Aviaţie

Bahrain confirma achizitia de elicoptere Bell AH-1Z

Pe 15 Noiembrie, cu ocazia Bahrain International Airshow 2018 ce a avut loc la Manama – capitala Bahrainului, a fost anuntata oficial finalizarea acordului cu Statele Unite pentru furnizarea a 12 elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper.

AH-1Z Viper

AH-1Z Viper

Acordul de tip G2G ar ajunge la o valoare totala de aproximativ 912 milioane de dolari fiind de tipul FMS (Foreign Military Sales). Elicopterele ar trebui livrate incepand cu a doua jumatate a anului 2022 urmand a fi finalizate la inceputul lui 2023.

In Aprilie Congresul Statelor Unite a fost notificat cu privire la o potentiala vanzare catre Bahrain a 12 elicoptere de atac bell AH-1Z, tranzactia primind aprobarea Departamentului de Stat. Pe langa cele 12 elicoptere notificarea facea referire si la armament: 14 AGM-114 Hellfire si 56 APKWS-II de 70mm. Dupa toate aparentele, datorita cantitatilor mici comandate, armamentul va fi folosit pentru antrenament si instructie.

Valoarea de 911.4 milioane de dolari era distribuita in:

  • 490.9 milioane dolari: MDE (Major Defense Equipment) – Elicopterele AH-1Z; motoare T-700 GE 401C instalate si de rezerva, armament dirijat AGM-114 Hellfire si APKWS-II;
  • 420.5 milioane dolari: Non-MDE – echipamente electronice, tunurile de bord, echipamente si servicii conexe, incluzand sprijin logistic initial, piese de schimb, pregatirea personalului tehnic si navigant.

In momentul de fata in inventarul Bahrainului se afla 22 de elicoptere de atac Bell AH-1 in variantele E, F si P, numarul celor aflate in stare de zbor fiind necunoscut. Elicopterele sunt operate de Escadrila 8 si Escadrila 9  din componenta Grupului de elicoptere cu baza la Rifa. Aceste elicoptere sunt supuse unui program de modernizare cu ajutorul Turkish Aerospace Industries (TAI), turcii urmand sa livreze ultimul elicopter modernizat pana la finalul lui 2019.

Elicpoterele AH-1Z Viper ar urma sa completeze pe cele aflate in seviciu, nu sa le inlocuiasca.

Bahrainul este al doilea client de export pentru AH-1Z dupa Pakistan care a comandat 12 exemplare in 2015-2016. Asa cum am mai scris elicopterele destinate Pakistanului au fost trimise la AMARG pentru conservare.

Via:
FlightGlobal

Marius Constantin

3 Comments

  • astia sunt dusi cu sorcova? 41 mil.$ un elicopter de atac in momentul in care un f-35a din tranche 12 costa aprox. 80 mil.$? si ala e avion stealth multirol generatia 5 nu o vechitura din razboiul din vietnam upgradata la nesfarsit.dar e o vorba: nu e prost cine cere ,e prost de bubuie ala care da.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: