Diverse

Armata romana va fi dotata cu un model nou de vesta antiglont

Noua vesta antiglont testata de armata romana

Noua vesta antiglont testata de armata romana

Militarii români vor avea noi veste antiglonţ, mult mai uşoare şi cu protecţie balistică mai mare. Armurile au fost testate în laboratoarele armatei, cu arme de calibru mic, dar şi cu celebrul 7,62 – glonţul care poate să ucidă de la mai mult de un kilometru şi jumătate distanţă de ţintă.

Pentru că rezultatele acestor teste au fost foarte bune, noile veste antiglonţ au ajuns deja la peste 1.300 de soldaţi. Aceste imagini sunt filmate într-un poligon acoperit al armatei.Un culoar lung de 15 metri, în capătul căruia a fost aşezat un manechin îmbrăcat cu noul model de vestă antiglonţ. 

Prima cerinţă este să nu treacă glonţul prin echipament, iar a doua ca amprenta traumatică să nu fie mai mare de 44 de mm”, a spus Simona Badea, şef de laborator de echipamente balistice. Testul este făcut în câteva etape. Pentru început, vesta este testată fără protecţia oferită de cele două plăci de ceramică. Un material denumit kevlar, care are compoziţia oţelului, este cel care trebuie să împiedice glonţul de 9 milimetri să pătrundă prin vestă.

Glonţul este oprit de armură. Manechinul folosit la testarea armei arată însă că, într-un caz real, o persoană lovită ar fi avut leziuni interne. 

Apoi, vestele militarilor sunt testate şi cu celebrul AKM, calibrul 7,62. Puterea de foc este mult mai mare, aşa că de data aceasta, sunt folosite şi plăcile de ceramică menite să respingă proiectilul. Astfel de teste sunt făcute în momentul în care un lot este cumpărat de armată sau în cazul unor cercetări.

Un prim lot de veste antiglonţ a ajuns deja în dotarea soldaţilor români. Cântăresc 3,5 kilograme, cu un kilogram şi jumătate mai puţin decât vechiul model. Un avantaj important atunci când vorbim despre mobilitatea militarilor care luptă în teatrele de război.

Sursa: Digi 24

Un material de Laurenţiu Rădulescu

34 Comments

 • O sa ziceti ca sunt carcotas dar “Un material denumit kevlar, care are compoziţia oţelului,” si asta o spune seful de laborator?
  Nu stiu ce o fi vrut sa spuna el dar una este rezistenta (daca la asta s-a gandit) si alta este compozitie mai ales ca vorbim de materiale total diferite.

  • Ce a spus sefa si ce a inteles jurnalizdul sunt 2 lucruri care in viata reala nu trebuie sa coincida.
   Kevlarul ca kevlarul,ca oricum la calibrele de arma lunga trebuie placa ceramica.

   • Ma rog mea culpa.Scuze sincere sefei de laborator (nu glumesc). Asta nu schimba enormitatea transmisa. Pentru presa libera care spune ce trebuie, mici detalii cum ar fi acela ca intre substantele organice si cele minerale sunt oarece deosebiri conteaza prea putin.

   • A dat Domnu.Ala numai te incurca,de te intorceai ca lupu’ ,iar de aplecat capul mai nu prea.Iar protectia oricum era frectie.Cel mai bine e sa fie modular.Cui ii trebuie sa-l puna.

  • reporterul a prin ca kevlarul asta e tare ca fierul iute ca otelul
   dar saracul nu a invatat in scoala ca si sticla e mai tare ca otelul…

   • bre,cred la modul cel mai serios ca jurnalisti in epoca asta,in orice tara din lume,se fac ai mai retardati,inculti si lenesi.
    Mai jos decat ei nu-s decat postacii pe iutub si mercenarii rusi de internet 😀

 • 3,5 kg e bank cu c,poate fara placi.nivel III/IIIA pentru 9x19mm.nu se fac teste cu 7,62x25mm;aceasta e o munitie mult mai concludenta.referitor la 7,62x39mm e pentru arme de asalt, distante eficace 300-500 m.concludent ar fi 7,62x54Rmm(PSL/SVD/PKM) distante eficace 800 m.OPS-CORE poate lua un 7,62x39mm de la 15 m fara probleme pentru utilizator,referitor la placi daca sint la fel ca doi dulapi de stejar,prefer sa dau bani pe ceva de calitate/ergonomic.reinventarea “roatei” la car /bicicleta nu ajuta pe nimeni.

  • by the way Iulian, cred ca ti-au placut la nebunie vestele purtate la cursul de jurnalisti(aceeasi Marie cu alta palarie).

   • Da, mi-au placut ca m-au mai indreptat de spate! 🙂

    Serios vorbind, le-am considerat incomode si nu doar pentru faptul ca am burta. Nici cei care le-au nimerit mai pe dimensiuni nu erau incantati de ele.

    Greutatea nu m-a deranjat. Sunt obisnuit, la job fac mult efort nu doar calculator si robot (descarcatul si caratul – in doi – placilor de plexi de 20 de mm grosime, 3050 x 2020 mm sunt treburi mult mai horror). Asta, la mers. La alergat… cred ca pe unde am tropait cu vesta cu tot, nu mai creste iarba: eu + vesta + placi…

    Ma gandesc ca nu e distractiv deloc purtatul indelungat, in alt peisaj si alte situatii.

    Vorba colegului Marius, m-as fi asteptat la dotarea cu plate carrier.

 • Sunt tare curios cine-s “preafericitii” care au deja in dotare jucariile astea pentru ca eu inca nu le-am vazut, probabil prind mucegai printr-un depozit, ca nu degeaba sunt noi.

  Oricum, probabil o sa fiu batran si tot nu o sa dispara uniformitatea impusa cu japca in detrimentul unor aspecte mult mai importante ca ergonomia, utilitatea, chiar si comfortul. Ar trebui ca aia care fac echipamentul, daca il produc fara sa intrebe end-userul, sa fie obligati sa-l foloseasca ei, poate s-ar pune mai mult accent pe R&D…

  In fine, cine n-are JPC sa-si cumpere…

 • Bre Iulica,
  Astea sunt pentru generatia care cara ghiozdane de 20kg la scoala primara, nu pentru trupetii de acum, deci armata se gandeste de pe acum cu ce vor fi echipati noii si viitorii recruti ca doar tot boborul zice ca vrea sa vada planuri pe termen lung de la conducatori.

 • Nesemnificativ, praf în ochi. Or fi bune, dar o dotare serioasă înseamnă rachete, avioane, tancuri, nave, artilerie, radare. O masă de infanteriști este pulverizată de aviație, rachete, tancuri, îmbrăcată sau nu cu veste. Ce facem noi este așa, hai să facem ceva să nu zicem că nu facem. Foarte slab. Asta este dotare ?

  • E dotare si asta, dar daca vine in numar semnificativ, adica fiecare combatant din armata romana sa dispuna de vesta de protectie si toate sa fie acelasi model, plus un stoc de rezerva.

 • Vestele astea o fi un model nou de resping gloantele…. eu nu am auzit pana acum de veste care resping gloantele.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: