Terestre

BTR-3E1 cu motoare Mercedes, transmisie automata si aer conditionat. Lux!

Testoasa Made in Ukraine

Stirile cu exporturile de blindate ale Ucrainei imi fac asa o senzatie de… invidie combinata cu dezamagire.

Dezamagire pentru ca noi… nu. De la contractul ala cu Irakul ni s-a tras, va spun eu. Tot de la ala li s-a tras si sfeclarilor. Directiile, evident ca sunt diferite. Noi am alunecat pe coccis, la vale, catre copca, iar ei s-au salvat.

Hm. Azi am vazut ca samagonezii incaseaza de la thailandeji vreo 270 de milioane. Dolari, de-un verde-fosnitor cum numai urechile noastre de saraci il pot auzi. Pe verdele ala serpuind si indoindu-se, fosnind prin achizitii de CNC-uri moderne pentru Industria de Aparare care ar fi putut sa respire in regim normal cu doua exporturi asa de importante, unul catre Irak iar celalalt inspre Thailanda.

De vis!

Ukrspetsexport, din Tinutul Sfeclei Vesnice, vor livra in curand 48 de transportoare amfibii blindate de tip BTR-3E1, cu care in perioada asta se joaca fericiti un snop de thailandeji care au rezolvat deja problema cainilor comunitari in zona in care au fost cazati.

Propaganda – ei, draci! si noi am fi folosit cuvinte mari, dand fericiti din coada ca exportam TAB-uri ori TBT-uri de vreun fel – vecinilor numeste blindatele… “mini-fortarete”!

Mini-fortaretele zburda prin poligonul Desna precum niste copii crescuti la bloc, atunci cand sunt dusi la bunicii de la tara: se tavalesc prin praf, se cocoata in fuga peste dealuri, se balacesc prin baltoace, arunca cu pietre, se intrec care nimereste mai bine.

Tablaria are spini. Bine, presa nu putea spune ca despre transportoarele astea ca sunt niste arici, dupa cum nici noi nu ne-am botezat masinile de lupta ale infanterie rasi, ci jderi. Nah, cum ar fi sunat… atacul rasilor? Asa-i ca da mai bine denumirea de Jder? Atacul… aricilor! Parca-i dintr-un desen animat din vremea desenelor animate facute din creioane de diverse culori.

Mini-fortarete suna bine. A reteta de prajituri. Sau fursecuri. Va puteti imagina fursecuri in forma de mini-fortarete? Aveam un vecin in Calarasi, poreclit Fana Frusesc, pentru ca el zicea frusec nu fursec. Asa e dincolo de Bucuresti, lumea zice purici in loc de pureci, d-astea… prea bune, prea… din provincie. Fana Frusec a facut armata la Garda de Coasta, nu la TAB-uri, asa ca il vom lasa sa sughite injurand pe acolo pe unde este el acum – taie porci in Germania. Ia noi nu mai suntem vecini, pentru ca m-am mutat la sat, la vreo 9-10 kilometri de familia Frusec.

Mini-fortaretele au spini, tepi, tevi. Multe tevi, una de 30 milimetri, alta de 7.62, una de aruncator de grenade automat, la care se adauga rachete anti-tanc ghidate Barrier.  Dincolo de tevi, soriciul este antiglont, suplimentat de ceva kevlar pentru acelasi scop.

La cererea thaialndejilor, transportoarele blindate au motoare Mercedes si transmisie automata, iar in compartimentul destinat infanteriei ambarcate numarul de scaune a fost sporit, de la 10 la 13. Tot prin carapacea mini-fortaretelor s-a instalat si aer conditionat, spre fericirea infanteriului de rand.

Pana prin 2016, Thailanda va dispune de 233 astfel de mini-fortarete.

Ei, d-aia ma oftic!

Sursa: Segodnia

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

11 Comments

 • Au trecut cateva ore bune de cand am citit stirea originala si inca ma oftic ca ei vand si noi nu. Se descurca vecinii, nu?

  • Trist e că nu e mare diferenţă intre ce vând ei si (prototipul) SAUR 2 să zicem. La caracteristici mă refer. Şi mai trist e că nu văd un viitor prea bun lui SAUR (1, 2, 3, 4 😀 ) sau TBT8X8.

  • Da, am vazut ca au si – parca – doua tancuri in teste, nu mai retin. Ferice de ei, ca se zbat. Noi, cel mai probabil vom vinde tancuri si transportoare numai la firmele de dezmembrat.

   • Sud coreenii vor sa-i fericeasca pe thailandezi cu niste vechituri de ale lor, ca tancurile alea noi sunt si scumpe si putin disponibile pentru export, asa ca ii denigreaza pe ucraineni cum pot si pe unde pot, in special pe forumurile din Asia. Daca pana si pe forumul vietnamez, updatesofts.com/forums, sunt cate unii care baga cate-o bastarca industriei ucrainene, este evident ca au inceput sa faca o concurenta serioasa.
    Si indonezienii au luat in calcul dotarea cu tancuri ucrainene, pentru ca ucrainenii sunt flexibili.
    Nu stiu unde am citit ca ucrainenii accepta plata si in pulpe de pui sau nuci de cocos.

 • Sinteti invidiosi. Jucarii ca astea nu are prea multa lume.
  Sint bine facute.
  Va spun eu, ca sofer de Toyota.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: