Geopolitica Marină

Australieni pusi pe fuga de iranieni

F-37 Sbalan, fotografiata in 1977 (via wiki)

F-37 Sabalan, fotografiata in 1977 (via wiki)

Un avion australian de patrulare maritimă care dădea târcoale unui grup de nave iraniene a fost pus pe fugă de acestea. Evenimentul a avut loc în largul coastelor Sri Lankăi unde cele două nave iraniene, pompos denumite de catre Marina Iraniană Flota 24, se găseau pe drumul de întoarcere dintr-o vizită în portul ceainizesc Zhangjigang.

Toată treaba a fost dată în vileag de Amiralul Siyavash Jarreh, care a precizat că în componența Flotei 24 ( 😀 ) intră portelicopterul Khark și distrugătorul Sabalan (care a fost construit ca fregată dar a mai crescut, devenind distrugător).

Tot Amiralul Jarreh a mai declarat că: “the reconnaissance plane changed its flight route immediately after receiving the warships’ warning but dropped some subsurface units detection devices on the way of the fleet of the warships but all the dropped devices were hunted skillfully and by the timely action of the Iranian Navy forces.”

E, asta da dovadă de proactivitate și eficiență!

Conform declarațiilor aceluiași Jarreh, pe parcursul deplasărilor Flotei 24 în apele internaționale, navele acesteia au monitorizat mișcările a peste 130 unități aeriene și navale de suprafață.

Iranul a început să disloce nave de luptă în misiuni anti-piraterie încă din 2008, după ce pirații somalezi au deturnat o navă sub pavilion iranian.

Via:
FARS

6 Comments

 • Textu’ bre, textu’

  …unde cele două nave iraniene, pompos denumite de catre Marina Iraniană Flota 24, se găseau pe drumul de întoarcere dintr-o vizită în portul ceainizesc Zhangjigang…

  😀

 • I-as fi extrem de recunoscator administratorului site-ului daca citatele “ad literam” in engleza, le-ar si traduce, pt. ca la engleza “din filme” pe care o cunosc (am facut rusa si franceza), sesizez foarte greu nuantele, strecurate in mod diplomatic, in fiecare declaratie oficiala.

  • pai…hai sa vedem…
   avionul de recunoastere si-a schimbat cursul de zbor imediat ce a fost avertizat de navele iraniene dar a lansat dispozitive submersibile de detectie pe directia de depasare a flotei. toate dispozitivele au fost “vanate” cu pricepere si distruse rapid de fortele marinei iraniene

   …aproximativ

 • “..were hunted skillfully…” muahahaha

  Iara Sabalan ce-mi facea
  Mari in scari se ridica
  Ghioaga-n cer o arunca
  Pe dusman ca mi-l gonea
  Si-n presa ca aparea….

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: