Marină

Centaur, viitoarele vedete de asalt ale Ucrainei

Centaur este o versiune de asalt dezvoltată din clasa  de vedete blindate purtătoare de artilerie Gyurza-M. Încet, dar sigur, Ucraina… creşte.

Centaur - vedeta de asalt

Centaur – vedeta de asalt

Şantierul naval Oţelăria lui Lenin, din Kiev, va începe în curând construcţia a trei nave blindate de asalt pentru Marina Ucrainei. Cele trei nave se adaugă altor patru aflate deja în construcţie.

Conform surselor din Ministerul ucrainian al Apărării, cele trei nave aparţin clasei Centaur. Aceasta este o dezvoltare a clasei de vedete blindate purtătoare de artilerie Gyurza-M, de care se distinge prin prezenţa în centrul corpului navelor a unui compartiment blindat destinat să transporte 32 infanterişti marini sau operatori de forţe speciale.

Pe lângă compartimentul menţionat, navele clasei Centaur dispun şi de o rampă de debarcare amplasată în prova.

Centaur

Centaur

Navele noii clase vor fi utilizate în misiuni de atac, de protecţie a litoralului, de patrulare, de suport cu foc şi de minare.

Detaliile tehnice comunicate informează că navele vor avea o lungime a corpului de 23,4 metri, lăţimea de 4,8 metri, un deplasament de 54 tone şi vor putea atinge o viteză maximă de 45 de noduri.

Centaur comparatii

Centaur comparatii

Despre compartimentul destinat infanteriştilor marini, s-a specificat că blindajul va avea o grosime de opt milimetri. De asemenea, puntea de comandă va fi protejată cu blindaj.

Centaur

Kentavr

În ceea ce priveşte armamentul, clasa Centaur va dispune de două lansatoare de proiectile reactive de aviaţie S-8 orientabile, în pupa, armament completat cu module de luptă echipate cu mitraliere de 12,7 mm şi de 7,62 mm, lansatoare automate pentru grenade de 30 sau 40 de milimetri, câteva lansatoare MANPADS Igla şi de mine navale.

Sursa: Dumskaya

Cu ceva timp în urmă, vorbeam despre clasa Gyurza-M şi de planurile Ucrainei de a construi pentru dotarea proprie, inclusiv pentru operarea pe Fluviul Dunărea, a 20 de astfel de vedete blindate purtătoare de artilerie.

Apariţia navelor Centaur nu mă surprinde. La urma urmei este vorba doar de o uşoară evoluţie şi o cârpeală, prin amplasarea blocurilor lansatoare de PRND tip S-8. Nimic impresionant.

Impresionant este însă faptul că Ucraina mişcă, ziceam la începutul articolului că Ucraina creşte. Creşte, făcând proiecte noi, proiecte de modernizare, prototipuri, serii mici, export. La toate etajele, de la o nouă puşcă de asalt şi până la nave de luptă.

Ucraina demonstrează că nu este imposibil, noi demonstrăm contrariul, trăind în trecut: IAR-80, laserul lui Coandă, precum şi alte ctitorii cu valoare sau de legendă. Cu urechea pe secretele dacice, pe credinţa în Arsenie Boca şi în extratereştrii pe care i-am colonizat cândva, dormim sforăind automulţumiţi.

Cineva ori ceva, fie că va fi vorba de Marian Munteanu, sau de mineri, ori chiar de Şoseaua Antiaeriană, ne va salva. Şi, poate, în eventualitatea unui război, ne vom aminti că ne-a durut undeva de cercetare şi de faptul că cercetătorii fac deseori din propriul buzunar câte ceva. Cei care au mai rămas pe aici, desigur.

 

Iulian Iamandi

21 Comments

 • ukraina misca, serbia misca, ramanem doar noi, ungurii, moldovenii si bulgarii care nu miscam nimic.
  …. scuze, am uitat ca miscam si noi cu tancuri dupa 2030.

  • si bulgarii misca. pana in 2018 pun pariu ca vor avea aprox 20 mig29 operationale si minim 12 f16. asa zice presa lor. plus ce mai au in stocuri. la tancuri sunt superiori. la flota, nu-mi dau seama dar nu stau rau ptr 6,5 milioane locuitori. deci ar mai ramane doar moldovenii si ungurii. e bizar ca ungaria are doar 30 t72 operationale. cred ca pregatesc ceva achizitii fie de Leopard 2 a4/5 din olanda, belgia, germania, fie niste t-90.

   • Despre bulgari si cele 20 de MiG-uri 29 operationale in 2018, da-mi voie sa ma indoiesc. Tocmai ce au demarat procedurile de achizitie a 10 Klimoave RD-33. Asta inseamna motoare pentru 5 avioane (in cazul in care nu se pastreaza nici u motor de rezerva).

 • Ai alergie la Arsenie Boca?
  Ce vrei sa aperi cu o armata puternica? Nu civilizatia spirituala si materiala a poporului tau?
  Credinta religioasa si cultura materiala nu se exclud la nici un popor, ci se completeaza.

 • @Raptor “Serbia se misca…”
  Nu stiu cat de bine se misca Serbia; in 2014 Vladimir Putin a donat piese de schimb pentru aparatele MiG-29 sarbesti. Serbia mai are 7,3 milioane de locuitori geopolitic si se afla unde era acum 150 de ani.
  Cred ca pentru Romania prioritara este flota maritima. Daca apar cele patru (doua) corvete multirol, eu ma declar multumit.

  • @MUGUR. serbia misca chiar bine dar nu esti matale destul de citi ori poate Nutzi place.
   Financiar sunt la pamant, dar asta nu-i impiedica sa faca exporturi de armament cu incasari de cateva ori mai mult fata de noi an de an.
   IN al 2-lea rand misca foarte frumos pe segmentul cercetare-dezvoltare si fac si achizitii chiar daca in numere mici, le-am putea spune de preserie dar nu pot mai mult economic si nici nu au de ce. Ia cauta matale sa vezi ce sisteme de artilerie au, rachete, arme portabile anti-tanc si cam orice arme pt infanterie, au si o nava proiectata recent pentru flota de Dunare in genul celei din articol, au in dezvoltare avion de antrenament usor si COIN, elicopter de atac usor (aici cam treneaza treaba de ceva vreme dar o sa-l scoata si pe asta pana la urma), apoi au scos APCul si MRAPul Lazar si multe altele pe care le spun acum din minte ca scriu de pe telefon.
   Din ce stiu sarbii au fost cam mereu peste noi laa capitolul cercetare-dezvoltare si au aordat inca de la infiintarea statului sarb o foarte mare atentie domeniului militar, chiar si proiectele comune pe care le-am avut cu ei in perioada comunista ale lor au iesit mai bune.

   PS. Nu scriu acest comm ca un prosarb sau cu admiratie fata de acestia trecand atatea in revista ci o pers care ii vrea ingenunchiati si de aceea trag cu ochiul destul de des pe la ei, in plus am ssi multi frati romani din Timoc, Banat si Voivodina pentru care militez si nu in ultimul rand am prieteni si surse skiperi si kosovari care-i urasc de moarte.

   Deci, cititi, va documentati si apoi va exprimati opiniile sau criticile.

 • Cum se linisteste o nava dn asta cel mai simplu? Elicopterul de atac! L fel cum faci tancul strecuratoare de sus cu Hellfire, tot asa ii dai cep si unei astfel de nave.
  Teoretic Igla S are raza mult ami scurta decat distanta de la care poti lansa o racheta antitanc/ antinva de dimensiuni reduse.
  Problema noastra este ca elicopterele de atac nici nu sunt pe lista scurta cu jucarii “nice to have”.
  Si da… ne-ar cam trebui realist vreo minim 16 elicopetre de atac pur sange.

   • @ Andrei – cu minim 16 poti sa ai scheletul, nimeni nu se arunca la prea multe scule din prima.
    Atata timp cat ai 12 F 16 MLU nu poti sa dai prea multi bani elicopterelor de atac care trebuie in prima faza protejate de atacurile vanatorii oricarui inamic.

 • @Raptor

  Sunt din Tr. Severin si pana la Kladovo fac 40 min cu masina (din data casei) depinde doar de aglomeratia din vama, deci am un contact nemijlocit cu Serbia. Problemele economice sunt mari si nu cred ca armata este o prioritate; nici nu cred multe programe vor trece de preserie.
  Sunt de acord cu tine ca “nici nu au de ce”.
  J.N.A. era superioara ca dotare celei romanesti, au avut submarine, vedete purtatoare de rachete si fregate de conceptie proprie , dar de atunci a trecut multa vreme. Prin comparatie cu o fregata din clasa KOTOR, nava rapida de desant este doar o imagine a diferentei dintre Yugoslavia si Serbia.
  @Andrei: flotei bulgare a inceput sa-i expire resursa la rachete EXOCET.

 • Cu astea cuceresc Vladivostokul. Si dupa ce se odihnesc ii bat si pe japonezi. O sa debarce pe insulele principale sa le arate si la americani ca se poate.
  O sa fie ziua V de la vodka.

 • Si precis o-sa vina cu ele pe canalul Barstoie intro vizita de prietenie si curtoazie fata de slugile americane conduse cu faima si mandrie de alta sluga americana numita Iohannis…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: