Arme individuale

Arme noi pentru rusi

ADS_amphibious_assault_rifle_Russia_Russia_defense_industry_military_technology_004

ADS cu prezentare cu tot

In primul rand, chestia asta de sus, un bullpup botezat ADS, produs de KBP (Biroul responsabil cu ace, brice si arme) si cam amfibiu de fel, perfect pentru comandourile rusesti (celebrele Spetsnaz de facto). In principal, arma asta ar urma sa inlocuiasca actuala dotare standard pentru frogmen-ii rusi, respectiv APS-ul.

ADS-ul foloseste cartuse de calibrul 5.45, poate fi dotat cu un aruncator de grenade montat sub teava de 40 mm si este mai nou si mai performant decat rivalele de clasa din dotarea armatei ruse, urmand ca in viitor sa inlocuiasca si ceva AK-74M.

Glock 17

Glock 17

Dupa ce au creat controverse, cochetand cu ideea de a da Kalasnikovul cel de toate zilele pe arme produse in strainatate, idee cam tampita si respinsa pana la urma, oficialii rusi responsabili cu dotarea si-au facut o pofta cumparand Glock-uri model 17 si 26. Toate bune si frumoase, numai ca pretul oficial de achizitie este unul destul de piperat, ceva intre 5 si 7 mii de dolari bucata. Si daca vicepremierul rus Dmitri Rogozin spune ca e ceva necurat la mijloc, atunci cu siguranta ca asa este. In plus, acelasi Rogozin  se intreaba de ce Ministerul Apararii nu da o sansa modelelor produse intern de catre acelasi KBP, cum ar fi Gyurza, Yarygin sau Strizh. Poate pentru ca iti rupi limba pronuntandu-le sau pentru ca nu le vezi prin filme si jocuri.

UPDATE: Comanda de Glock-uri taman ce s-a “cancelat”. Frumos din partea lor.

 

 

Alex Neagu

 

1 Comment

  • Glockul e in dotarea fortelor speciale rusesti de ceva timp, si e asamblat in rusia de prin 2012 (oficial numai varianta “sport”) in Moscova (la Orsis).

    Pistoalele sunt destinate centrului special de antrenament spetsnaz SENEZH. Ordinele sunt pentru 318 Glock 17 Gen 4 si 24 Glock 26. Preturile sunt de 66846780 ruble total (210210 ruble/unitate) pentru Glock 17, respectiv 4586400 ruble (respectiv 191100 ruble/unitate) pentru glock 26 (date conform ordinelor de achizitie ale ministerului apararii rus).

    Preturile includ: pistolul, 6 incarcatoare, laser target designator (LTD), toc rigid de curea, toc operativ, toc de sold care pentru arma cu LTD, cutie transport, echipament de curatare, manual in rusa.

    Acum chiar si asa, preturile sunt destul de mari (6617 respectiv 6015 USD), odata ce Orsis vinde Glockurile 17 (arma, incarcator, cutie transport – depozitare, echipament curatare, 2 tocuri, manual) la 56500 ruble (1778 USD), de aici si discutia iscata. Ca si cu Iveco, Mistral, ca si cu incercarile cu Centauro si mai nou VBL – contractele sunt banuite ca sunt facute pentru a umple ceva conturi prin indesarea pe gatul armatei a unor echipamente la preturi umflate si cu echivalent sau potential de productie local.

    Legat de pistoalele rusesti pomenite, Yarygin si Strizh au fost adoptate oficial, sunt folosite deja de ceva timp (Gyurza e in dotare de ceva mai mult timp). Conform unor interviuri luate unor baieti mai “speciali” de la ei, sunt pistoale foarte bune ca si design si comportament (“puternice si precise”) insa trebuie alese cu grija, companiile producatoare avand carente la QC iar finisajele lasand de dorit (“standarde scazute de calitate”).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: