Geopolitica

Cold War reloaded, Tom Clancy style.

Barack vs. Bashar

Barack vs. Bashar

Scenariu: o armă chimică dispărută în timpul haosului din Libia este “găsită” discret de serviciile de informaţii saudite, transportată cu un C-17 Globemaster aparţinând Qatarului în Siria şi detonată de o grupare cecenă sub control saudit în periferiile Damascului. Pentru că originea armei chimice este aceeaşi cu cele aflate în arsenalul guvernamental sirian, adică Rusia, toate degetele se îndreaptă spre Bashar Al-Assad. Reacţia previzibilă a Occidentului: intervenţie militară “debarcarea” regimului Assad, “democratizarea” ţării. După, printre multele “proiecte de reconstrucţie” se află şi una-două conducte ce vor transporta petrolul şi gazele Arabiei Saudite şi ale Qatar-ului spre cumpărătorii europeni, ocolind astfel “monopolul” rusesc.

De ce Arabia Saudită şi Qatar-ul nu s-au alăturat extrem de gălăgioasei coaliţii occidentale împotriva lui Assad? De ce aceste două state sunt extrem de tăcute? De ce banii saudiţi şi avioanele qatareze aduc sute de tone de arme rebelilor sirieni? De ce vor schimbarea regimului Assad?

Simplu: singura zonă dintre câmpurile petroliere din Golful Persic si Europa este Siria. O Sirie ce nu poate fi luată în calcul pentru constucţia conductelor petroliere ce unesc producătorii de consumatori. Şi, în buna tradiţie “war by proxy”, de ce să nu o facă Occidentul? Nici Arabia Saudită şi nici Qatarul nu au armate care să pună probleme Rusiei. Deci, Barack, şo pe ei! Rupe-le fâşu’!

Problema se complică prin adăugarea Iranului în ecuaţie, majoritatea şiită din Siria fiind susţinută de Iran (cu Hezbollah-ul aferent) într-un alt “war by proxy”. Este cunoscută râca dintre monarhiile petroliere din sudul Golfului Persic cu vecinul năbădăios din nord. Eterna dispută dintre saudiţii sunniţi şi iranienii şiiţi, cu un praf zdravăn de lăcomie şi unul la fel de mare de hegemonie regională şi, de ce nu, mondială.

Război civil în Siria? Atac rus în Georgia, înarmată de americani şi nu numai, ea însăşi un culoar potrivit de trecere al conductelor petroliere nesupuse controlului rusesc?

Sau un nou Război Rece?

Sursa:
Aici

– Sweeper –

1 Comment

 • “Rabbit’s Foot” din Mission Impossible 3?
  Ok, ala era o canistra cu virus, nu neurotoxina (nerve agent), dar scopul furtului sub forma de “recuperare ” e dezvaluit mai spre sfarsit si e exact “scenariul sirian”…

  IMDB plot synopsis:
  “…will sell the Rabbit’s Foot to known Middle Eastern enemies of the United States, the resulting attack being anticipated and controlled to generate only ‘acceptable losses’ – the concept of a “false flag” attack taken to the next level. This will then justify a massive retaliation that would result in an internationally supported hostile takeover of the region…”

  Citate:
  “…am actionat in numele familiilor muncitoare ale tarii…
  …Fortele Armate, Casa Alba…
  …in 18 ore Piciorul Iepurelui va fi livrat cumparatorului din Orientul Mijlociu si o sa avem informatii credibile ca s-o dovedim. Consiliul de Securitate o sa primeasca un raport maine, la aceeasi ora; asta inseamna lovitura militara intr-o saptamana si cand apele se potolesc tara noastra o sa faca ce stie mai bine…
  …Curatenie. Infrastructura…
  …Democratia castiga…”

  Deci articolul Infowars e intr-adevar publicat la sfarsitul lui ianuarie, nu-i prea urmaresc:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: