Geopolitica

China isi reduce fortele terestre, dar creste pe aviatie si marina

Armata de Eliberare a Poporului (PLA)  și-a redus mărimea forțelor terestre cu aproximativ 50%, dar a amplificat în mod semnificativ forțele navale și aeriene ca parte a unei schimbări strategice “fără precedent” transformând PLA într-o forță modernă globală.

PLA - demonstrație de mânuire a armei

PLA – demonstrație de mânuire a armei

Analistul militar din Shanghai, Ni Lexiong, a spus că revizuirea a marcat o schimbare strategică semnificativă, de la a avea o forță defensivă teritorială la una ce  permite Beijingului să-și flexeze mușchii dincolo de frontierele sale naționale și să-și protejeze interesele în străinătate.

Într-un raport al caracteristicilor care evidențiază “modificările transformaționale” făcute de PLA, Xinhua a informat la 20 ianuarie că “aceste noi date sunt fără precedent în istoria PLA – forțele terestre reprezintă acum mai puțin de 50% din numărul total al trupelor PLA; aproape jumătate din unitățile ne-combatante au devenit inutile, iar numărul ofițerilor din armata de eliberare a scăzut cu 30%. ”

În vechea structură, PLA avea prea mulți ofițeri. În noua organizare, toți acești ofițeri trebuie să găsească noi poziții și să se adapteze sau vor fi concediați.

În ultimii ani, PLA și-a redus armata prin restabilirea a 300 000 de soldați în cadrul reformelor militare inițiate de președintele Xi Jinping. Dar a rămas cea mai mare armată a lumii, cu două milioane de oameni.

Declarația a arătat că celelalte patru ramuri ale PLA – marina, fortele aeriene, forțele de rachete și forțele strategice de sprijin (categorie responsabilă de domenii precum războiul cibernetic) – acum împreună formează mai mult de jumătate din armata chineză, depășind fortele terestre, care au fost, în mod tradițional, categoria de forțe dominantă a PLA.

Extinderea fortelor terestre navale în ultimii ani a fost masivă, întrucât China are acum un portavion, altul in teste și al treilea în faza de construcție.

China intenționează să aibă aproximativ cinci-șase portavioane.

PLA nu a avut marină sau o aviație până în 1949, iar Forța de rachete, cunoscută mai înainte sub denumirea de “Corpul 2 Artilerie”, a fost înființată în 1966.

În 2013, PLA avea un total de 2,3 milioane de militari, cu numai 398.000 în marină și în forțele aeriene, potrivit Cartei albe a apărării din 2013.

 

Cristian Oancea

1 Comment

  • Nu ni se spunea intotdeauna ca este bine ca armata sa aiba citi mai multi ofiteri??? Chiar Iliescu a spus-o sub termenii profesionalizarii si cresterii capacitattii de lupta. De aceea a si avansat atatia.
    Ideal ar fi sa nici nu avem soldati. Plutonul format din profesionisti de la locotenent in sus si comandat de un general. Compania de un maresal, iar de la regiment in sus sa se creeze grade superioare noi. Sau daca avem soldati sa se aloce cate un plutonier la fiecare soldat sa il comande tot timpul in raport de 1 la 1. Astfel lipsa de tehnica militara ar putea fi suplinita prin o buna folosire a resurselor disponibile si prin depasirea intelectuala a inamicului. Plus s-ar crea locuri de munca bine platite si economia ar merge bine.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: