Aviaţie Diverse Geopolitica

Berbreaking News: Rezumatul Sedintei CSAT din 27.09.2012

F-16AM

În cadrul şedinţei s-a analizat starea Armatei României, punându-se în discuţie capacitatea de luptă pe timp de pace și de război, precum şi participarea la misiunile internaţionale. Membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.

Ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, a prezentat demersurile întreprinse în vederea iniţierii programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene. Membrii Consiliului au aprobat „Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene” în concordanţă cu interesele esenţiale de securitate ale ţării şi cu angajamentele asumate de România în cadrul organizaţiilor europene şi nord-atlantice.

Sursa:

HotNews

– Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română;Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;

50 Comments

 • Banuiesc ca mai tarziu va fi comunicat ceva concret. Daca au abrobat cojile alea de avioane din Portugalia sau nu. Ne tin in suspans astia.

 • Pe media vad ca se anunta ca Romania va cumpara avioane multirol F-16 de la Portugalia.

  Nu mai speram nimic, acum asta este, bine ca le-au aprobat si pe astea..

  Sunt curios daca se are de gand o modernizare, daca vom lua mai mult de 12 iar daca vom ramane numai la 12, le vom folosi in paralel cu MiG-21, pe Luna F-16 si pe Borcea MiG-21 ?

   • Dobritoiu spunea ca sunt prinsi 70 mil euro in bugetul pe 2013 pentru F-16, bugetul pe 2013 va fi aprobat pana pe 15-20 ianuarie 2013 de catre noul guvern de dupa alegeri.

 • Guvernul Ponta (prin domnul ministri Dobritoiu) a aprobat deja achizitia de F-16 portugheze… S-a vazut din declaratiile de presa de pana acum…
  (Portugalia lui Barroso trebuie ajutata sa treaca peste criza…)

  • Este greu tovarasi in UE si in NATO? Aveti salam fara soia, dar va adanciti in datorii? Mai luati o lingura de democratie imperialista pentru indulcire si repetati in cor ce a spus tovarasul Griffon236:

   “Portugalia lui Barroso trebuie ajutata sa treaca peste criza”

   Sa traiti… bine!

 • Membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.

  Exprimarea e foarte ambigua, in limbajul de lemn tipic politicienilor…
  Ce s-a decis? Verde pentru 12 portugheze si “ajutorarea” lusitanilor cu 600 milioane de euro?
  Sau amanarea discutiilor pentru urmatoarea sedinta CSAT?

  Voi ce ati inteles?

 • “CSAT a decis că este nevoie urgentă de achiziţionare avioanelor multirol de generaţia a 4-a, iar Guvernul trebuie să aprobe fonduri pentru această achiziţie. CSAT a aprobat noua concepţie de achiziţionare a aparatelor de zbor, după ce varianta achiziţionării de F-16 de la armata SUA a căzut, din cauza lipsei de fonduri. În prezent, există mai multe variante deschise pentru achiziţia de avioane F-16, fie din Portugalia, fie din Olanda, au explicat pentru gândul surse oficiale.

  CSAT nu a stabilit de unde vor fi achiziţionate avioanele multirol, aceasta fiind atribuţia Guvernului. Singurele direcţii stabilite astăzi au fost urgentarea acestui proces de achiziţie şi condiţia ca avioanele să fie de generaţia a 4-a, care să asigure tranziţia către aparate de zobr de generaţia a 5-a şi să fie compatibile cu standardele NATO. De asemenea, competiţia între furnizorii de avioane rămâne deschisă, F-16 nefiind singura variantă de lucru, au mai precizat sursele gândul.”

  Deci nu este nimic batut in cuie, totusi Dobritoiu slugoiul util si idiot al USA va presa in continuare pentru F 16….vom vedea ce va fi, poate ne ajuta si C.E. pentru a se face o afacere cat de cat onesta si curata.

  • “vom vedea ce va fi, poate ne ajuta si C.E. pentru a se face o afacere cat de cat onesta si curata.”

   Un singur lucru iti spun, Marius: “Barroso” 😐

   “De asemenea, competiţia între furnizorii de avioane rămâne deschisă, F-16 nefiind singura variantă de lucru, au mai precizat sursele gândul.”

   Raspunsul e deja cunoscut, iar semnele sunt clare:
   Cate prezentari Eurofighter sau Saab ai vazut in tara in ultima vreme?

   • @ Resboiu nu cred ca am incalcat nicio regula cand l-am numit astfel pe ministrul actual al Ministerului Apararii Nationale, nu ma reprezinta si il consider ca fiind rau intentionat.
    In momentul cand calcule simple iti arata ca doar din ora de zbor economisesti daca iei F 16 noi sau Gripen noi si el imi toarna minciuni imi premit sa il numesc “sluga” sau mai rau asa cum am facut-o in comentariul de mai sus.
    Eu sunt cetateanul, ei pe mine si pe tine trebuie sa ne reprezinte.
    Statul Roman trebuie sa asigure cadrul dezvoltarii economice durabile si asta nu se face cu 12 harburi de F 16 dar se face cu offset!
    Am dreptul la o opinie si pot sa sustin cu argumente ceea ce spun.
    Prin tot ceea ce am postat pana acum am dovedit un limbaj moderat si nu cred ca am sarit calul….
    Daca vrei sa editezi ceva, Iulian esti liber sa o faci…..

     • Nu o sa se ajunga la mia rau fiindca oamenii sunt altii 😉 da sunt “aprins” fiindca o parte din mine vrea ca sa ramana in tara si sa lucreze daca se poate intr-o firma de renume….
      Cum investitorii straini sunt tot mai putini offset-ul ar putea marca inceputul unei industrializari.
      Si inca ceva, daca ai firme in acea tara si o ataca un altul parca mai repede sari in sus ca sa aperi tara respectiva cand te mai preseaza si cate un colos economic.

      • Bre remarc un lucru, de la un timp in internetul cu specific militar sa creat un soi de mit, cheia dezvoltarii economice si a industrializarii Romaniei nu este alta decat inarmarea.

       Iei niste credite de 20-30-40 miliarde euro, faci o lista cu cele mai tari scule de pe piata, astea cateva zeci de miliarde euro se transforma automat in investitii care iti platesc rambursarea creditului, deci imbini utilul cu placutul.

       Treaba asta este mai degraba un soi de caritas cu armament, daca Romania ar face asa ceva ar ajunge urgent in faliment, cu super armament in orgada.

       Sa mai intamplat lucrul asta in anii 1980, atunci cand sau bagat sume imense de bani nu in armament ci direct in industrializare, rezultatul a fost colapsul economic al Romaniei cu ditamai capacitatile industriale in functiune.

       Treaba cu off-set-ul nu este atat sa te industrializezi cat mai degraba sa recuperezi ce ai investit, banii bagati in armament sunt in fond bani cheltuiti, nu este prea intelept sa iti iei Challenger II, F-15 si FREMM-uri dupa care sa te astepti sa o duci mai bine, s-ar putea ca armele astea superperformante sa iti cam ia bucatica din farfurie, la propriu.

       Orice capitalist care se respectă va invarti lucrurile astfel incat el va fi cel care va avea cel mai mult de castigat de pe urma off-setului, care este inclus in pret, doar nimeni nu iti face un bine gratuit, a se vedea cazul parcului aerospatial EADS de la Brasov, investitie de aprox 100 milioane euro, aici EADS si-a compensat partial off-set-ul pentru securizarea frontierelor, dar pt a face asta au si cerut un ajutor de stat de vreo 40 milioane euro, foarte bine ca au dat ajutorul ala de stat, macar avem o facilitate de gen in Romania, cu alte cuvinta iti cumperi avioane dupa care cumperi si dezvoltare(pt ambele platesti).

       Acum in fond marea intrebare este, diferenta de 1 miliard dolari dintre 24 Gripen respectiv 24 F-16 sh, poate fi sustinuta din offset.

       Apropos ca o curiozitate astia de la Saab au anuntat ca ei vor face offset in producerea de energie eoliana, acolo unde se face coada sa investeti in Romania si inca una foarte interesanta respectiv o investitia Ericsson in sisteme de telecomunicati,plus alt offset din asta indirect ca ii pun pe aia de la Romaero sa faca cozi de RBS-15, din nou ramane de vazut in ce masura iti vor compensa putea produce resurse pt compensarea diferentei.

       • Victor hai sa o luam asa:
        In ultimul timp facem imprumuturi ca sa platim salariile bugetarilor, sa avem bani de investitii in infrastructura indielnice si ca sa platim pesnii, da, bun….
        Acum imagineaza-ti ca ai lua imprumut cu care te-ai dota la un nivel minim, nimeni nu vorbeste de 30-40 de miliarde, o parte din bani se intorc acolo unde este seceta in ultimii 3 -5 ani adica investitii directe in economie.
        Da acest lucru este cu dus si intors, dar la sa spunem 1 miliard investit se intorc 600 de milioane si ti se mai cere o investitie din partea statului de 200 de milioane. Deci offset-ul iti va aduce 600 milioane cu cheltuiala de 1200 de milioane.
        Acum te las sa hoatarasti tu cu ce e mai eficient sa te antrenezi cu un avion de care tragi fara grija 30 de ani sau cu unul de care tragi cu grija 15 ani dupa alti “specialisti 20”?
        In aceleasi conditii de F 16 Block 50/52+ sau Gripen C/D ai trage 40-50 de ani.
        Si se mai pune problema daca vrei industrializare sau nu, daca vrei sa faci parte ca rotita din angrenajul aeronauticii si tehnicii de varf sau sa sapi pamantul si sa scoti aurul si zacamintele ca si in secolele trecute.
        De exemplu o investitie in automotive este generatoare de mult mai multe locuri de munca decat o exploatare de genul Rosia Montana.
        Iti pot spune acelasi lucru despre telecomunicatii si cam de orice industrie care necesita creiere care in caz contrar iau drumul vestului!

         • Offset-ul insemna locuri de munca, punct!
          orice firma care vine si baga bani in Romania vrea ca sa scoata mai multi dar asta este firesc.
          Pana la urma ce ar avea o fabrica electrolux in Slatina sa spunem sau in Iasi sau Suceava, credeti ca nu ar ridica regiunea respectiva economic?

         • offsetul facut bine inseamna lucruri bune – vezi Cehia, Ungaria.

          Offsetul facut rau (controlat de firme de partid, capusari, etc.) netransparent, inseamna contracte cadou pentru niste baieti destepti – cam cum se face offsetul acum la noi – nu stie nimeni de el si exista un motiv pentru netransparenta asta – e o sursa de bani.

          Ce ofera suedezii sunt lucruri transparente – in Cehia de ex. fiecare program de offset e pus pe website, ce au facut, care e valoarea, ce fabrica a primit ce. Se ofera comenzi pentru industrie, investitii directe, transfer de tehnologie – valoarea a fost de 130% din contract – mii de slujbe.

          Ideea e ca numai asa poate Romania sustine un program serios de aviatie, care este totusi cea mai scumpa arma. Transportoarele terestre la 1.5 milioane euro bucata se mai gasesc, mai facem si noi. Tancuri avem fabrica (dar nu produce), vapoare facem daca ne punem mintea.

          La avioane am putea cel mult colabora cu un producator/ integrator, cred ca nu mai putem face singuri pentru ca tehnologia a evoluat foarte mult – acum totul e electronic (nu si avioanele F-16 portugheze care sunt din 1983 cand nu prea se inventase computerul miniaturizat iar aplicatiile erau foarte putine).

  • Ce spun sursele astea ale Gandul nu cred ca este deloc in regula, cu alte cuvinte nu exista o decizie ferma pentru ceva anume, concret, F-16 din Portugalia, sau Rafale sau Saab sper sa nu existe o decizie pentru F-16 abea din ianuarie 2015, macar atat, daca va fi ianuarie 2015 pt multirol asta in mod sigur va determina o amanare a altor programe si foarte posibil riscul disparitiei unor arme.

   • Din pacate, ai dreptate.Cu siguranta va fi F16.Guvernul Ponta va semna in acest an contractul cu portughezii insa plata va fi achitata in rate, incepand de anul viitor.Prin aceasta achizitie sunt multumiti si europenii, ca s-a cumparat de la o tara europeana, si vor fi multumiti si americanii pentru ca li se cumpara avionul, va fi modernizat cu ei, iar logistic vom fi la cheremul lor.
    Dupa cum merg lucrurile in ultimii 4 ani, eram sigur ca va fi F16.Nu investeau americanii bani in modernizarea aerodromului de la Luna daca nu erau siguri ca vom cumpara F16.
    Peste cativa ani, dupa ce Romania isi va termina de modernizat avioanele cu americanii, este posibil sa se mai cumpere SH, poate chiar de la ei.

 • AH CE DUMNEZEIESTE SUNA SI CAT DE INTELIGENT FORMULATA STRATEGIA ACEASTA SUBLIMA , DIN GREU SI CU LUPTE MARI , ADANC INTELECTUAL CREATA :„Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană”
  CHESTIA ASTA , O EMANATIE PURA SI INTEGRA , JUSTIFICA TOATA MUNCA SI TOTI BANII NOSTRI INVESTITI IN BURTILE ACESTOR PROTEZOZAURI SUBLIMI CU AL LOR UNIC NEURON COMUN SENSIBIL DOAR LA BUNASTAREA PROPRIE ORI DE GASCA.
  CE FRUMOS ISI JUSTIFICA ACTIUNILE SI …TIMPUL PIERDUT PE NERVII SI MUNCA NOASTRA.
  E TAAAARE GREU SA ALEGI CE-I BUN PENTRU TARA TA , IN SCHIMB PENTRU MASINILE DE PROTOCOL ORI EXCURSIILE PARLAMENTARE S-A VOTAT IN CATEVA MINUTE PE SUME CU MULT MAI MARI DECAT SUNT NECESARE ACUM.
  DAR SA-I IERTAM-VEDETI CAT DE FRUMOS O SPUN??:
  în concordanţă cu interesele esenţiale de securitate ale ţării şi cu angajamentele asumate de România în cadrul organizaţiilor europene şi nord-atlantice.
  SUBLIM DE PARSIV SI PREFACUT.
  VEDETI BAIETI?

  • ”Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană”

   Bre marea problema cu strategia asta ar fi sa se tina dracu de ea in urmatorii 15-20 de ani.

   Sa nu aiba aceiasi soarta cu celelalte strategii ale MApN de care sa ales praful dupa 2004.

   Ca de aia am ajuns la treaba astaa „graduala cu apararea aeriana”.

 • daca tot suntem la ora de speculatii, hai sa speculam o situatie ipotetica: sa zicem ca prin orientul mijlociu incepe un razboi. intr-o tara care incepe cu s si se termina cu iria sau intr-alta mai la est. si se invoca articolul 5 nato sau chiar daca nu se invoca ni se cere sa participam. si noi zicem (exact ca la asediul vienei), vaaaai, cat ne-am dori sa participam, avem disponibile doua fregate si niste miguri 21, cand vi le trimitem?
  o sa fie entuziasmati aliatii, mai ales wahhabitii 😀
  vrea careva dintre voi sa crape pentru wahhabiti?

  • Nu vrea nimeni sa crape pentru wahabiti dar aici este asa: decat sa trimit 2 fregate vai mama lor mai bine nu le trimit deloc, si la F 16 cate din 12 poti risca? – 2 -4 cu ce inlocuiesti pierderile? Nu mai gasesti altele care sa se faca, orice iei este mai bun dar “altfel” decat ale tale, practi F 16 noastre o sa fie “unicat” doar daca nu le vom moderniza si astea cu israleul intr-un pachet mai mare, si nu le “LanceR”-izam pe bune cu avionica de la MIG 21 LanceR C care este mult superioare.

   • Marius, hai sa fiu mai clar: pana recent (libia) jihadistii erau dusmanii nostri, de-aia a trimis si Ro trupe in irak si afghanistan.si acum sa mergem brat la brat cu ei unde i se scoala emirului din qatar? sa fiu brusc prieten cu sustinatorii celor care l-au omorat pe Pedro si pe altii? nu, multumesc, ma bucur ca o sa le trimitem doar salutari

 • F-16 tunul dat fraerilor din romanaia.
  Ma uitasem aseara la tvr1 cu ministrul ala terminat.
  Auzi la el, luam f-16 care sunt desfacut apana la ultima piesa si se schimba tot ce e bolnav la ele … asta o prima vrajeala, cat dureaza asta inca vreo 10 ani pana le monteaza la loc.
  Daca luam f-16 peste 20 de ani avem noroc la f-35 gen.5 (buna pentru nepriceputii de la televizor), cand el va fi deja mort de batranete si a cheltuit banii din mita , acele f-35 invechite, si cu siguranta rusii peste 20 ani darama orice avion care are tupeul sa e ridice de la sol.
  Basescu un teminat vandut ameicanilor.
  50 mil. euro pe o rabla de avion, o mizerie ruginita, terminata din punct de vedere aerodinamica si performante, cand cu acei bani cumparai noi noute Suhoi sau mig.
  Europa detine aviaoen performante si de calitate cu offset dat romanilor.
  50 mil. pe o rabla, cu costuri exagerate de intretinere, in care un Mig-21 e la jumatate de pret ora de zbor si tot pe alea le vezi rable.
  Aici se impart banii intre tunari gen basescu si actualul ministru, ei crapa dupa 20 de ani, si-au cheltuit banii fericiti, f-35 va fi un avion de tot rasul, Rusia si China in 20 de ani va fi plina de avioane gen.5 plus tehnologie de contraatac, america va decadea intr-un hal in care populatia va fi muritoare de foame, iar tunul dat saracei din romania va lasa cu buzuarele doldora celor care fac acesta afacere.

  Jaleeeee.

  • Kala are dreptate ! “Rusia si China in 20 de ani va fi plina de avioane gen.5 plus tehnologie de contraatac”.
   Asa ca Rogozin a dat o prima directiva pentru interzicerea importurilor de textile din China pentru armata si declansarea productiei interne de chiloti si sosete. In mod cert este o masura de contraatac cu conotatii “stealth” 🙂
   “Russian army to get rid of Chinese textiles”
   http://english.pravda.ru/news/russia/24-09-2012/122250-russian_army_textile-0/

   • @Gabriel, cand copii nu stiu cei aia tehnica se rezuma la ce stiu.
    America in 20 va fi undeva la nivelul 2 sau 3.
    Nu te pune cu China si nu mai fi asa increzator in armata secata de resurse a americii.
    Pe bune, cand va avea SUA curaj sa provoace un razboi cu adevaratii colosi? nici o data, tehnica lor e buna numai pentru tari de mana 5, Pakistanezii leo trag zilnic, afganii la fel, in Libia au stat cuminti, cu Siria nici nu viseaza la un conflict.
    Sunt terminati la fel ca tehnica militara, multa si costisitoare, si datorita ca au produs in prostie tehnica care acum e ruginita incerca sa prosteasca niste prosti gen basescu care e avida sa mai traga un tun conationalilor in favoarea beneficiilor lor si a americanilor.
    Fi pe pace, vei prinde si tu probabil ziua aia 20 ani in viitor.
    Pacat ca acei bani 600 mil nu ii livreza direct din buzunarul tau si ma forteaza si pe mine sa muncesc pentru acest tun.

 • Ce intra in acesti bani?
  – “Intra trainingul pilotilor, care se va face in doua etape: intr-o prima etapa in Portugalia, unde costurile sunt mult mai mici, si a doua etapa in Statele Unite.
  – “Intra programul de pregatire pentru mecanici…”
  – “Nu intra si modernizarea pistelor, acestea reprezinta un efort suplimentar in valoare de vreo 50 de milioane de lei”.
  – “Nu intra programul de inarmare, acesta e un program separat”.
  – “Pachetul de inarmare costa in jur de maxim 100 de milioane de dolari”.
  – “Ele sunt modernizate la nivelul penultimei generatii de avioane F-16, si raman asa”.

  o gramada de bani aiurea, fara armament , pe un avion depasit
  care e “penultima” ? pe cine prosteste ca mlu portughez e macar block 40 (hai sa zici ca asta ar fi, 50/52 ultima si 60 e demo)
  Nu stiu de ce, dar senzatia mea e ca daca ar fi adus doi portughezi cu avioanele astea care raman asa, contra lui Gica Stancu si Motanu (pe ei doi ii stim, asta e, ne-am bucurat sa ii vedem la bias si otopeni) cu batranele lor lancer-c 5624 si care o mai fi apt de zbor (cred ca nu sunt multe) – pe ai nostri as fi pariat

  tare ciudat, atatia bani cu “logistica”
  si iarasi avion fara arme – pun rachete rusesti pe f16 🙁 ? ca la fregate, sa zboare in fundul gol neinarmate si astea 🙁

  parca si alea gratis de la americani block25 cu conditia modernizarii la LM erau mai bine, rk de fabrica e totusi altceva si stiai clar cata resursa iti dau, si aveai toate buletinele de service aplicate si ce modernizari or fi fiind pe ele la zi

 • ih
  repara capital migurile, sa aiba 24 cu resursa
  cand vin f16 aleg 12 cele mai cu resursa, si raman doua escadrile de lancer si f16
  reparatia aia capitala la miguri nu costa bani ???? ce socoteli or fi avand astia

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: