Uncategorized

Cinemil: August. Eighth (Август. Восьмого)

Atacul Su-25

August. Eighth (Август. Восьмого)

Este un film despre războiul din Oseţia de Sud, din 2008. Povestea unei tinere mame, obligată să-şi croiască un drum spre Oseţia de Sud, locul unde îşi trimisese copilul cu o zi înaintea declanşării conflictului, chiar cu riscul propriei vieţi.

Filmul îşi desfăşoară acţiunea pe două planuri, două realităţi distincte: pe de o parte prezintă războiul prin ochii copilului, ca pe o povestire SF cu roboţi luptători şi alternativ, prezintă conflictul din punctul de vedere al mamei. Filmul a fost recunoscut ca un proiect social important și a fost filmat cu susţinerea Fondului de stat rus pentru sprijinul social și economic al cinematografiei naționale. A avut premiera pe 21 februarie 2012, în Rusia.

Scena din film

Scena din film

Kseniya (Svetlana Ivanova), este implicată până peste urechi în noua sa relaţie, în timp ce fiul ei Artyom (Artyom Fadeev) în vârstă de 7 ani, suferă cumplit în urma despărţirii părinţilor săi şi se refugiază într-o lume fantastică, în care se vede ca super erou, un fel de Kosmoboy care, împreună cu un robot gigantic, luptă împortiva unui alt robot, Mrakovlast (“Darklord”). Pe 5 august 2008, Kseniya primeşte un telefon de la fostul ei soţ, Zaur (Egor Beroev), care o roagă să-l trimită pe Artyom la bunicii săi, într-un sat de la graniţa cu Georgia. După multe ezitări acceptă până la urmă, mai ales că era o bună ocazie de a-şi lua o vacanţă alături de noua cucerire. Cu o condiţie însă, ca Zaur să îi trimită fiul înapoi imediat ce i se va cere.Pe 7 august, Kseniya află de pe internet că Oseţia de Sud se transformă în zonă de conflict. Îi cere imediat lui Zaur ca fiul său să fie trimis înapoi, dar acesta refuză, încercând să o convingă că nu sunt decât zvonuri. Kseniya se urcă în primul avion spre Vladikavkaz şi de acolo în autobuzul spre Oseţia, autobuz ce va fi atacat de rachete anti-tanc ghidate, semn că zvonurile erau cât se poate de reale, iar ea şi fiul său aveau să fie prinşi în mijlocul unui conflict sângeros.

Razvedchic

Razvedchic

Unităţile ruseşti de recunoaştere ajută la evacuarea supravieţuitorilor, iar Kseniya îl convinge pe comandantul Lyoha (Maxim Matveev) să o ducă în capitală (Țhinvali), unde va ajunge chiar în memorabila noapte de 7 spre 8 august, când oraşul a fost lovit de lansatoarele de rachete de tip BM-21 Grad. Kseniya şi Zaur decid să se întâlnească în Dzau, dar încercarea de evacuare eşuează. Zaur şi părinţii săi sunt ucişi de tancurile georgiene, iar Artyom, în stare de şoc, rămâne cu convingerea că totul a fost un atac al lui Mrakovlast – “Mrakovlast was here… Mrakovlast killed all…” Rănit, Artyom devine de acum prizonierul unei lumi imaginare, populată de halucinaţii. Pentru a-l regăsi, Kseniya va face de acum tot ce îi stă în puteri: fură o legitimaţie de presă pentru a putea însoţi convoiul trupelor ruseşti şi trece prin iadul focurilor încrucişate, fură un Jeep, de la trupele georgiene, este la un pas de a fi ucisă şi doar atacul fulgerător al unui Sukhoi Su-25 o salvează. Într-un vehicul georgian, este în pericol din ambele părţi. Dar cu ajutorul neaşteptat al unui soldat georgian se apropie cât mai mult de trupele ruseşti, se strecoară şi îşi va salva în final fiul rănit, în jocul căruia intră fără ezitare, dându-se drept robotul lui preferat, pentru a nu-l lăsa să-şi piardă cunoştinţa.

Deşi filmul, regizat de Dzhanik Fayziev, a fost conceput pentru a reda conflictul din 2008 la scară globală, subiectul principal este inspirat din două întâmplări reale. Povestea prietenului lui Fayziev, care şi-a scos prietena din Oseţia de Sud, în august 2008 şi cea a prietenei lui, al cărui fiu făcea pe robotul înfuriat, ori de câte ori Fayziev încerca să-i vorbească. În afară de cele două întâmplări, în conceperea filmului, Fayziev a fost inspirat şi de filmele sale preferate, “Black Hawk Down” şi “Saving Private Ryan”.

Sarja de cavalerie cu Mi-17 Gaz Tigr si ceva T-72BV

Sarja de cavalerie cu Mi-17 Gaz Tigr si ceva T-72BV

Filmul a fost realizat în perioada martie – august 2011. Cele mai multe scene din Oseţia de Sud au fost de fapt filmate în Abkhazia şi Oseţia de Nord. Personajele, care vorbesc în dialect, sunt jucate sau dublate de actori din Oseţia de Nord.
Pare a fi mai degrabă un film de propagandă, dar unul dintre cele bune. Mesajul nu este aruncat în faţa spectatorului, filmul provoacă sentimente, ce sunt trăite pe întreaga durată, alături de personaje.

Un film despre război, cu scene de război, împletit cu sentimente profound umane, sentimente materne, şi cu inocenţa privirii unui copil, la graniţa dintre realitate şi halucinaţie. Simplu, fără acte exagerate de eroism, un film despre şi cu război, despre şi cu oameni. O bună ocazie de a ne delecta privirile cu tehnica militară, efecte speciale bine realizate şi cu nişte peisaje deloc de neglijat.

Pe scurt, un film de vazut.

– LuneBleue –

13 Comments

 • Bun! Frumos trailer. Dar unde gasim filmul si subtitrarea. Sau amindoua. 🙂
  P.S. Multe din filmele rusesti incep sa le depaseasca binisor pe cele americane.

 • Recomandat ar fi sa-l cumperi… (dar pana atunci il poti gasi pe net, subtitrat sau nu…asa ca sa vezi daca-ti place sau nu)

 • Salut. dar la cinema nu va fi , ca vaz ca e si 20century implicati in productie dau distribuire . Am mai spus-o rusii au si mai fac filme bune de razboi. dar nu sunt mediatizate mai mult da ca tot vorbim de propaganda . Si daca bagam si propaganda la asta apai yankeii ce dreacu mai fac . Se stie ca Pentagonul da ajutor oricarui film de razboi ce face si propaganda vajnicei sale armate . Ce nu , nu primeste ajutor de care o fi el ca e democracy , asa ca de ce sa-i acuzam pe rusi de propaganda. E mai degraba interesant ca se prezinta evenimentele de atunci . Da poate fi si propaganda fiind spijinit si oficial, poate pt a arata inca o data ca rusii sunt in stare sa-l puna co botu pe labe pe orice vasal yankeu cecrede astfel ca se poate comporta precum in vorba noastra cand s-a imbatat soarecele si zicea “unde-i pisica s-o f….”

  • Buna. Despre cinema, cine poate sti?! Dar pe torente il gasesti sigur, doar ca e nevoie de ceva rabdare. Eu l-am gasit cu titlul in engleza. Iar traducerea…Abia am dat peste una, in engleza, facuta probabil cu google translate, dar trecand peste toate, a fost ok, tinand cont ca nu stiu boaba de rusa.

   • Salut. Am reusit sa-l vad dar pe ruseste si astfel mai greu de inteles in unele situatii dar e BUN mai ales pe spiritul matern . Cat despre fazele de caft ,nu inteleg (vazut si in alt film 9rota ) de ce in filme in ambuscade nici un vehicul nu trage cu armamentu de bord; iar faz cu SU-25 si toata gruparea militara georgiana e prea de circ , in razboi nu tii trupele grupate asa.
    Un fapt interesant a fost potrivirea datelor si in realitate ziua a opta ,luna a opta ,anul 2008 , aproape ca in urma cu 40 de ani in invazia Cehoslovaciei care a fost pe 20 august 1968. Cele bune.

  • Daca-ti plac astea “action” ar trebui sa vizionezi proiectul celor de la “canal 1” (pervyi canal) numit “spetsialnyie zadanie”, un reality-show care a avut cea mai mare audienta in Rusia. Angajatii postului TV “channell one” au fost dusi intr-o baza adevarata de instruire a sergentilor, au fost impartiti in doua echipe (Tigr si Bars) si au facut antrenamente reale din timpul stagiului militar din armata rusa. Proiectul se dorea sa fie o simulare a instruirii civililor (intelectualilor) in caz de mobilizare, intr-ucat in Rusia tocmai se comemorase pierirea diviziei de voluntari (de artisti si intelectuali) Maxim Gorki in 1941 in fata Moscovei. Dar obiectivul a fost depasit, amploarea evenimentului depasind toate asteptarile realizatorilor. E o coproductie cu …ministerul apararii. Ai ce sa vezi, sunt vre-o sapte sau opt episoade…smotru…disciplina…trageri cu…T90…trecerea cu tancul pe sub apa, trecerea cu TAB-ul peste infanterist, concurs contratimp de trageri cu tot arsenalul infanteriei ruse… RPG, AK, PKM, UTIOS, Dragunov, Vintorez…..salturi cu parasuta… recapturarea unui Mig29 dintr-o baza ocupata… misiuni noaptea…etc. Printre recruti gasim pe toti realizatorii programului de stiri “Channell one”… staruri de televiziune , cantareti celebrii, artisti ai Rusiei dar si campioni mondiali la Sambo, kickboxing sau manechine la moda. Precum si un fost soldat al armatei israeliene. Daca vrei s-o vezi pe Andreea Esca, pe Mama natura sau pe Andi Moisescu din Rusia facand armata apoi e musai sa te uiti: http://www.1tv.ru/sprojects_edition/si5838/fi10511

   Grozovyie Vorota e unul dintre cele mai realiste filme de razboi facute vreodata.
   I-mi aminteste de “Idi i smotri” a lui Elem Klimov. Un film soc.
   Salutare si cer senin!

 • ” Avgust vosimogo” asta nu e cine stie ce… mai mult fantezie..
  mie mi-au placut:

 • Salutare. Multam de indiciu Stu. @moldoveanul da ,bune si astea le-am vazut dar abia dupa ce am revazut cate putin din ce ai dat tu , am realizat asta. In primul joaca un actor ce a jucat si in 9rota (capitanul de la CI) si aici camtot asa ceva aduce alel Stinger.
  Un alt film recent este Belie Tigr -Tigrul alb ,cutancuri inww2 , pt el se apucasera sa faca in tanc Tigru numai ca ca nu stiu exact ce s-a intamplat dar nu au ajuns sa-l foloseasca pe ala ci o facatura de Tigru gen in “Saving private Ryan” Sanatate si cer senin.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: