, anterior, in iunie 2011, CNN informa ca ar fi avut loc primul test al sistemului.

sursa: Janes’s Defence & Army Recognition

– David Victor –

5 Comments

  • Ai zice ca nord coreenii astia sunt din aceeasi liga cu chinezii/iranienii si cine or mai incerca sa copie S300

    • In curand si americanii, nu-ti fa griji ca e ca in reclaama cu coca-cola, daca vezi ca toti o beau, tu ce de nu ai bea-o. Probabil se va numi LM-300 stealth.
      Acum lasand gluma la o parte, nici americanii nu detin cunostintele universului, au si ei gaurile lor prin care orice orezar poate intra si sa faca prapad de numa.

  • Cam multa lume s-a apucat sa copieze S-300. Fara sa fi avut experienta in construirea de SAM-uri avansate. Si, aparent, le si iese copia. Ciudat nu?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: