Arsenal Diverse

Armuraria Resboiu: Inainte mars… dar nu pe stomacul gol! Resboinicii papa un FSR

FSR-P1014165

First Strike Ration, inca nedesfacut

F.S.R. (First Strike Ration pe numele ei complet) reprezinta practic echivalentul a 3 M.R.E. (Meal Ready to Eat) comprimate intr-un singur pachet aproximativ de volumul unui singur mere’eu. Pai de ce? SImplu, economii majore logistice, soldatul poate sa care la el potol pentru mai multe zile si multe altele.

Pana sa va povestesc cam ce poate vajnicul luptator sa “deguste” si cam ce contine fesereul aprobat si utilizat de americansky, hai sa va zic ceva-ceva de ideea de ratie si de inceputurile ei, dar pe scurt sa nu va plictisesc cu lectia de istorie.

*

Napoleon spunea ca “un soldat marsaluieste pe stomacul lui”, mai bine spus un soldat trebuie sa manance pentru a lupta. Vorba asta e un pic “imprumutata” de la un scriitor numit Vegetius (Publius Flavius Vegetius Renatus, scriitor din timpul Imperiului Roman, mai spre finele lui), care, la randul lui, ar fi imprumutat ceva idei de la niste greci, deh, aparent legea copyright-ului inca nu se inventase si cam oricine isi insusea pe “forte proprii” tot felul de vorbe de duh. Ceea ce stim exaxt este ca in Imperiul Roman (nu, nu vorbesc de jocul “Dacii si Romanii”) a cam aparut ideea concreta a unei ratii militare documentate decent. In acele vremuri tulburi un extraterestru (adicatelea non-cetatean, alien din engleza) roman avea foarte putine variante sub “obladuirea” numitului imperiu, cea mai simpla fiind inrolarea in armata imperiului care ii oferea papica zilnica si cetatenia la terminarea contractului (in medie un contract era de 15-20-25 de ani). Uimitor, ideea asta seamana cu ce se intampla in Legion Etrangere sau in armata S.U. ale ‘Muricai… ma intreb de unde au imprumutat ideea de a rezolva problema imigrantilor…

Dar sa revenim la legiunile romane si ale lor ratii. Cum spuneam, marii strategi romani au ajuns la concluzia ca un soldat hranit este un soldat un pic mai dornic sa-si dea viata pentru expansiunea unuia dintre cele mai mari imperii din lume. Aflati mult timp in miscare aceste ratii erau destul de diversificate dar mai toate contineau cereale, in speta grau ca si articol de baza (na, daca o tineau pe a lor ca pamantul este plat si nu vroiau greencard sa guste niste cucuruz de peste balta aia mare…). In medie cam o kila si juma’, uneori mai putin, rareori mai mult, complimentata cu ceva carne in functie de preferinte (aparent era apreciat bacon-ul pentru ca era mai rezistent o perioada mai lunga de timp), legume si sos de peste, adicatelea ce se gasea, cumpara, vana sau chiar fura. Nu ma intelegeti gresit, legiunile romane erau foarte bine organizate, obiceiul era ca fiecare “baza” sa aiba propriile turme de vite (care ii si insoteau in marsuri), terenuri agricole plus optiunea de a augumenta dupa posibilitatile si specificul zonei. In aceste ratii mai apareau si articole considerate acum de lux, cum ar fi uleiul de masline, unt sau alte delicatese (erau predominant apanajul rangurilor superioare instarite). O alta prezenta comuna era vinul, mai otetit pentru racani si de calitate pentru superiori. Concluzia este ca, in termeni generali acceptati, ratia de baza o reprezentau cerealele, mai ales un fel de turte coapte pe tingirea din dotarea standard a oricarui trupet. Aceste turte se pastrau destul de bine timp indelungat si erau mancate ca atare sau ca “garnitura” in tot felul de sosuri si zemuri.

O mica paranteza legata de timpurile imperiului roman: soldatii primeau un fel de plata in sare, iar in latina sarea se traduce: salarium. Se banuieste ca ar fi una dintre originile cuvantului modern salariu.

Intorcand ideea la Napoleon si zicalele lui imprumutate, cam in acea perioada au fost inventate conservele, mai bine spus procesul de conservare prin sterilizare (fierbere adica). Aceasta a fost solutia alternativa gasita de napoleonieni pentru “alimentarea” soldatilor porniti spre cucerirea maicii Rusia… Daca pana atunci se mergea pe ideea conservarii prin uscare , sarare, murare sau fezandare, conservele au fost o solutie inovativa pentru cerintele armatei acelor timpuri.

Mai sarim ceva anisori si ajungem in perioada “tangibila” noua, cu precadere primul si al doilea razboi mondial. Daca in primul razbel se mergea foarte mult pe ideea biscuitilor uscati, asemanatori cu pesmetii din armata noastra (cei care au prins stagiile militare obligatorii de prin anii ’90 este foarte posibil sa fi intalnit acesti biscuit), foarte asemanatori de altfel cu celebrii pesmeti marinaresti (si la fel de “cimentati”), noile descoperiri din domeniul nutritiei (uimitor dar ideea de dieta sanatoasa dateaza doar din perioada de mijloc a secolului 19) au instaurat suplimentele nutritive si nevoia de legume proaspete ca principala sursa de vitamine. Biscutii din ratiile din primul razboi mondial au supravietuit cu nonsalanta pana in timpul razbelului de-al doilea… exista diverse relatari, in special din zona insulara a pacificului, despre acesti biscuiti. Dar, tot in perioada celui de-al doilea razbel au aparut primele “modern”, celebrele C Rations (C vine de la Cold). Ambalate in cutii de carton compacte acestea contineau cateva conserve, zahar, sare, cafea, ciocolata sau alte dulciuri. Tot in aceasta perioada apar binecunoscute-le desfacatoare de conserve Tip P-38, purtate in general de soldati pe lantul placutelor de identificare.

Este de la sine inteles ca si masina de razboi germana beneficia de ratii de lupta, in mare parte similar cu cele ale inamicului.

Gata, destul cu istoria, sa trecem la papica din F.S.R.

 *

Ok, luate in raport cu standardele noastre, de civili, care avem macar o alimentara, super/hypermarket la cel mult 500 de metri de casa, acces la o piata si alte magazine/locuri dedesfacere si vanzare produse alimentare, mai pe scurt nu ducem grija mancarii (daca avem si gologani, normal), ratiile militare pot avea gust cel mult decent. Din experienta mea de student caminist 5 ani in Regie as putea spune ca sunt chiar OK, daca nu te intereseaza prea mult aspectul lor.

De ce aspectul? Pai simplu, atat in M.R.E. cat si in F.S.R. produsele sunt compactate cat mai bine pentru a folosi la maxim spatiul. Pungile, ambalajele sunt din material plastic special, dense, pentru a pastra atmosfera interna cat mai bine, iar in interior se gasesc niste pliculete speciale cu ceva compoziti bazati pe fier care au acceasi functie ca pliculetele din cutiile de pantofi, adica sa absoarba oxigenul si umiditatea excesiva.

Cam ce contine F.S.R.-ul testat de noi? Aveti lista mai jos:

  First strike ration Menu #2

 

  •  Italian Style Sandwich
  • Toaster Pastry
  • Peanut Butter
  • Beverage (x2)
  • First Strike Energy Bar, Cran-raspberry
  • Beef Snack: Teriyaki
  • Zapplesauce
  • Mayonnaise
  • Caffeinated Gum
  • Hand cleaner (x2)
  • Spoon
  • Chiken (piept pui marinat n.a.)
  • Tortillas
  • Crackers
  • First Strike Energy Bar, Apple Cinnamon
  • Desert Bar, Mocha
  • Beef Snack: Barbeque
  • Nut Fruit Mix
  • Accessory Packet B
  • Hot Sauce
  • Re-closable plastic bag

Mai toate alimentele sunt produse de fabrici civile, sub contract, ambulate special pentru armata sau, asa cum se poate vedea si in poze, uneori in ambalajele in care sunt vandute publicului larg. Majoritatea produselor se pot gasi sub forma comerciala destul de usor, dar ambalajul special si pachetul de sine statator este destinat doar uzului militar, vanzarea catre civili fiind interzisa prin lege (desi portalurile on-line sau magazinele de profil pun destul de des in vanzare astfel de ratii). Exista in schimb ratii special civile care sunt in proportie de 90% identice cu cele militare, destinate serviciilor si departamentelor de protective civila.

Sa revenim la gust, valori nutritive si aspecte general gastronomice. Exista aproximativ douazeci si ceva de meniuri, lista complete fiind publica. Valorile nutritive pentru F.S.R.-uri sunt de aproximativ 2900 calorii, suficiente pentru 24 de ore. Continutul caloric este dat de prezenta indulcitorilor cum ar fi dextroza, o metoda foarte buna de transfer energetic rapid. Mai toate alimentele testate aveau un usor gust dulceag, nu neaparat neplacut dar neobisnuit pentru un civil. Dar, vorba ceea, foamea este cel mai bun bucatar.

Per total acceptabile dar, cel putin din punctual meu de vedere, neindicate pentru un regim alimentar de durata, aceste ratii reprezinta totusi un avantaj tactic si strategic deosebit de important in zonele de conflict. De ce? Pentru ca, luand in considerare tipul de lupta de gherila si terorismul, chiar fanatismul participantilor la conflictele recente (Iraq, Afganistan), sursele civile nu pot fi de incredere sau, chiar mai rau, sunt insuficiente chiar si pentru populatia civila.

Concluzia… ei bine, sunt de accord cu Napoleon si antemergatorii lui in ale militarismului: soldatul trebuie sa manance, chiar si atunci cand este in deplasare si nu se pot organiza bucatarii de campanie.

 

 

Al vostru nu atat de mic,

  – Micutu’ –

13 Comments

    • Sharky a zis bine, aproximativ 30x20x10, dar a facut o mica confuzie: 3 MRE = 1 FSR si e vorba de continut caloric, nu de dimensiuni. Ca volum un MRE este aproximativ egal cu un FSR (Sa zicem ca FSR e cu 10% mai mare la volum). Data viitoare cand o sa am un FSR intact (ultimul a fost sacrificat pentru “review”) o sa-l cantaresc si masor cu exactitate.

      • hai că am citit împreună,și am înțeles separat… 🙂 🙂 🙂
        Io am înțeles în gură, citind asta: “Creative field stripping could reduce 3 MREs – one day’s worth – down to the same size as a single MRE.”
        Și de fapt spunea puțin mai jos:”A single FSR, which is 24 hours worth of food, is approximately 50% the size and weight of three MREs.”
        Acum, domnule Costea, scoate șublerul, micrometrul și balanța și pune-te pe calculelele… 🙂 🙂

        • Mă gândeam câte șaorme intră în 10X20X30 … 😀
          Armata Romană are/a avut ceva asemănător, măcar ca utilizare? Pe la sfârșitul anilor ’90 mi-a picat în mână o conservă de brânză topită. Ce am reținut e că era produsă la o unitate militară de prin județul Bistrița. Mă gândesc că era genul de unitate la care se creșteau animale.

          • Din cate stiu eu Armata Romana a avut la un momentdat ceva in genul ratiilor, dar nu am foarte multe detalii si nimic oficial. O sa incerc sa discut cu prima ocazie cu cineva avizat si o sa revin cu detalii. Daca au asa ceva sau macar ceva asemanator, promit ca procur si fac un review ca la carte!

            • Pe net se gasesc MRE de pe surplusuri militare din Germania si Franta. MRE USA se mai gasesc pe Amazon cateodata.

              Romania are scadia fasole cu carnatzi – care ii si arma chimica 🙂

  • La inceputurile ei Roma s-a dezvoltat tocmai datorita faptului ce era asezata pe un drum pe unde trecau care/vase cu sare si pe care le impozita pentruu trecerea pe teritoriul ei.Din acest motiv in acele timpuri de inceput ale cetatii soldatii primeau o parte din solda in sare , si da , de acolo se trage numele de salar.
    Ulterior , in perioada de dezvoltare a republicii si imperiului s-a renuntat la aceasta metoda de plata.

  • Salut, aici va pot ajuta eu, in calitate de fost soldat la parasutisti, participant la revolutie. Pt 2 zile am primit:
    – jumatate de paine cazona (rotunda)
    – 2 buc branza topita fagaras (ca un sapun)
    – 1 conserva de vita
    – 1 conserva de porc
    – biscuiti militari (aceia care pusi in ceai se inmoaie)
    De mentionat ca ratia era de siguranta, se manca din ea la comanda.

    Totodata am primit si ratii militare italiene (cele cu albastru, vezi link). De mentionat ca primul lucru consumat a fost shot-ul de coniac, unii incercang si gustul spirtului solid :))

    http://www.mreinfo.com/international/italy/italian-combat-rations.html

  • Fă puțină lumină aici, nu sunt sigur că am înțeles bine…
    vrei să spui că la lovit…ăsta, la revoluție ai primit rații italiene???

    • Ciudat…din cîte știam eu, frații noștri maca…, ăsta, latini, au inceput producerea rațiilor de tipul ăla, pea la jumatea anilor `90.
      Am avut și io ocazia să-mi bag nasul prin ele, dar după 2000 încoace…Și am avut norocul să nimersc și pachete cu porția regulamentară de Cordiale… 😉

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: