Armata Romana Fortele Navale Fortele pentru Operatii Speciale

Comandorul Daniel Capatana a preluat comanda Centrului de Scafandri

Contraamiral dr. Alexandru Mîrşu la bordul fregatei Regina Maria

Contraamiral dr. Alexandru Mîrşu la bordul fregatei Regina Maria

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul dr. Alexandru Mîrşu a participat marţi, 24 martie, la ceremonia prilejuită de preluarea comenzii Centrului de Scafandri de către comandorul Daniel Căpăţînă, care a avut loc în Portul Militar Constanţa.

La ceremonie au participat echipajele navelor de scafandri, personalul comandamentului Centrului de Scafandri, militarii Secţiei de Forţe pentru Operaţii Speciale, reprezentanţi ai conducerii unor unităţi şi mari unităţi din Forţele Navale.

Comandor Daniel Căpăţână

Comandor Daniel Căpăţână

     Comandorul Daniel Căpăţînă s-a născut la data de 06 februarie 1962, în localitatea Buzău, judeţul Buzău. A absolvit Liceul Militar de Marină “Alexandru Ioan Cuza” în anul 1980, iar în perioada 1980 – 1984 a urmat cursurile Institutului de Marină “Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigaţie.

Şi-a început cariera îndeplinind funcţia de Comandant Pluton Tunuri la Bateria nr. 2, din Divizionul 545 Artilerie de Coastă, Mamaia Sat, iar în perioada 1985 – 1990 a îndeplinit funcţia de comandant Grupă scafandri de luptă în cadrul Divizionului 175 Scafandri de Luptă.

În perioada 1990 – 1993, a fost ofiţer – student la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Comandă şi Stat Major, iar la absolvire a fost numit şef Birou Operaţii la Divizionul 175 Scafandri de luptă. În anul 1995, a fost promovat în funcţia de şef de Stat Major al Divizionului 175 Nave Scafandri.

În anul 2001, a fost numit şef de Stat Major la Divizionul 306 Nave Şcoală din cadrul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, iar în anul 2003 a fost numit comandantul Submarinului “Delfinul”.

În perioada 2004 – 2006, a îndeplinit funcţia de ofiţer cu standardizarea la Modulul Instrucţie şi Doctrină din Statul Major al Forţelor Navale. În anul 2006, a fost numit şef Secţie cartografie din Direcţia Hidrografică Maritimă. În perioada 2009 – 2014, a îndeplinit funcţia de şef Serviciu Doctrină şi Tradiţii din Modulul Instrucţie şi Doctrină al Statului Major al Forţelor Navale.

La data 01 martie 2015, a fost numit prin Ordinul Şefului Statului Major General în funcţia de Comandant al Centrului 39 Scafandri din Constanţa.

Scafandri militari executând un atac cu nava rapidă Fulgerul 1

Scafandri militari executând un atac cu nava rapidă Fulgerul 1

Pe parcursul carierei, şi-a dezvoltat pregătirea profesională, absolvind diferite cursuri de specialitate, precum Cursul de specialişti cu navigaţia în anul 1987, Cursul NATO de Operaţii de menţinerea păcii şi Cursul NATO de ofiţer de stat major în brigăzi multinaţionale în anii 1995 şi 1997, la Şcoala NATO de la Oberamergau, Germania.

În anul 2004, a absolvit Cursul post universitar de conducere, iar în anul 2010 Cursul Colegiului de Război, nivel strategic, ambele la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit şi pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele medalii: Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Merit “In Serviciul Armatei României” clasa a III-a, Semnul Onorific “În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate.

     Este divorţat şi are două fete Irina – Petra şi Alexandra – Florina. Vorbeşte bine limba engleză.

Sursa: Forţele Navale Române

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: