Armata Romana Fortele Aeriene

Atac la sol cu MiG-21 Lancer la exercitiul NATO Noble Jump 17

Ieri, în cadrul exercițiului NATO Noble Jump 17 care se desfășoară în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre “Getica” din Cincu, am urmărit între altele și un atac la sol executat de către avioanele MiG-21 LanceR cu bombe de 100 de kilograme.

Proaspăt întorși acasă, vă prezentăm câteva imagini în care am surprins MiG-urile în acțiune:

MiG-21 LanceR B, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR B, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

MiG-21 LanceR C, Noble Jump 2017

Noble Jump 2017, poligonul Cincu

Noble Jump 2017, poligonul Cincu

 

Iuliu Popovici

Iulian Iamandi

14 Comments

   • Pentru ca acum 1 an si ceva au facut-o intr-un exercitiu destul de important! Plecau Soimii primii, ca de…dura mai mult sa ajunga la Cincu, apoi decolau MIG-urile si atacau simultan tinte din aer. Intrebam doar daca au facut-o si de data asta, nimic mai mult. Si Inca ceva….LanceR C, parca era specializat pe altceva, interceptie, aer-aer, nu pe atac la sol. Nu A-ul facea treaba asta pana sa-l pensioneze? Soimul e penalizat de multe pentru CAS, insa macar poate ataca la viteze mici, pentru LanceR e un chin(ma refeream la pilot), avand in vedere viteza minima cu care avionul poate zbura fara sa puna in periocol zborul in sine.

    Ramane de zis doar asa…..unde esti, tu, Vulture……sau macar un urmas al tau ceva?

    Raspuns:

    -La casat, maria ta! Urmasii oricum nu a avut, saracul…..spuna-se ca desi era voinic tare, era cam impotent si asa i s-a stins neamul! 🙂

    • Hai sa vorbim despre altceva.

     Daca am ajuns sa vorbim despre ce a participat la exercitiu aidoma discutiilor pe tema celor introdusi in terenul de fotbal de catre antrenor, deja e prea mult pentru mine.

    • LanceR C este practic singura varianta multirol a MIG 21 -lui. LanceR C-ul este capabil si de atac la sol si de lupta aeriana si de BVR daca lupta cu Derby sub planuri. LanceR A-ul are foar range radar si posibilitatea de a lansa rachete doar in zona apropiata a avionului.

  • Pentru atacuri de precizie nu se folosesc bombele “clasice”precum cele de 100 de kilograme folosite in acest exercitiu. Iar in contextul scenariului, nu era cazul sa fie irosite Opher-uri ghidate.

   • De asta spuneam mai sus ca anul trecut au folosit Soimi la Cincu intr-un context similar. Fix faza cu cercul era si atunci……si tot bombe neghidate au folosit!

 • dar scopul acestor exercitii care este, nu simularea unui atac la mica altitudine asupra unei tinte FIXE, tinta fiind acel cerc enorm?
  sau scopu era sa aratam un simplu ” uite putem si noi sa aruncam cu bombe din avion p-acolo prin zona p-aproape”?!
  pai daca de la inaltimea aia nu lovesti tinta, o tinta fixa, cum faci sa distrugi vreun tanc inamic care se misca, e mobil…?
  ma-ntreb cum mama-masii faceau aia batrini in razboi de reuseau sa distruga tancuri in mers, fara electronica, fara ghidaj laser sau mai stiu eu ce…

  • Nu.

   Nu este nimic din ce spui tu acolo. NIci altitudine mica, nici tinta fixa/tanc, nimic-nimic, nimic. Si nici in ww2 nu se intampla asa cum inclini sa compari tu.

   Au fost lansate bombe HE neghidata cat mai aproape de centru unei zone cu inamici. Tancurile erau in alta parte si asupra lor s-a executat foc cu altceva.

   Asupra inamicului reprezentat prin altceva decat mijloace de lupta grele, s-a executat foc cu 152 mm si atacuri la sol cu aviatia (MiG-21 LanceR C, Puma SOCAT, Apache, cu PRND-uri si tunurile de bord).

   Din imaginile prezentate de noi nu exista nimic care sa poata duce la interpretarile tale.

 • iuli….sint abonat pe youtube la canalu vostru si am vazut din prima clipu inainte sa postezi articolul… si crede-ma am zambit…. stii de ce ? pentru ca imaginile sint simple, nu e nici o neclaritate : ai nostri incearca sa trimita vreo bomba-n cercu ala si nu reusesc, totu-n afara, nimic in cerc…. dar daca zici tu ca exercitiul era altu, cu alt obiectiv… ce pot spune, tu stii mai bine, io ca profan ma mir ca nu intra vreo bomba-n cercu ala.

  • Pai bombele alea imprastie pe raza mare. Ai sa vezi si tancurile in poze, tancurile tinta. Si tancurile TR-85, si BMP-urile polonezilor care au tras intr-una, si AG-9 si multe. Si radarul de contrabaterie, etc.

   Stai sa prelucram, ca suntem incarcati.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: