Arsenal

Armureria Resboiu: Potol, part II

Doamnelor, don’şoarelor și domnilor, azi ne vom întoarce in timp, pentru a discuta despre un subiect foarte preferat al soldatului, nu numai român, și anume haleu’. Ca vorba aia, nimeni nu trăiește cu aer comprimat, și pana și maharajahu’ Julianos, redactoru’ șef, ar dori sa simtă pe limbă un caviar, o trufă, un Dom Perignon și alte asemenea chestii vulgare.

Ca sa scurtăm coada vulpii, acu’ 7 luni am scris ceea ce gurile rele au spus ca a fost cel mai discutat articol din Armurerie, și anume cel despre rațiile militare ale diverselor armate mai cu mințile la purtător, pe care-l găsiți aici:

http://www.resboiu.ro/2012/02/23/armuraria-resboiu-potol/

Mânat de curiozitate și având ceva bani ce prisoseau în buzunar, am ținut un brainstorming cu instructoru’ meu de scufundări la un calamar militar spaniolez și ne-am hotărât să dăm o raită prin Carrefour, să vedem ce putem îmbucşi. Cerințele au fost de a cheltui cel mult 30 lei pe o rație completa, modelată după RCIR-ul francez. După ceva gândire, că de, două minți sunt mai bune ca una singură, am ajuns la următoarele:

Meniu 1 – fără porc-halal

 

1 x Gulaş vită Carrefour 300g

1 x Carne pasăre Hame 300g

1 x Pateu vegetal Bucegi 100g

1 x plic supa Knorr – Cremă de legume cu crutoane

1 x Pachet de biscuiţi Tuc 100g

1 x ciocolată Rom Tricolor mare 45g

1 x baton energizant Star susan, arahide, miere

1 x kit băuturi (2 plicuri ness, 2 plicuri ceai, 1 plic ciocolată caldă, 6 plicuri zahăr)

1 x kit auxiliare ( furculiţă + cuţit plastic, şerveţele, plicuri sare, piper)

 

 

Meniu 2

1 x Costiţă cu fasole Ardealul 300g

1 x Carne porc Sadu 300g

1 x Pateu pui integral Scandia 100g

1 x plic supa Knorr – Cremă Quattro Formaggi

1 x Pachet de biscuiţi Tuc 100g

1 x ciocolată Rom Tricolor mare 45g

1 x baton energizant Star susan, migdale, miere

1 x kit băuturi (2 plicuri ness, 2 plicuri ceai, 1 plic ciocolată caldă, 6 plicuri zahăr)

1 x kit auxiliare ( furculiţă + cuţit plastic, şerveţele, plicuri sare, piper)

 

 

Meniu 3

1 x Cârnăciori cu fasole Ardealul 300g

1 x Carne vită Hame 300g

1 x Pateu porc Bucegi 100g

1 x plic supa Knorr – Cremă de pui cu crutoane

1 x Pachet de biscuiţi Tuc 100g

1 x ciocolată Rom Tricolor mare 45g

1 x baton energizant Star susan, miere

1 x kit băuturi (2 plicuri ness, 2 plicuri ceai, 1 plic ciocolată caldă, 6 plicuri zahăr)

1 x kit auxiliare ( furculiţă + cuţit plastic, şerveţele, plicuri sare, piper)

Pus cap la cap, fiecare meniu ne-a ajuns fix 20 de lei, exceptând kiturile de auxiliare, pe care cu generozitate le-am primit ca bonus pt niște pizza de la o pizzerie din Constanţa. Ambalate în pungi de plastic, prima șarjă a luat drumul Germaniei, la un flăcău destul de activ (maratonist, MTB, scufundac) pentru a fi testate. Răspunsul lui Lars Baumgardt, la testarea primului meniu, a fost următoru’:

“Here is a taste and allover test of the ration type 1 – without pork – halal
nearly all products used have nutrition information, so I`ll give you – as I found on the label – the content weight in gramms and energy value in kcal.

1 x content sheet

1 x chocolate Rom Tricolor 45gr – 215kcal
good taste, but personally I don`t like flavoured chocolate – better use a dark chocolate, because in warm conditions, this soft interieur of this bar can melt!

1 x Star sesame, honey, peanuts stick – 195kcal
good taste, much of calories, but a good alternative dessert version for chocolate – not everybody like sesame – I found it tasty – good Idea!

1 x drinking kit
Coffee – good taste,
tea – Lipton – what shall I say!
hot chocolate – not very rich as in other rations, but not too bad – tastes a bit like caramel – but OK for me!

1 x auxililiary kit – did not open it, but complete – good item!

Summary:
All in all a good ration, but here and there are some points to improve – even in taste and less fat! Also in my opinion it should have an cold isotonic drink mix in it!
The main dishes with 300gr are OK, but the quality of the gulash was worst – the 300gr chicken meat is to much – and too single – only meat, no vegetables or sides.
For storage and transport you need better bags or a small cardbox, because the TUC bisquits are all broken – in all 3 rations – if you eat outdoors, you will use a bisquit to put meat or spread on it, instead of a dish!

cheers,
Lars aka sw342pd”

Toată discuția o gasiti aici:

http://www.mreinfo.com/forums/viewtopic.php?f=13&t=4666

Deci, folosind numai chestii comerciale, cumpărabile din supermarket, cu numai 20 de lei, ceea ce mi se pare o sumă modică, am reușit să tipărim 3 rații cu specific romanesc, care în afara de a umple burta soldatului, ii vor ridica un pic și moralu’.

PS. Dacă are cineva sugestii, reclamaţii sau idei, vă rugăm să vi le exprimaţi.

 

15 Comments

 • Scandia costita cu fasole ii singura mancare la conserva (fel principal) pe care o pot manca, dar nu mai stiu cat costa

 • Nu se poate, fara paine? Fara mamaliguta? Fara samale? Era o reclama cu samale in conserva, aia cu “multumesc, mami!”. Meciurile de mai sus presupun ca se ambalaeaza intr-o cutie. Ce dimensiuni are cutia? Exista vreun standard penru asa ceva?

 • mie mi se pare destul de echilibrata
  surplusul de calorii sau mai bine zis grasimile …,soldatii le consuma destul de repede(ma refer ca exercitiul ce-l fac zilnic consuma surplusul)
  poate cum sugereaza d-l lars un aquarius sau ceva similar ar fi bun,eventual in locul supei intr-unul din meniuri ar fi buna o tocanita de legume(tot asa deshidratata ,ptr a fi incalzita cu apa ,ca rezista mai mult)

 • M-am uitat putin pe forumul ce l-ai postat si am vazut ca italienii au bautura :O Am putea pune si noi un detz de tuica. Si sa nu uitam de eugenie 😀

 • Ca tot pomeneam de o cutie in care sa incapa toate cele de mai sus … niste conserve cu forma de paralelipiped nu se gasesc? Cand voi mai calca prin vreun magazin d-asta ma voi uita( sper sa-mi aduc aminte) .
  Ca bonus, meniului de mai sus nu i-ar fi stricat 1-2 gume si 1-2 servetele umede.
  Bre, am vazut in boza suc la plic. Bere la plic nu s-a inventat? Dar visinata la plic ? 😀

 • Eu in locul vostru puneam vreo 2 pungi de seminte de bostan si 2 de floarea soarelui, o bere, na sa zic 2 FARA ALCOOL (ca aproape toti militarii sunt sub 18 ani), o ceapa si 300 g slanina, 200 pita de vatra.
  Sunt sigur ca ar bate oferta voastra :))

 • Mie, de acasă, îmi zice aşa când vreau sa intru pe site-ul ăla străin: “The detected reason(s) you were blocked are:
  RDSNET is a constant source of spam and attacks.”

  Dacă aţi păţit la fel vă recomand cu încredere: http://hidemyass.com/ 😀

 • cate kcal contin meniurile?
  primele ratii militare romanesti aveau vreo 3-4 conserve (parca sunca de porc presata, pate de ficat de porc, peste si/sau fasole), ciocolata (africana), suc-praf, cred ca si gem era, si biscuiti, o gramada de biscuiti.nu mai retin daca nu cumva era si supa la plic. cea mai mare problema era ca nu continea paine. noi romanii suntem obisnuiti sa mancam multa paine, ciorba etc(francezii de exemplu mananca extrem de putina paine).
  cicolata neagra este un aliment important pt militari pt ca reduce nivelul de stres (feniletilamina) si sustine efortul (catehina). chiar si pe vremea comunismului, pilotii aveau ratie de ciocolata amaruie.

 • Norma de hrana nr. 5, rația individuală de luptă pentru personalul care execută misiuni de luptă are 5.010 calorii om/zi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: