Armata Romana

Bugetul MApN va fi suplimentat cu 274 mil RON

_DSC0523

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost suplimentat, din Fondul de rezervă al Guvernului, cu 274 milioane lei, în vederea susţinerii investiţiilor în industria de apărare, precum şi pentru plata în avans a ultimei tranşe destinate achiziţionării unui avion militar de tip Spartan.    

Suplimentarea bugetului Apărării a fost decisă în şedinţa de marţi a Guvernului.

În cadrul suplimentării bugetare, circa 132 milioane lei au fost alocate către industria de apărare, iar aproximativ 142 milioane lei sunt destinate ca plată în avans pentru 2015 în vederea achiziţionării celui de-al şaptelea avion tip Spartan din dotarea armatei, a declarat purtătorului de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, citat de Mediafax.

sursa: Capital

– David Victor –

26 Comments

 • Adica… suplimentarea nu prea e un cash in contul Apararii. Se va cumpara un avion dedicat misiunilor de pompier aerian – conform planificarii – si se vor aloca bani pentru reparatii, piese de schimb si munitii, probabil si pentru TBT.

  Inteleg bine?

  • N-ar fi nimic ce zici tu, dar din ce inteleg eu… banii pentru al saptelea Spartan nu erau prinsi in buget, noroc cu suplimentarea asta.

   Si ne-ar trebui mai multe avioane de transport, avand in vedere ca au fost retrase An-urile 26 si ca detinem Hercules batrane. Ar prinde bine sa ne orientam spre Atlas – Herculesii nu vor ramane vesnici, ar prinde bine mai multe avioane Spartan – avem trei batalioane de forte speciale, GNFOS, DCSL, trei batalioane de CC si b. 495, la 6(+1) Spartan, si ar prinde bine un Praetorian – ar fi… de vis.

   • 7 Spartane fac cam cat 12-14 Antonoave 26 ptr ca un Antonov avea o sarcina utila de 5 tone. Sincer as vrea un scurt curier mai ales pentru antrenamentul initial al parasutistilor.

    De acord cu tine Herculesul e batran. Insa mi-e mila sa arunc milioane de euro pe Atlasuri. E un program foarte scump A 400M pentru capabilitatile pe care le ofera. De cat sa dau 100+ de milioane de euro pe bucata de Atlas mai bine bag bani in transportoare si tancuri.

    Asa ca prefer Hercules la mana a doua, sau o comandă de 3-4 bucati de C 130J-30 Hercules. Nu de alta, dar suntem prea săraci ca să subvenționăm liniile de producție Airbus.

    • Parerea mea e ca sunt cam multe avand in vedere ca sunt multa mai capabile decat An-urile. Pe de alta parte inlocuirea C-130b/h mi se pare logica, dar mai logica ar fii inlocuirea cu variant j care are aceleasi motoare ca spartanul…

   • Ah si eu m-as gandi serios sa mai luam niste spartane dupa 2018. Cam 6 bucati. 2 la ISU, 2 la fortele speciale echipate ca gunship si 2 război electronic. E o platforma foarte excelenta.

    • Mda….”foarte excelenta” si limba romana se chinuie….noi nu avem aviatie de vanatoare suficienta, elicoptere de atac deficate ioc, infanteria este insuficient dotata si salivam la inca o tura de Spartane. Mie sincer nu imi pare prioritar.

     • Stuff happens. Se mai întâmplă. Voiam să zic doar excelente.

      O nouă tură de Spartane nu e prioritară pe termen scurt. Dar din 2018-2019 ar trebui să ne gândim la o tranșă nouă.

      Ai nevoie de 2 bucăți pentru ISU. Mie nu îmi place ca ISU și SMURD împrumută platforme militare pentru misiuni civile. 2 Spartane în configuratie medicala ar fi foarte utile pentru ISU și SMURD pentru scenariile de mass casualty.

      România a dezvoltat în ultimii 10-12 ani forțe speciale, însă nu dispune de elemente de sprijin adecvate pentru acestea. Ar fi nevoie deci de formarea în primul rând al unui Regiment special de aviație, în subordinea forțelor terestre sau sub comandă întrunită care să furnizeze platforme de infiltrare și exfiltare – adică elicoptere. Forțele aeriene ar putea contribui 2 platforme Spartan gunship la sprijinul forțelor speciale.

      Spartanul ar putea umle și niște nișe cum ar fi război electronic și patrulare maritimă într-un viitor mai îndepărtat.

   • Fara suparare, ce Dumnezeu sa facem noi cu alte Spartane, alte Hercules-uri/Atlas-uri?

    Ce avem acum este prea mult si prea inutil, ce sens are sa avem mai mult inutil, pe care il putem avea numai in detrimentul chestiilor utile.

    Sa presupunem ca o sa ia astia cateva A400, si alte cateva Spartane, si Praetorian, o sa bage 1 mld euro in ele, pe timp de pace o sa sara specialii din ele pana cand o sa se plictiseasca.

    Dar sa prespunem ca intr-o zi intra rusii peste noi, ce valoare combativa o sa aiba „Flotila de Transport a RoAF” dotata cu Atlas/Spartan/Praetorian?? in care s-au bagat cam un mld euro, in detrimentul altor zone mult mai importante, cum ar fi sistemul de aparare AA.

    Cu ajutorul lor o sa poti sa parasutezi spaciali in spatele liniilor inamice?ma indoiesc, in situatia relativ putin probabila in care(in lipsa unui sist aa performant), va mai exista „Flotila de Transport a RoAF” dupa primele ore ale razboiului, cum o sa poti sa te apropii de liniile rusesti cu avioane de transport, fara sa fi detectat inca de la rulajul pe pista de AWACS-urile rusesti, doborat dupa decolare de PAK-FA-urile si Flankerele aflate in Combat Air Patrol, sau doborat de sistemele S-300/400.

    Fightere pentru escorta nu o sa ai, capabilitati SEAD valabile nu o sa ai.

    Ce avem acum este prea mult, nu ar fi nici o suparare sa renuntam la Herculesuri si sa ramanem cu cateva Spartane, si alea dispensabile

    Eventual printr-o reorganizare le disloci impreuna cu toate Pumele supravietuitoare pe Boboc, iar in zona cantonezi si unitatile de parasutisti sa mai economisesti ceva bani pe logistica.

    Prioritatile RoAF cred ca ar trebui sa fie altele, un sistem de aparare aa cat mai performant, si dotarea cu un avion de lupta care sa iti permita sa le provoci rusilor pierderi cat mai mari(F-35).

 • Dacă se dau bani nu e bine, dacă nu se dau e prea… nu poci mulțumi românii. Dacă se încheie contractul asumat, evident e de groaznic.
  Dacă se obține un spațiu bugetar, sute de milioane, pentru a prelungi ceva din magnifica industrie care abundă în comenzi de miliarde e iar rău.
  Să observăm ce rezultă din suma, deloc modestă, pusă la dispoziție acum (pt TAB și armele mici aflate în dezvoltare presupun).

  Ce am putea lua dacă acesta e rolul repartizat? Echipezi fix ce e cerut în minimis, dacă poți mai mult – minunat, dar la fel cum ai nevoie de supravegherea și controlul frontierelor terestre și al apațiului aerian – ca cerință minimă asumată în cadrul procesului de aderare, la fel trebuie să contibui cu ce capacități ai (pt plusvaloarea ansamblului) sau dacă nu ai, creezi.

  Odată încheiat capitolul Spartan, se poate continua cu celelalte achiziții atât de necesare – cu accent pe trupele terestre, AAA și artilerie – spre ex.
  Mie mi se pare logic.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: