Marină

Cipriotii ar putea “inchiria” doua fregate FREMM de la Franta

Aquitaine D650, FREMM Frigate

Aquitaine D650, FREMM Frigate

Ieri, o sursa militara a confirmat zvonurile recente din Cipru conform carora Nicosia ar putea cumpara doua nave militare din Franta.

Cotidianul Cyprus Daily a anuntat ca MoD-ul cipriot are in vedere clasa de fregate franco-italiene FREMM multirol proiectate pentru executarea misiunilor de lupta anti-aeriana, anti-submarin si anti-nava, dar capabile de asemenea si de a lovi tinte aflate in adancimea teritoriului inamic.

Achizitia celor doua fregate face parte din reformele propuse de ministrul cipriot al apararii Fotis Fotiou prin care acesta doreste sa intareasca marina militara ca si masura de protejare a forarilor maritime care au declansat amenintari din partea Turciei.

Saptamana aceasta, Fotiou a aprobat demararea unui studiu de fezabilitate fata de achiztionarea navelor.

In timpul intrevederii de ieri dintre Fotiou si ambasadorul Frantei in Cipru, Jean-Luc Florent, au fost discutat subiectul posibilei achizitii – confirma o sursa militara.

“During the pre-scheduled meeting to discuss the strengthening of ties between the two governments and security in Cyprus’ Exclusive Economic Zone, the ambassador did also mention the reports in The Cyprus Daily linking the MoD to the purchase of ships from France.”
“The ambassador informed the minister that his government was open to any discussions on this matter,”

Aceeasi sursa a afirmat ca este foarte posibil ca cele doua fregate sa fie inchiriate de la Franta, costurile fiind peste posibilitatile MoD-ului cipriot in acest moment.

“Priority is now being given to obtaining modern, state-of-the-art equipment that will be purchased within our budgets, so we can at least be ready for any possible incident or, at least, to properly patrol and preserve our Exclusive Economic Zone,”

A mai spus Fotiou.

Sursa: In Cyprus

Cateodata, mi se pare ca situatia pe ici – pe colo incepe sa semene cu anii de dinaintea toamnei lui ’39.

Lebensraum?

 

– Iulian Iamandi –

11 Comments

 • Mai curand cumpara niste corvete Gowind…E vorba in principal doar de asigurarea prezentei in EEZ.

  • Ai si nu ai dreptate.

   In opinia mea, le-ar trebui ceva mai puternic de afisat la fruntarii. Ca au de lasat impresie, nu de emotionat marina bulgariei. 🙂

   • Depinde ce au oferit Bulgariei prima data. Exista varianta Combat de la Gowind care e foarte capabila.

 • Ceva nu e in regula cu anuntul asta. Anul trecut erau sa fie dati afara din UE si acum isi iau tichie de margaritar !?

  • Nu inteleg de ce nu pricep romanii ca e imposibil sa fii dat afara din UE. UE e ca si URSS, se sta in ea cu forta, doar ca de data asta nu sub amenintarea tancurilor ci prin cumpararea integrala a clasei politice care conduce o tara.

   Britanicii vor de ani buni sa iasa din UE, sunt sondaje cara arata ca peste 60% din britanici vor afara. S-a intamplat ceva? Nimic. Cameron a promis voalat un referendum acum vreo 2 ani acum l-a mutat prin 2017.

   Oare de ce nu e clar lumii ca UE e o excrocherie si ca singurul lucru gratis pe lumea asta e branza din cursa de sobolani?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: