Geopolitica Marină

Coreea de Nord dispune de un submarin purtator de rachete balistice

Golf II

Golf II

Nordistii fac un pas major, desi-i cam schiopatat, adaugand mobilitate strategica la capabilitatile de lovire cu armament nuclear.

Dincolo de vorbele pentru prezentari in power point, Coreea de Nord a lansat un submarin capabil sa traga cu racehte balistice. Veste ne-o da presa coreeana, care citeaza surse militare si guvernamentale.

Treaba asta ridica noi ingrijorari fata de evolutia amenintarilor Nordului cu rachete si incarcaturi nucleare.

Comunistii au importat un submarin diesel-electric clasa Golf din era sovietica si l-au modificat – a declarat o sursa anonima din guvernul Coreei de Sud.

Golf-urile au fost construite incepand cu anul 1958 si au fost scoase din dotare in 1990.

Nou submarin al nordistilor are o lungime de 67 metri si un deplasament aproximat la circa 3000 de tone, a mai precizat sursa citata.

In ciuda semnelor posibilei dezvoltari a unui nou submarin de catre Coreea de Nord, militarii din Seoul au afirmat ca vecinul de la Nord inca nu dispune de tehnologia necesara utilizarii rachetelor balistice lansate de la bordul submarinelor (SLBM).

Submarinele rusesti din clasa Golf II transporta racheta R-21 SLBM, racheta cu o singura treapta, care este propulsata de combustibil lichid, si care dispune de un cap de lupta cu greutatea de 1180 kilograme. Raza de lovire a rachetei R-21 este de 1420 kilometri.

Pe un site din Coreea de Sud a aparut o informatie care concretizeaza zvonurile:

“The North’s new vessel is what the website 38 North reported last month as ‘an unidentified submarine’ moored in a boat basin at the Sinpo South Shipyard, citing its review of satellite imagery.”

Siteul citat apartine U.S. Korea Institute at the John Hopkins School of Advanced International Studies.

Principalul santier naval nord-coreean capabil sa construiasca submarine se afla la Sinpo, care mai si gazduieste Institutul de Cercetari Maritime al Academiei Nationale de Stiinte ale Apararii.

O alta sursa sud-coreeana afirma ca in incercarea de a monta tuburi lansatoare pe noua nava, vecinii comunisti au efectuat duzini de teste atat pe sol cat si ambarcate.

“According to the analysis of satellite imagery revealed by 38 North, a ground test facility for the SLBM launch has been up and running at the Sinpo shipyard,”

A mai informat sursa, adaugant ca un numar important de teste sunt inca necesare pentru perfectionarea tehnologiei.

Regimul comunist nor-coreean detine probabil 70 de submarine, inclusiv 20 apartinand clasei Romeo (1800 tone).

Ca si efect al cursei inarmarii, Coreea de Sud are in plan dotarea cu sase submarine de 3000 de tone dotate cu rachete balistice, incepand cu anul 2027.

Sursa: Korea Herald

 

– Iulian Iamandi –

16 Comments

 • aici scrie ca aveau 10 golf2, cumparate pentru “fier vechi” de la rusi in 1994

  http://cns.miis.edu/archive/country_north_korea/chr9495.htm

  17 January 1994

  The Russian Defense Ministry denies the Tokyo Shimbun report regarding the Golf II-class submarine sale to North Korea and refuses to comment on the type of submarines involved or conditions of the contract. However, the Russian foreign ministry acknowledges the deal to South Korean embassy officials in Moscow with the assurance that the submarines are being sold for scrap only.

  Yonhap (Seoul), 18 January 1994; in JPRS-TND-94-003, 31 January 1994, pp.45-46.

  18 January 1994

  Western defense analysts in Moscow say that Russia is selling 10 ballistic missile-capable Golf II-class submarines to North Korea. The analysts maintain that North Korea could install modified Nodong-1 missiles on the submarines. Although the Russian Navy insists that the submarines will be dismantled under Russian military observation, Western analysts believe that North Korea may cannibalize the submarines for parts and that knowledge of these submarines will help it to improve its own submarine technology.

  Yonhap (Seoul), 18 January 1994; in JPRS-TND-94-003, 31 January 1994, pp.45-46.

  (Note: The concern that North Korea might use the submarines as a launch platform for its ballistic missiles is not as farfetched as it may at first appear. The first Soviet submarine launched ballistic missile (SLBM), the SS-N-4 Sark, was a Scud derivative, and was originally deployed on Golf-class submarines. A Scud-C may be adaptable to an SLBM role, but, at 15.5 meters in length, the Nodong-1 is one meter longer than the SS-N-4 and would not fit in a Golf launch tube without modification. The modification referred to may be a shortening of the missile, which would also shorten the range of the missile. It is not unreasonable to assume that North Korea may have had access to SLBM technology as the precursor to the SS-N-4, the R-11FM, was transferred to China in December 1959. China still uses the Golf-class submarine as an SLBM training and test platform. Additionally, it should be noted that the Russian scientists recruited in late 1992 were from the Makeyev Design Bureau, which is responsible for the design of all modern Russian SLBMs.)

 • Asta mai lipsea, Coreea de Nord cu submarine lansatoare de rachete nucleare. 🙁 Degeaba spun unii ca armata nord-coreana sr fi slaba, cand are rachete nucleare si submarine purtatoare de rachete chiar nu mai are rost sa subestimam puterea ei.

  • Si eu ma gandeam la fel ca Musoiu. Sa vezi in viitor urmariri dupa fiecare din submarinele astea cand vor iesi in larg.

   • Ket totusi sunt niste suptmarine antice, kilo-urile cum e delfinul nostru sunt mult mai silentioase,
    si dupa roks cheonan, nu cred ca se mai joaca prea mult de-a soarecele si pisica cu ei, sa riste sa mai primeasca vreo torpila de la un submarinist nebun

    asa si noi cu toate t-55 care mai sunt in stare sa porneasca, suntem o forta redutabila

  • Sunt curios cam cat de zgomotoasa este rabla coreeana. Aici nu mai vorbim despre un submarin de talie mica ce opereaza printre pietroaiele de langa costa si unde se poate juca cu ecoul si cu corvetele sud-coreene. Deja este adus in atentie un submarin ce se vrea iesit in ape adanci si care ar trebui sa dea cu tfla subamrinelor de atac americane. Cele din urma sunt facute sa vaneze boomer-ele rusesti incomparabil mai avansate. Cat de eficienta este improvizatia nord-coreeana facuta pe un submarin oricum depasit, merita sumele cheltuite cu dezvoltarea lui, impotriva cui vor sa-l foloseasca? Coreea de Sud o pot lovi si cu reachete amplasate la sol. Statele Unite parca erau amenintate de ICBM Kim Jong fashion. Probabil il vor scoate la 2 km in lalrg sa lanseze si repede inapoi sa nu fie detectat. Probabil pentru rahatul asta de proiect au mai murit de foame 20-30000 de nord-coreeni. Cinezii cu forta lor economoca si stiintifica abia reusesc sa puna in linie submarine mai silentioase si vine Kim cu SLBM.
   Eu cred ca sub-ul asta este ca povestea cu padurea transformata de Decebal in armata. Este facut ca sa sperie, sa creeze panica sau macar neliniste. Ca eficacitate oriunde in afara peninsulei Coreea este zero. Daca am ajuns sa-i invidiem si pe astia pentru ca avem noi armata slab echipata …..Cred ca nici nu era cazul sa fie adusa in discutie (in cazul de fata) o astfel de comparatie.

   • “Probabil il vor scoate la 2 km in lalrg sa lanseze si repede inapoi sa nu fie detectat”

    Pai este arhisuficient cat sa-i ingrijoreze p’ailalti 🙂

    Capabilitatea in sine este ingrijoratoare: nu stii exact pe unde bantuie, chiar daca la 2km de tarm, la 2 km de care tarm 🙂 , la ce pozitie, la ce adancime, pazit de midgeturi si prin spatele vreunui camp de mine subacvatice ca sa nu vina aia raii capitalistii sa i-o traga…si nu-i mai vad capitalistii aia raii ce stau atarnati de antenele satelitului imperialist, cu benoaclele de gat si cu camerele digitale prin buzunare…

    E chestie de capabilitatea in sine: chiar daca e tehnologie mai veche un sujimarin cu rachete cu incarcaturi nucleare la bord pe mana nebunului ala nu-i chiar o jucarie si nu cred ca se amuza lumea de ele prin statele majore ale marinei, apararii antiaeriene, early warningului impotriva ICBM etc

    Daca teoretic poate lansa nedetectat chiar si de la 2km de coasta atunci e o problema…

    “Probabil pentru rahatul asta de proiect au mai murit de foame 20-30000 de nord-coreeni”
    Pai 20-30000 de nord-coreeni sunt absolut consumabili pt regimul ala, nord-coreenilor nu le pasa de ei, sud-coreenilor nu le pasa, americanilor nici atat…

   • anla uite aici – e ultra galagios,

    http://www.armscontrol.ru/subs/snf/snf03221.htm

    629 (Golf)
    130-135
    110-115
    2 (economical speed)
    The noise levels of first generation Soviet missile submarines (designs AV-611, 629), evidently, were of the same magnitude as submarines from the Second World War.

    Dintr-o gramada de cauze
    Odata ca nu au fost interesati prea tare, si in al doilea rand manufactura sovietica nefinisata a la T-34,

    The main reason was that Russia lagged behind the US in manufacturing technologies.
    In particular, according to specialists’ testimony, improving the tolerance for the size of a tooth gear on the submarine’s main turbine gear assembly (GTZA) by 0.1 to 0.01 mm permitted a reduction of the submarine’s SL by 3-4 orders of magnitude (30-40 dB).

    “During the 1960’s subjective factors caused the lag. The Russian Navy was more interested in high speed submarines than in covert ones” (ca si de stealth la avioane)

    The second generation of Soviet submarines was less noisy, but progress in decreasing the SSBN signature was achieved by the Soviet shipbuilding industry only during the 1980’s with the appearance of the strategic submarine design 667 BDRM. During this period new technologies were introduced which resulted in an order of magnitude improvement in the accuracy of manufacturing gears for the main turbine gear assembly, shafts and propellers. A significant decrease in noise level was also achieved with the application of active noise suppression methods for submarines.

   • dar asa cum le zice conducatorul iubit, e facut zgomotos cu un scop, operatorilor de la hidrofoanele capitaliste or sa le plezneasca timpanele cand o sa isi scoata magaoaia din port

 • Coreea de Nord, tara comunista, are submarin cu rachete balistice. Romania, tara captalista, are submarin fara acumulatori.

  • Este o comparatie incompleta, Coreea de Nord, stat comunist care investeste aproape 16% din PIB pe Armata si isi infometeaza populatia, fata in fata cu Romania, stat mafiot unde Armata primeste 1% din PIB.

  • Da situatia in Romania este nasoala, enorm de multe lucruri nu sunt cum ar trebui sa fie, dar ce este in Coreea de Nord este de 1.000 de ori mai rau.

   Da aia in Coreea de Nord au de 100 de ori mai multe fiare vechi decat avem noi, si ce fac cu ele?

   Pentru tampeniile astea se moare de foame la propriu, la noi de bine de rau omul in general are paine pe masa, mai multa mai putina, mai buna mai rea, da are.

   Daca maine incepe razboiul in Pen.Coreeana, cam cate din fierataniile lor putrezite vor functiona?Cati dintre soldatii lor rahitici vor putea lupta?

   Cred ca cel mai probabil Coreea Nord dispune in mod real de o armata sub nivelul Armatei Romanei, aici ma refer la efectivele pe care le pot utiliza, iar efectivele alea pe care le pot folosi cred ca sunt sub nivelul calitativ al Armatei Romane.

   Sa ne uitam numai la aviatia lor, teoretic bazele aeriene sunt pline fiecare in parte cu zeci si zeci de Miguri din anii 50-60-70, dintre care nu prea mai zboara nici unul, le mai muta ei dintr-un colt in altul ca sa creada americanii ca au activitate.

   Si din toate mantocariile alea ale lor noi pe care si le tot fac(rachete, tancuri), din 10 trimise in lupta pe drum se strica 8, cam asta banuiesc ca e nivelul de fiabilitate, nivelul de eficienta real cred ca este la fel de scazut, sa ne raportam numai la izbanzile industriei romanesti de armament din perioada comunista(IAR-93, Marasesti, ARO sa spunem), ca sa ne facem o idee, iar Coreea de Nord are la dispozitie mijloace mult mai reduse decat aveam noi la dispozitie.

 • Cine isi face iluzii cu privire la capacitatea de lupta a Coreei de Nord trebuie sa ia in considerara ca tara aceasta se confrunta cu foamete si incapacitatea de a asigura hrana populatiei in mod constant de vreo 20 de ani. Asta se traduce in militari care sufera de efectele malnutritiei mai ales in cazul recrutilor din ultimii 5-10 ani. Adica forma fizica scazuta si capacitate intelectuala asijderea. Combinati chestia asta cu indoctrinarea perversa de la varste fragede si lipsa de mijloace alternative de informare.

  Cu alte cuvinte armata nord-coreeana din 2014 este formata din indivizi limitati fizic, psihic si intelectual. Da, au forte speciale bine antrenate, dar indivizii aia sunt si ei afectati intr-un fel sau altul de foametea din 1994-1998.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: