Marină

Brazilia ar putea face posibila aparitia Sea Gripen pentru… doua portavioane noi!

Sea Gripen pe São Paulo

Sea Gripen pe São Paulo

Confirmarea achiztionarii de catre Brazilia a treizeci si sase de avioane multirol Gripen pentru Fortele Aeriene readuce in prim plan planul Marinei Braziliene de dotare cu avioane navale moderne, dar si cu portavioane noi.

Planul in cauza prevede comandarea a doua portavioane care sa fie construite in parteneriat cu santiere navale straine.

Astfel, Gripen va trebui adaptat pentru apuntarea pe portavioane – nave despre care Marina Braziliei atrage atentia ca sunt critice pentru protectia coastelor braziliene mai ales in Victoria Santos, locatia celor mai mari campuri petroliere, dar si a zonei de varsare a fluviului Amazon.

Macheta prezentata la LAAD

Machete prezentate la LAAD

In prezent, brazilia dispune de un singur portavion – São Paulo – aflat la ancora in Rio, cumparat de la francezi in anul 2000. Nava are peste cincizeci de ani de serviciu…

“Varsta ” lui São Paulo isi spune cuvantul, chiar zilele trecute inregistrandu-se doua incidente la bordul navei, la o iesire de exercitiu in Golful Guanabara. Portavionul a pierdut combustibil (care s-a scurs in apa), acest incident fiind urmat de o scurgere de abur care a ranit trei ofiteri.

Marina Braziliei a comunicat guvernului:

‘In the event of crisis or armed conflict, it is the duty of preventing the MB approximation of an opposing naval force’

Sursa: Coluna Esplanada

Ce adversari are Brazilia?

Incercand sa ii identificam,  si tinand cont de planrile pentru dotarea marinei cu doua portavioane si avioane navalizate moderne, submarine cu propulsie nucleara si fregate moderne, inamicul vine de departe si este cel putin la fel de puternic precum planurile de descurajare ale Braziliei.

Rusia? Niet, e prea departe. Si ar trebui fumat ceva dadator de inspiratie dilie pentru sustinerea unui scenariu de what if cu o campanie ruseasca pe la brazilieni in poarta.

China? Mai e mult pana sa inceapa China, daramite sa si ajunga la razboi direct cu Brazilia sau o participare braziliana in cadrul unei coalitii anti.

Franta? Greu de imaginat o schimbare de macaz atat de radicala. Nici fumatul ala n-ar folosi la nimic.

Marea Britanie? Hm, aici ar merge ceva-ceva… pe maza de Malvine si alianta sud-americana. Dar, nu-i usor.

SUA? Marele Democratizator este considerat de catre cetatenii brazilieni ca viitor agresor, pentru resurse. Dar de la treaba asta si pana la un atac al SUA impotriva Braziliei… mai intai va trebui sa dam mana cu Mos Gerila, Bau-Bau si Mama Zmeilor. Ca sa ne limitam la folcorul nostru.

Terorismul? Hai, ca deja o dam in mistouri…

Si atunci? A capiat Brazilia

– Iulian Iamandi –

3 Comments

 • Orgoliu domnu orgoliu- Vezi cursa inarmarilor in America de sud intre razboaie – Se intreceau aia la cuirasate si crucisatoare …

 • De americani nu cred ca au cum sa se apere intr-un razboi aero-naval.

  Aia vin cu Battle Group-uri compuse din portavioane(cu F/A-18SH+F-35) + Arleigh Burke + Virginia + Sea Wolf, sustinute de bombardiere strategice etc etc etc.

  Este greu sa te aperi cu nave din anii 80 si avioane din anii 60-70, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea incapacitarii a unei parti importante din echipamentele lor militare prin sistarea livrarilor de piese de schimb.

  Brazilie este o tara cu 200 milioane locuitori, are o coasta de 7.500 Km, resurse uriase si aspiratii de putere regionala.

  Cu ce armata isi cladesc vor fi un adversar redutabil pentru Argentina, Venezuela(daca vreodata astia or sa reprezinte o amenintare pentru Brazilia sau apele ei teritoriale), si eventual ca la un moment dat sa dispuna de mijloace pentru a participa pe la vreo „cruciada a imperialismului”.

 • Brazilia vede mai degraba Venezuela o posibila viitoare adversara. Cu Argentina e legata economic foarte puternic.

  Nu vad achizitiile lor ca o pregatire pentru un razboi in viitorul apropiat. Cred ca Brazilia a inteles ca ii trebuie o armata serioasa, punct!

  Cred ca sunt printre putinii care au inteles ca o armata puternica are nevoie si de o traditie serioasa. Dureaza ani de zile pana se construieste un portavion, pana echipajul e instruit corespunzator, pana se integreaza componenta aeriana, pana se stabilesc strategii etc. Nu cred ca o sa ii invete cineva tot ce trebuie stiut despre cum sa folosesti un portavion la maxima capacitate.

  Cele doua portavioane, daca intradevar o sa fie doua, o sa fie operationale in poate 20 de ani. Probabil ca primul va fi putin mai mic, al doilea ceva mai mare si mai capabil.

  Oricum ar fi, imi place cum gandesc si ce fac brazilienii!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: