Aviaţie

Ce mai promite SAAB in Brazilia…

Graficul de livrari si plati propus Braziliei

Zilele trecute, Eddy de la Motte, reprezentant al Saab a facut o vizită în Brazilia cu scopul de a prezenta (pentru a câta oară?) propunerea suedeză pentru FX2, programul de dotare a Fortelor Aeriene Braziliene cu un nou avion multirol. Gripen NG (Gripen E/F) concurează în această competiție cu Rafale al francezilor de la Dassault și SuperBug-ul americanilor de la Boeing.

Pe lângă informații la zi referitoare la evoluția contractului cu Elveția, în prezentarea lui de la Motte s-a evidențiat graficul de livrări și plăți propus de suedezi.

Astfel, în cazul în care brazilienii vor desemna drept câștigător al FX2 multirolul suedez, durata totală a ” afacerii” va fi de 22 ani. Livrările celor 36 de exemplare s-a întinde pe parcursul a   șapte ani, urmând ca prima tranșă de plată să fie achitată dupa livrarea ultimului exemplar. Graficul de plăți s-ar întinde pe încă 15 ani.

Deci…perioadă de grație până la prima plată – 7 ani. O fi bine?

Legat de offset, 40 procente din efortul de dezvoltare și până la 80% din fabricația structurii Gripen E/F braziliene (in situația în care suedezii vor câștiga competiția) vor fi executate local, SAAB urmând să pună la punct o linie de montaj final în Brazilia. Mai mult decât atât, Brazilia va fi unic fabricant pentru anumite subansamble ale celulei, având astfel asigurată o pondere din orice viitoare comandă Gripen NG. Brazilienii vor avea mână liberă pentru orice viitoare modernizare a avioanelor proprii, urmând să aibă acces inclusiv la codurile sursă.

Valoarea totală a offsetului ar putea ajunge la 175% din valoarea contractului (preconizat să coste contribuabilul brazilian 4 miliarde $).

Text și foto via:
Poder Aereo

– Marius Constantin –

7 Comments

 • Suna foarte bine oferta suedezilor.Din moment ce inca oficial nu a fost transat acest subiect, militarii brazilieni fiind adeptii Gripenului, sau cel putin au fost, in urma cu 2-3 ani, suedezii fac si ei ce pot.Ar da foarte bine pentru suedezi sa isi poata vine Grifonul atat in Elvetia cat si in Brazilia.Daca reusesc sa isi vanda aparatul la brazilieni, cine stie, poate acesta cade cu troc si altei tari din aceasta zona.
  Cei de la Rafale le ofera brazilienilor accesul la codurile sursa?
  Din cate stiu, nu de mult brazilienii au amanat pe o perioada nedeterminata, achizitionarea de avioane noi.

 • gata cu portavioanele alea doua braziliene ? au renuntat ?
  daca mai au in plan portavion, rafalele e alegerea logica, asta micu al suedezilor asa ochiometric e destul de greu de “navalizat”, nu ca ar fi imposibil
  rafale a pornit de la inceput ca un avion “borned for carrier”, cu toate dezavantajele care au decurs din asta (typhoon bimotor la dimensiuni relativ egale, e mai usor, mai manevrabil ca e mai instabil, si consuma muuuult mai putin fata de rafale)
  dar este typhoon naval ? nici vorba (si eu nici nu cred ca o sa fie vreodata) – pe cand rafale naval e un avion reusit si in exploatare

  avionul ieftin de zburat, cu consum mic, drag mic (adice ce se vrea gripen), etc nu se mai prea pupa cu portavionul,

  daca mai vor alea doua portavioane, mai bine rafale sau hornetul
  daca au renuntat la ele, clar mai bine gripen in numar mai mare si imprastiate ca au si ei o tarla mare de aparat
  (numa imi dau si eu cu parerea :))

  • Daca brazilienii mai vor portavioane realizate impreuna cu francezii, cel mai bine pentru ei ar fi sa opteze pentru Rafale.Nu sunt specialist in domeniu insa un bimotor este mai ok pentru un portavion decat un monomotor, din mai multe motive(cara mai mult armament, este mai manevrabil, este mai sigur in exploatare insa si mai scump), chiar daca F35 este un monomotor.
   Anticipat, imi permit sa afirm ca brazilienii vor cumpara Rafale daca vor avea o colaborare pe masura asteptarilor lor cu francezii.

   • Sau nu! Si vor alege oferta logica cu F 18 Super Hornet cuplat cu Gripen NG al Suedezilor, practic s-ar alege cu avioane care sa aiba acelasi motor si care sa poat fi economic exploatate.
    Suedia nu este deloc dezinteresata de afacere, un posibil contract in Brazilia ar deschide practic robinetul pentru toate tarile Amercii Latine care nu sunt filo ruse sau chineze, cine stie inclusiv Mexicul are de inlocuit F 5-urile care mai un pic si expira…..

    • Totodata este de vazut unde vor ajunge F 5-urile Elvetiei ca astia la cum stiu sa faca bani nu cred ca nu vor vinde macar o escadrila in America de Sud sau Africa….

 • Gripen-ul C/D echipat cu radarul AESA de pe NG si situational awareness-ul de pe NG cred ca va avea in continuare o paine de mancat deoarece s-ar putea ca pe termen mediu motorul RM 12 al Volvo sa fie mai economic de intretinut decat GE 414 si probabil ca RM 12 nu are nevoie/ nu va mai avea nevoie e votul congresului USA spre a-l exporta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: