BAE Systems a propus U.S. Army obuzierul autopropulsat Archer ca răspuns al unei cereri de ofertă pentru o piesă de artilerie autopropulsată cu calibrul 155 milimetri.

Archer

Archer

Archer este un sistem artileristic complet automatizat disponibil pe șasiuri de camion în configurații 6×6 și 8×8. Piesa de artilerie are calibrul 155 mm și lungimea țevii de 52 de calibre.

Archer este echipat cu sistem de control al tragerii, sistem de amplasare, sistem de navigație inerțială și radar pentru viteza de la gura țevii. Datele furnizate de către radar sunt descărcate în sistemul computerizat de control al tragerii.

Sistemul va fi testat de U.S. Army într-o evaluare cu trageri reale în 2021 la Yuma Proving Ground, Arizona.

“ARCHER is a mature, proven system that can quickly get into the fight and strike enemy targets at long ranges, with a high rate of fire and very fast displacement times, and is made for combat against large power adversaries. With a fully automated system, soldiers can execute their mission with minimal physical exertion and time, while remaining undercover in the armored cabin. The cab protection, fast shoot and scoot times and its extended range all enhance survivability and sustain fire support in harsh combat conditions.”

A declarat Chris King, director of business development al BAE Systems.

Autotunul – să-i spunem ca pe la noi – Archer este operat 3-4 servanți, dar poate fi operat și numai de către un singur militar.

Sistemul Archer poate deschide focul la numai 30 de secunde de la primirea ordinului și poate părăsi poziția de tragere în numai 30 de secunde, minimizând astfel abilitatea inamicului de a executa cu succes foc de contrabaterie.

Archer are 21 de proiectile la bord, pe care le poate trage în mai puțin de trei minute.

Sistemul poate trage cu muniție anti-blindate BONUS până la 35 de kilometri, cu muniție convențională până la 40 de kilometri și cu proiectile ghidate Excalibur la o distanță de peste 50 de kilometri.

Munițiile BONUS și Excalibur se află în inventarul curent al U.S. Army.

Iulian Iamandi