Geopolitica

Brexitstanezii ingrijorati de cresterea cheltuielilor pentru aparare ale Germaniei

Negocieri Brexit

O membra a parlamentului din Brexitstan sa declarat ingrijorata de cresterea cheltuielilor destinate apararii pe care Germania ar avea de gand sa le aplice anul acesta, crestere a cheltuielilor ar mai provoca de asemenea ingrijorare unor vecini  ai Germaniei (neprecizati de catre brexitstaneza), si mai ales ingrijorarea Rusiei.

“Does the minister appreciate that a rearmed Germany would not only give concern perhaps to some of Germany’s neighbours but also to Russia.”

A declarat membra camerei comunelor, pe numele sau, Madeleine Moon (numele membrei nu a camerei).

Pe scurt se pare ca ar fi vorba de o suma de aproximativ 2 miliarde de lire brexitstaneze, in euro este greu de estimat data fiind volatilitatea acestei monede de la un timp exotice, pe care nemtii ar avea de gand sa o dea in plus catre bugetul militar.

NATO estimeaza ca doar 5 membri ai aliantei au alocat in 2016 pentru cheltuielile destinate apararii un procent mai mare de 2% din PIB.

Germania alocand in anul 2017 un procent de 1,2% din PIB, mult sub nivelul considerat optim de catre NATO, dar cu 0,1% mai mare decat anul trecut, insa cand ai PIB-ul Germaniei si cand te scormonesti dupa maruntis dai casa de marcat peste cap.

La Londongrad, capitala Brexitstanului, unii par sa fi uitat de vechiul obiectiv convenit in urma summit-ului NATO din Tara Galilor, care cerea ca toti membrii aliantei nord-atlantice sa aloce in sfarsit mult prea discutatul buget de 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile militare, ca urmare a actiunilor Rusiei, care acum ar fi ingrijoarata de cresterea cu 0,1% a bugetului armatei germane.

Pentru cei nedumeriti, Brexitstanul este statul cunoscut in trecut ca (inca)Marea Britanie, tara care mostenea istoria glorioasa a unui imperiu unde niciodata nu apunea soarele, tara care reprezenta un succes al tranzitiei de la economia industriala la economia post-industriala bazata pe inovatie si care acum se zbate in mod jalnic intr-un sfarsit de istorie.

sursa: UK Defence Journal

– David Victor –

 

12 Comments

 • Germania are la dispozitie un continent.In al doile razboi mondial a ocupat,folosit,imprumutat baza umana si economica a intregii Europe.

 • Hai ca aia cu grija Rusiei m-a facut sa zambesc. Daca asta e problema lor apasatoare in luna martie a anului 2017, mai ales prin parlamentul lor, care se pregateste de Brexit fara sa stie prea bina cum se face asta, poate ca era cazul sa paraseasca cu adevarat comunitatea europeana! 🙂

  • Germania a ocupat nordul Frantei,Belgia,Olanda,Danemarca,Norvegia,Cehia,Grecia,Iugoslavia,parti importante din U.R.S.S. Le-a folosit resursele,industria,voluntari sau obligati milioane au lucrat in industria germana.Franta libera,Ungaria,Romania,Italia,Finlanda au contribuit enorm la efortul militar german…e un fapt riguros,aliatii si mai ales rusii au luptat impotriva a toata Europa..

   • “e un fapt riguros,aliatii si mai ales rusii au luptat impotriva a toata Europa..” Normal! La ce te asteptai dupa ce au atacat Finlanda si Romania cu ceva timp inainte…Cele doua tari au luptat sa-si recupereze teritorile, nimic detestabil ( sper ). Aproape toate tarile enumerate de tine in ultima fraza, s-au ferit de ciuma rosie, intr-un moment in care in Europa nationalismul era ceva normal, indiferent daca dupa acest cuvant urma si socialist. Iar aia cu Franta libera e o gluma proasta a istoriei. Cand esti “versatil” ca sa nu spun altfel, pastrezi o parte de tara “libera” ca un pasalac turcesc! Sa nu uitam si ca fara ajutor american, tovarasii sovietici probabil n-ar mai fi manjit jumatate din emisfera nordica; pardon, am vrut sa spun ca n-ar mai fi ocupat, ca e un cuvant cu care ei sunt obisnuiti sa-i felicite pe altii; iar am gresit: sa-i elibereze am vrut sa spun; ca pe baltici, polonezi, romanii din basarabia, etc… Oricum tovarasii sovietici erau decisi demult sa lupte impotriva intregii europe dar Hitler le-a stricat planul pentru cativa ani…S-auzim de bine.

 • Ce sa faca in 5 ani ? Ei se antreneaza cu maturi (probabil sa stranga dupa emigranti) dureaza mai mult sa ii ajunga pe francezi nu mai vorbim de americani. Apoi este o intrebare : impotriva cui ? A influntei americane (au deja trupe de ocupatie in tara) impotriva Rusiei (mai simplu este sa vanda Estul si sa faca bisnis cu Putin) ? Sa lupte cine ? Fritz vrea sa isi mentina nivelul de trai, iar Ali vrea doar ajutoare (tot nivelul ridicat de trai le fac posibile). Pentru ce sa riste un razboi ?

  • Sigur ca s-au antrenat cu cozi de matura, ca noi acusi o sa avem cateva sute de Boxer si inca cateva sute de Puma, sa nu mai povestesc de Leopard 2 pe care il producem pentru intreaga Europa si la noi este linia de productie mereu ocupata.
   Dar stai asa ca astia is pacifistii de nemtzi care is participanti si in Eurofighter si mai fac si niste nave ale dracului de fregate cu dotare si tonaj de distrugator….hal de tara, vai de steaua lor, le plang de mila, cand vad ca nu au industrie de aparare….

 • Tu ai citit tot ce am scris ? Ai inteles despre ce vorbesc ? Cauta si vezi cate tancuri, avioane si alte acareturi mai au operationale maretii nemti la ce pretentii si ce bani au este jenant. Ai vazut ce preocupari are “sinistra” lor de la aparare ? Nu ii plange nimeni de mila dar nici sa avem impresia ca sunt zmei. Noi am devenit “colonie” cum zic filorusii dar aia sunt sub ocupatie.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: