Geopolitica

China isi creste muschii cu 11.2 procente. Pe 2012.

J-20

Conform agenţiei Reuters, China va cheltui în acest an pe segmentul militar cu 11.2 procente mai mult.

Informaţia a fost dezvăluită de către guvernul chinez, prezentând primul buget al Chinei de la momentul în care preşedintele SUA, Barack Obama, a lansat politica pivotării pentru întărirea influenţei americane în Asia şi Pacific.

Creşterea anunţată de Li Zhaoxing  se traduce în bani, cam în vreo sută zece miliarde de dolari americani.

Creşterea de 11.2 % pe 2012, vine după una de 12.7 % în anul 2011 şi continuă o serie de creşteri “double digit” anuale întinsă de-a lungul ultimelor două decenii.

Li Zhaoxing a declarat:

“You can see that we have 1.3 billion people, a large territory and a long coastline, but our defense expenditures are small compared to other major countries,”

“The limited military power of China has the aim of safeguarding national sovereignty, security and territorial integrity,” 

“Fundamentally, there is no threat to other countries.”

Preşedintele american Barack Obama însă… a reasigurat aliaţii din Asia că Statele Unite ale Americii vor continua să fie importante în regiune, iar Pentagonul a declarat că vor restabili balanţa în zona Asia-Pacific.

Parcă ne-am mai liniştit, nu?

4 Comments

  • Datorita excedentului sau financiar, China isi permite aceasta cursa a inarmarilor.Daca se continua tot asa, armata chineza va fi una dintre cele mai moderne si instruite armate din lume.
    Nu stiu daca SUA isi permite acum o cursa a inarmarilor cu China.Personal prefer SUA.

    • Pai chinezii vor sa cheltuie dolarii pe ceva si in loc sa construiasca niste autostrazi care duc catre nicaieri sau campusuri studenetesti si cartiere rezidentiale care sa stea goale, cumpara ceva util si fac rost si de tehnologie .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: