Thale Ground Master 200 la BSDA 2018

Seria Ground Master de radare antiaeriene mutirol versatile este construita in jurul unei arhitecturi bazate pe elemente si interfete interschimbabile. Utilizand cele mai noi componente si tehnologii, aceste radare sunt special create pentru a proteja bunuri esentiale si sunt gandite in mod special pentru a raspunde cerintelor trupelor mobilizate in teatre de operatiuni izolate.

In iunie 2010, Thales a prezentat modelul Ground Master 200, un aparat radar 3D de ultima generatie cu mai multe fascicule, care utilizeaza tehnologii inovatoare si fiabile ce folosesc aceeasi arhitectura software ca si Ground Master 400.

Ground Master 200 este un dispozitiv deosebit de versatil, format dintr-o singura unitate care se poate instala in 15 minute si poate fi transportat pe sosea, pe calea ferata sau la bordul unei aeronave tactice. Are o raza de detectie extinsa: in modul de supraveghere fiind de 250 km, iar in modul de lupta fiind de aproximativ 100 km. Ground Master 200 poate intercepta orice tip de aeronava, in orice conditii de mediu si clima.

Bazat pe aceeasi arhitectura ca Ground Master 400 (versiunea cu raza lunga), radarul Ground Master 200 este proiectat sa indeplineasca simultan: supraveghere aeriana si terestra, coordonare a sistemelor de aparare antiaeriana si capacitate de localizare a tirurilor artileriei inamice. Pentru supravegherea aeriana si terestra, Ground Master 200 ofera si o rază de detectare excelenta, de la altitudini foarte joase, la mare altitudine, indiferent de mediul inconjurator. Poate coordona sisteme de aparare antiaeriana, de la SHORAD/VSHORAD la MRAD. In plus, Ground Master 200 poate detecta tiruri de artilerie si poate calcula punctele de lansare si de impact (C-RAM mission).

Fiind versatil, Ground Master poate fi usor integrat in sistemul de aparare antiaeriana al unei tari si este ideal pentru operatiuni comune, fiind calificat pe deplin de catre Fortele Aeriene ale Frantei pentru pentru sistemul NATO Identification Friend and Foe (IFF) Mode 5. In plus, Thales si ThalesRaytheonSystems (un joint venture intre Thales si Raytheon) sunt responsabile de proiectarea si furnizarea Air Command and Control Systems (ACCS), punand la dispoziția NATO o abordare complexa care acopera planificarea, transmiterea ordinelor, monitorizarea si indeplinirea misiunii pentru operatiuni aeriene in Europa, integrand aproximativ 300 de dispozitive, printre care Ground Master 200 si multiple conexiuni Data Link.

Ca lider mondial in aparare antiaeriana si surpaveghere radar, Thales dispune de o baza de peste 1300 de radare aflate in utilizare la nivel mondial: 45% radare terestre si navale, 55% radare civile. Din 2008, mai mult de 130 de radare Ground Master au fost instalate în peste 10 tari din intreaga lume.

***

In a doua zi a BSDA 2018, Silvie Martin Dit Neuville, Product Line Manager la Thales Air Systems a facut o scurta prezentare a radarului Thales Ground Master 200, expus pe platforma Romaero.

Mai jos puteti urmari un video surprins cu aceasta ocazie: