Geopolitica Terestre

Brigada mecanizata americana in… Romania?

HMMWV TOW

HMMWV TOW aparţinând USMC, Exerciţiul Platinum Lynx 15-02 – poligonul Smârdan

Statele Unite ale Americii intenționează să detașeze circa 150 de tancuri și vehicule blindate în Europa – inclusiv în România, Polonia sau țările baltice – până la sfârșitul lui 2015, acestea urmând a fi utilizate în cadrul a diverse exerciții ale forțelor americane din regiune, a declarat un comandat militar american într-un interviu pentru Reuters.

Unele dintre aceste tancuri și vehicule — suficiente pentru a dota o brigadă de blindate — ar putea fi amplasate în Polonia, România sau țările baltice, potrivit general-locotenentului Ben Hodges, comandantul forțelor americane din Europa.

El a precizat că prima propunere legată de staționarea unei brigăzi americane în Europa a fost făcută în urmă cu doi ani, înainte de declanșarea crizei ucrainene. Ceea ce înseamnă că o unitate de blindate americane era deja ‘pe țeavă’ pentru a veni în Europa mai devreme în acest an, când a fost necesară pe fondul măsurilor americane menite să îi liniștească pe aliații europeni îngrijorați de criza ucraineană, a continuat responsabilul.

HMMWV TOW Platinum Lynx 15-02

HMMWV TOW Platinum Lynx 15-02

În opinia lui Hodges, există riscul ca separatiștii proruși din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă odată cu venirea primăverii, cu toate că Rusia neagă orice activitate agresivă. În context, generalul a explicat că se așteaptă ca măsurile americane, ce includ un program extins de exerciții, să continue în următorii doi ani.

El a motivat intenția Washingtonului de a staționa vehicule blindate în Europa prin necesitatea de a consolida flancul estic al Europei în caz de urgență. ‘Spre sfârșitul lui (…) 2015, vom reuși să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă de blindate. Aceasta presupune trei batalioane plus un escadron de recunoaștere, instalații pentru artilerie și ingineri. Toate vor fi staționate în Europa’, a declarat Hodges. ‘Vorbim despre aproximativ 150, poate 160, de tancuri de tip M1, precum și vehicule de luptă de tip M2 Bradley și 24 de piese de artilerie cu autopropulsie’, a adăugat el.

Sursa: Agerpres

HMMWV Platinum Lynx 15-02

HMMWV Platinum Lynx 15-02

După ce ni s-au stins zâmbetele legate de “ingineri” şi “artilerie cu autopropulsie”, să lăsăm google translate-ul celor de la Agerpres şi să discutăm un pic. Aşa, între noi, că nu aude nimeni. 🙂

Aşadar, nu vin doar ţestoasele americane… pentru a fi la îndemână în caz de ceva, sau pentru a fi folosite prin rotaţie în exerciţiile comune de către SUA sau militari din NATO care au pregătire pe ele în propriile bătături – auzind la tv ştirea (da, auzind, pentru că în momentele respective citeam din “Eroii erei reactive” – carte document pe care v-o recomand) m-am gândit, după cum a fost prezentată la jurnal, că undeva se va face o ţestoserie-depozit.

Cât de naiv sunt!

Citind-o pe lung, am remarcat că este vorba de transferul unei brigăzi americane mecanizate la fruntariile europene dinspre Rusia. În flancul cel slab şi slăbit intenţionat, de parcă n-ar fi doar o zonă tampon ci şi o invitaţie de ofensivă pentru planificatorii de mai la răsărit.

Ţările baltice ar fi flancul de nord al flancului slab, foarte slab şi scurt, fiind în realitate o fundătură. Ofensiva rusă în ţările baltice ar fi una scurtă şi apoi aproape oprită, neexistând o exploatare prea mare.

Centrul, adică Polonia, este zona tare în spatele căreia Germania… dar, s-o lăsăm aşa. Aici, în eventualitatea unui război, se vor da lupte grele însă Rusia nu va încerca spargerea frontului. Mai ales că ar ajunge pe frontiera cu Polonia după străbaterea Ucrainei, mai exact după o serie de lupte într-un teritoriu unde băştinaşii au deja exeperienţă de conflict real, direct şi continuu, pe aici urmând să se facă inclusiv aprovizionarea logistică pentru ofensiva în teritoriul polonez şi mai departe.

Flancul sudic al flancului estic – parcă prezint o variantă a teoriei cutiei de chibrituri – este începutul zonei tampon, destinată întârzierii: România, Bulgaria, Ungaria. La câţiva ani după următoarea pace, aici se vor turna pe decoruri reale viitoarele filme post-apocaliptice. Neexistând putere tehnică, rămân doar oamenii care să se sacrifice pentru încetinirea ofensivei ruse – timp în care aliaţii să se mobilizeze şi să intre în acţiune. La final, într-un probabil armistiţiu şi nu o pace, desenele pe şerveţele ar putea duce la o nouă sacrificare a unora.

So, unde ar putea fi amplasată brigada americană de mecanizate?

Trimisă la baltici, ar fi sacrificată degeaba. Centrul va ţine – întărirea Poloniei ar însemna sacrificarea dinainte de primul foc a României, Bulgariei şi Ungariei.

Desigur, există ceva şanse ca brigada americană să fie dispusă în Ungaria şi în cazul începerii unui război să fie o rezervă puternică disponibilă pentru întărirea la nevoie a Poloniei sau României. Da, dar deplasarea acestei brigăzi ar putea să înceapă numai sub o puternică acoperire aeriană dedicată ori (şi mai probabil) după câştigarea supremaţiei aeriene de către forţele NATO – treabă din ce în ce mai dificil de realizat, dacă ţinem cont de micşorarea continuă şi din ce în ce mai accentuată a componentelor “multirol” din cadrul aviaţiilor NATO, comparativ cu continua creştere a introducerii în serviciul Rusiei a unor avioane mai capabile – noi şi modernizate – dar şi în număr din ce în ce mai mare.

Bulgaria, deşi a semnat pentru prezenţa unei forţe americane printre serele cu castraveţi, nu va fi vizată în prima fază a ofensivei decât din partea aviaţiei ruse şi a rachetelor balistice – cu încărcătură clasică.

Sau, o poză nouă se va alătura galeriei cu mari generali din istorie şi cineva are să strige “Evrika!” găsind o soluţie surprinzătoare pentru ruperea forţelor NATO începând cu asaltul asupra Bulgariei.

Trăgând o liniuţă, putem afirma că cele mai mari şanse sunt ca brigada mecanizată americană să fie desfăşurată pe teritoriul României.

A mai rămas o problemă: în ipoteza conform căreia la primăvară ar începe ofensiva la vecini şi o foarte probabilă aprindere a hărţii pe unde este desenată Basarabia, brigada grea americană de abia pe la finalul anului ar fi complet adusă, cu tot cu ingineri şi artileria cu autopropulsie.

Anul următor va fi unul foarte interesant!

 

– Iulian Iamandi –

16 Comments

 • Bre, cel puțin la mine știrea asta ocupa toată pagina. Nu merge ”tăiat” ca să apară și celelalte titluri pe prima pagină?
  Niște baterii Patriot de la frații noștri olandezi, pe model turcesc, sau de la nemți, că tot avem un neamț presedinte și ne-am scos și cu apărarea AA.
  Concluzia? P..a bani în plus pentru Armată la anu’… Da’ poate se duc în Polonia tancurile astea. Așa mai avem sanșe de un +0,1% din P.I.B.
  Hai La Mulți Ani! Să fiți fericiți și sănătoși! Că de restu’ aveți voi grijă că sunteți băieți mari și vaccinați.

  • Pai n-am stiut ce efect are sa aiba ninsoarea instalata pe sit si am zis sa reduc la afisarea unui singur articol, ca sa nu omor felia noastra de procesoare, ram si banda.

   Sub articol e prezent titlul catre articolul anterior si tot asa. Cate un articol pe pagina, temporar.

 • Pfoai!!!
  Asta mai lipsea, sa ninga si pe Resboiu!!!
  Io-mi tin lopata la indemana, da’ daca nu ne descurcam cu zapada, ce facem? Chemam Armata sa ne scoata din nameti?
  😀

 • Rusii au cele mai mari sanse sa destabilizeze tarile baltice datorita minoritatii rusesti aflata acolo in numar destul de mare.Rusia vrea sa aiba un tampon intre ea si NATO.La sud si centru are acest tampon insa in nord-vest, unde sunt tarile baltice, nu are acest tampon.Intre tarile baltice si Polonia se afla Kaliningradul, izolat de Rusia prin tarile baltice.
  In sud, adica unde suntem noi, inclusiv formele de relief si distantele ar incetini inaintarea armatei rusesti iar din Turcia si Grecia ar putea veni rapid ajutoare pentru stabilizarea frontului.
  Personal cred ca rusii vor sa puna mana pe sudul Ucrainei, pana la gurile Dunarii, si sa aiba legatura directa cu Transnistria, si pe baltici, pentru a avea o zona tampon si acolo, si pentru a scoate Kaliningradul din izolarea geografica.
  Pentru Romania cel mai bine ar fi donarea de tancuri Abrams M1A1 care sa fie ulterior modernizate si aduse la standardul M2, la pachet cu baterii de rachete sol-aer.Fara controlul spatiului aerian, fortele terestre sunt doar tinte pentru aviatia militara rusa.
  Ma astept ca la primavara, pe fondul acutizarii situatiei economico-sociale din Ucraina in perioada iernii, rusii sa treaca la ofensiva pentru a ajunge la gurile Dunarii.

   • Treaba cu Abrams-ul e mai mult de “lista pentru Mos Craciun”. Te gandesti si la logistica uriasa pe care o necesita americanul. Motorul turbina consuma foarte mult. Cele 70 de tone ale testoasei ar impune modificari de infrastructura. Felina germana, pe langa faptul ce e cu 8 tone mai usoara (si doar 4 mai grea decat TR-85M1), ne-ar scuti macar de consumul foarte mare de kerosen (care costa cam 1000 Euro fara TVA/ tona), modificarile de infrastructura (ma gandesc aici mai ales la poduri). Unde mai pui ca la nivel de protectie, si americanul si neamtul sunt cam la acelasi nivel (americanul e doar cu vreo 2 centimetri echivalent RHA mai rezisten la proiectile APFSDS-T, in timp ce neamtul e mai rezistent cu vreo 30-40 centimetri echivalent RHA la lovituri HEAT).
    E vorna de M1A2 SEP respectiv de Leopard 2 A5/A6.
    SIngurul avantaj pe care l-ar avea americanul ar fi munitia cu uraniu saracit. Ma cam indoi ca noua ni s-ar livra vreodata asa ceva, evident in cazul in care Mos Craciun ne va lasa sub brad niste Abrams-uri.

    • Cred ca la parada de 9 Mai sunt sanse mari sa ne punem comprese reci. Sunt sanse mari ca T-14 sa fie prea mult pentru clone de T-55, Fagot, tunuri at de 100.

     Legat de Leo 2, ne aflam inca printre nefericitii care nu profita de ce e scos pe taraba nemteasca.

     • Cam asa ar arata T-14 Armata rusesc (e doar un concept insa, nu stiu cat de apropiat de realitate)

      https://www.youtube.com/watch?v=OKlKZ1idRcQ

      N-ar fi rele nici niste Abrams pentru noi, varianta mai buna, nu copiile alea cu blindajul mai dezgolit. Din ce am citit proiectilele lor cu uraniu le ofera putere de foc mai mare decat Leo-2 A6 cu tunul L/55, desi americanii au un L/44 (modificat parca sa reziste la presiuni mai mari, la fel au si evreii la Merkava 4).

      Chiar si cu proiectile de tungsten ar fi apropiat de Leo 2A6 ca putere de foc si suficient sa penetreze un tanc rusesc (probabil chiar si T-14 zic eu).

      Cat despre consum, e adevarat ca au consum mare dar poti baga acolo aproape orice din cate am inteles, benzina, kerosen, motorina, tuica etc.
      Daca ar fi avut un motor diesel similar cu Leo-2 ar fi fost insa mai bine.

      E nevoie insa sa avem in primul rand aviatie de vanatoare cred eu, si apoi daca facem rost de niste tancuri bune ar fi si mai bine (sa fie ale noastre adica), chiar daca luate de afara si nu construite aici (dar mentenanta, logistica, reparatiile, si ceva piese, mai ales consumabile, sa fie facute aici).

      Ce ar trebui sa facem noi aici (macar sa ne apucam sa concepem) ar fi arme AT cat mai bune, capabile sa treaca de apararea activa si pasiva a unui blindat inamic si sa poata penetra si blindajul clasic.

      • Proiectilele cu uraniu saracit au avantajul ca omoara atit atacatul, cit si atacatorul. Intrabati-i pe sirbi si pe ceilalti combatanti din razboiul din Yugoslavia!

    • Ma indoiesc ca este mult mai greu sa intretii un Abrams fata de un Leopard sau un avion F16A.Cu vointa interna si sprijin din partea SUA(asa cum au si au primit egiptenii)se poate rezolva si mentenanta.

  • Acuma, fiecare vede lucrurile prin proprii ochi. Eu asa le-am vazut, cu zonele tampon fiind tarile adaugate la NATO.

   Legat de formele de relief ale Romaniei, zic asa: cate batalioane luptatoare are Romania? acopera ele muntii? din acele batalioane, unele vor trebui sa opreasca avansul in zona de ses.

   Drept pentru care, sper ca marea retragere din Afganistan sa nu cauzeze reduceri. Dimpotriva, am avea nevoie de mai mult in contextul proaspat.

  • Rusii in momentul de fata sunt la inceputul unei crize economice foarte serioase, asa incat nu stiu cat de relevant este ce anume isi doresc.

   Devine foarte complicat sa anexezi sudul Ucrainei cand pe tine te asteapta 2 ani de criza economica(dupa spusele lui Putin), cand in 2015 vei avea o recesiune de 4,5%(dupa estimarile rusesti).

   Asa cum devine foarte complicat sa te dotezi pe scara larga cu tancuri Armata si PAK-FA-uri, iar alea putine de vor fi nu cred ca vor putea fi trimise prin tarile baltice sau prin alte parti, cel mult vor putea fi vazute prin „maidanul” din Piata Rosie sau prin cine stie ce republica separatista ce vrea sa se rupa de Federatia Rusa.

 • Statele Unite au testat fiabilitatea si forta de lovire a tancurilor si a blindatelor din noile tari membre NATO din centrul si Estul Europei in cadrul exercitiilor din aceasta vara de la Hohenfels. S-a constatat ca inclusiv mult-laudata Polonie are mari probleme cu acest segment de forte, prin urmare decizia USA este una in logica asigurarii acestui flanc impotriva mai performantelor T-90. Sigur, imi vibreaza inima de mandrie patriotica cand citesc un asemenea titlu – http://www.ziare.com/stiri/armata/tancuri-romanesti-lupta-in-germania-le-au-invins-pe-cele-americane-1301143 – dar toti cei din domeniu stim ca realitatea este alta. ”Bizonii” inca sunt putini si sunt deja cu o generatie in urma lui T-90. In final vreau sa va spun ca ma bucur ca v-am descoperit pe Internet si va urez ca sa aveti parte de un 2015 depa pofta inimii. La Multi Ani si un buget adevarat pentru aparare!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: