Istorie alternativă

Armageddon 2012: Romania vs. Bulgaria!

Romania vs Bulgaria

Nu.

Invers: Bulgaria e la serviciu şi… jeap, ne-o trage la ficaţi! Din păcate, nu am la îndemână nici guma şi nici culoarea roşie, pentru a inversa săgeata. Ori, poate vreun ghinărar dintre voi… va da peste cap ofensiva lor şi chiar mai mult de atât, îşi va usca ciorapii în Sofia, pe gardul parlamentului.

So: Armageddon 2012, toată harta se ia de bucle. Poporul stă acasă cu drag şi se uită la tv-uri, ca la documentarele de pe Descoperi: peste tot ie resboaie! Mai mare dragul…

*

Ronţăind un castravete, preşedintele Ţinutului Serelor Eterne pune un deget şi lasă o amprentă mirosind a oţet:

– Uite-te în ecran când vorbesc cu tine!

“E băiat bun generalul ăsta tânăr, dar e moale ca o gogonea primăvara. Şi acreşte mă-sa nişte gogoşari…” îşi zise preşedintele, ordonându-i:

– Generale Kukuruz! Avem nevoie de lebensraum ca de aer! Pardon, ca de oţet! Ne trebuie Bărăganul pentru sere! Cere să se compună şi un cântec: Bărăganul, Bărăganul, Bărăganul ne cheamă, la arme cu frunze şi flori! Da? Pentru moral, aşa…

– Am înţeles! expectoră generalul, si apoi după un stânga-mprejur, se îndreptă către uşă.

Urmărindu-l preşedintele bulgar Lokomotiv făcu o grimasă: “… după ceafă, nici măcar nu pare de-al nostru. Ia să pun pe cineva să-l verifice!”.

Oftând, citi pe o etichetă: 2007. “Ce an bun!” murmură preşedintele, desfiletând capacul unui borcan de opt sute de grame.

Citind pe Wikipedia, apucă între degete coada unui buchet de conopidă şi brusc, strigă “oţet!” în loc de Evrika. Împungând aerul cu conopida, trasă câteva bucle prin aer, înspre hartă: “aşa… de acolo lansările şi jeap! SS-21 Scarab peste MK şi Borcea. Şi peste alea de la Medgidia, Babadag, bla-bla, chiar şi pe acoperişul unităţilor de la Slobozia!”

Muşcând cu poftă conopida, preşedintele Lokomotiv becaliză o decizie: “ia să îl dau eu afară pe general şi să conduc singur războiul, că mă pricep…”.

*

Ei, cum e?

Ia să vă văd, în rolul preşedintelui bulgaristanului.

Target

Bulgaria doreşte Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Banatul. Nimi mai mult. Doar atât.

Inventarele sunt cele prezente.

Bulgaria atacă.

Haideţi la joacă! 🙂

68 Comments

 • Bre da stai asa ca nu inteleg,aici este vorba despre un atac surpriza sau despre un razboi care vine dupa o perioada de criza?

  In prima varianta Romania are o imensa problema,in a doua,sunt ceva mai putine dar tot multe.

  Io aleg a doua varianta cea in care Romania isi mobilizeaza armata si se pregateste de respingerea unei invazii.

  In situatia asta anticipez ca MiG-urile 21 de pe Borcea vor fi retrase mai spre nord,eventual Bacau,la fel avioanele si elicopterele de pe Bobocu,alea de pe Otopeni,sistemele de rachete AA vor fi dislocate in teren,schimbadusi permanent pozitia pt a putea fi cat mai greu reperate,alea 11-12 brigazi vor fi dislocate de-a lungul granitei,plus cele cateva de de artilerie,unitati recunstere,forte ale MAI,SRI ,spatiul naval minat etc.

  Ok in cazul asta si la Bulgaria se decreteaza stare de urgenta mobilizata toata armata,si dislocata de-a lungul granitei,plus forte ale ministerului de interne etc.In acelasi timp toate podurile dintre Romania si Bulgaria vor fi minate,dislocarea de baterii de tunuri AT calibru 100mm(au si ei destule dastea),tancuri T-72 din rezerva pe pozitii statice cu monitie pe teava(si din astea au destule,nu prea conteaza daca merg sau nu important este sa poata trage mai mult sau mai putin bine),plus alti rezervisti nu conteaza cat de bine sunt pregatiti important este sa poata apasa pe tragaci pt a ingreuna cat mai mult o debarcare romaneasca peste Dunare.

  Acum invazia trebuia inceputa astfel,prima vizata Dobrogea,in primul rand trebuie distruse sau avarite grav podurile dintre Muntenia si Dobrogea,ingreunand astfel cat mai mult suplimentarea fortelor romanesti din Dobrogea,eu bulgarul am la dispozitie 2 brigazi mecanizate care dispun de 120 T-72 plus alte BMP-1,Gvozdika,1 brigada de infanterie,una de operatiuni speciale si inca una de care am uitat ce naiba mai face,plus una de artilerie pt sustinere,io unul le arunc pe toate astea in lupta,de partea celalta a frontierei ma astept sa gasesc in Dobrogea BIM-ul,Brigada Mecanizata din Dobrogea,nustiu care numar,probabil 282 Mecanizata,plus o a treia Mecanizata,probabil 15,si inca 1-2 sa spunem una de VM(este teren deluros,nu cred ca o sa ii trimita la Giurgiu),poate una de infanterie,sustine de un regiment de artilerie si alte unitati din armata,MAI.

  Concomitent cu invadarea Dobrogei trebuie initiata o divesriune in care tot felul de rezervisti,voluntari,luati cu arkanul sa fie aruncati peste dunare,nu conteaza ca sunt omorati important este ca Romanii sa fie tinuti ocupati,eventual conducerea invaziei de invadarea asta se vor ocupa neste clanuri mafiote din Bulgaria,baietii sunt familiarizati cu armamentul usor de infanteriei,nu au scrupule,sunt organizati la contrapartida le promiti ca or sa poata sa isi faca de cap cum vor dorii prin Bucuresti,Pitesti,Giurgiu,Calarai,Constanta si alte localitati din S Romaniei,binenteles insii nu trebuie sa faca mare lucru,doar sa stea in spatele maselor de gradinari trimisi la moarte,desigur in dirijarea cirezilor de bulgari vor primi asistenta si din partea serviciilor secrete bulgaresti,ministerului de interne,armatei(la trecerea apei),se vor nationaliza barje,barci etc.

  Revenind in Dobrogea aici asa cum am mai spus io am 4 Brigazi ale armatei,plus 2-3 ale Min.Interne,serviciilor secrete eventual ceva rezervisti/voluntari.

  Romanii au 3 Mecanizate,2 infanterie/VM,ce vor ajunge sa spunem in total la 7-8 plus alte unitati ale MAI bla bla.

  Am un oarecare avantaj dat de tancurile T-72,superioare in multe privinte fata de TR-85M1,si din alt film fata de T-55,TR-85 clasic,in acelasi timp Romanii dispun de 100 MLI-84M1 capabile sa foloseasca rachete Spike din care detin destule,alte rachete AT,tunuri AT tocmai bune pentru un razboi defensiv,dar au un mare handicap,o aviatie foarte prosta,in momentul de fata sa spunem ca mai dispunem de 20 MiG-21,21 IAR-99 si 23 IAR-330 SOCAT, avioane net inferioare fata de MiG-29 care pot fi folosite pt misiuni de acoperire aeriana,ce prin dau jos,si tare ma tem ca or sa cam dea,10-20 de avioane care ar dispune de aproximativ 50 de R-73/27 plus alte 8-12 MiG-21bis,folosibile si ele pt o vanatoare de elicoptere,soimi si cu putin noroc chiar un Lancer,sustinerea fortelor terestre se va face binenteles de catre Su-25,L-39,Mi-24,bun pentru avioanele mele amenintarea nu prea cred ca va venii din aer ci de la sol,Lancerele vor fi decimate de MiG-29 ale mele la fel si Soimurile si Socat-urile astfel incat RoAF nu cred ca va constituii cam nici un fel de amenintare pt Bulgari,poate doar cateva misiuni de bombardament cu efecte nesemnificative,de asemenea trebuie sa recunosc ca Aviatia Bulgareasca va fi foarte vulnerabila in fata capabilitatilor de razboi electronic ale Romaniei,nustiu cat de rezistente sunt MiG-29 dupa modernizare,dar sa spunem ca sunt sufiente cat sa incapaciteze RoAF.Odata cu invazia Dobrogei este initiat si un atac naval,alea 3 fregate Welingen cu Exocet-urile din dotare vor busii tot ce prind,100 Km N de la limia apelor teritoriale bulgare vor face curatenie,asa pt distracie mai mult,acum alea 120 de T-72 ale mele ma astept sa faca ravagii cu mai toate T-55 si TR-85 chiar si cu TR-85M1,in acelasi timp ma astept la pierderi considerabile din randul fortelor proprii datorate vulnerabilitatilor T-72 si rachetelor Spike,Konkurs,totusi per ansanblu cred ca voi avea castig de cauza datorita suprematiei aeriene,o atentie deosebita se va acorda lansaoarelor LAROM si APRA din partea avioanelor Su-25,nu ma astept ca cine stie ce rezultate.

  Obiectivul numarulul 1 trebuie sa fie ocuparea S Dobrogei,pana la Autostrada Bucuresti-Constanta,odata obiectivul asta atins,tare ma tem ca ma voi limita doar la atat,nu vad armata bulgara capabila sa ocupe un teritoriu egal cu suprafata tarii proprii.

  Asa cum am mai spus pierderile vor fi grele,probabil ca jumatate din alea 120 de T-72 se vor duce dracu,alte cateva sute de vechicule,o mie doua de oameni,aviatia mea la fel va fi lovita grav,capacitatea sa de a sustine o forta de invazie se va diminua considerabil(mai putine rachete pt Hind,mai putine sau deloc H-29 etc),avioane doborate in draci de KUB-uri,Osa,GDF,Gepard,ba chiar si ceva MiG-29 date jos de S-75 astfel pe un termen ceva mai lung RoAF ar putea sa isi scoate la lupta alea 10-20 de MiG-21/IAR-99/SOCAT care i-ar mai ramane,din cele 150 de tancuri ale alora 3 brigazi mecanizate probabil ca vor supravietuii jumatate la care se vor adauda alte 100-120/130 ale celorlalte brigazi mecanizate si scolii de la Pitesti,alte cel putin 50 de MLI-84M1 vor supravietuii constituind o mare amenintare pt armata bulgara daca va continua invazia.

  In concluzie,voi trimite o telegrama la Bucuresti in care voi cere pace,io pastrez sudul Dobrogei si salut,daca nu imi voi apara cat de bine voi putea prada tocmai obtinuta dar mai ales voi spune asa : Am 16 rachete SS-21,daca nu veti accepta pacea cate doua vor ateriza pe Portile de Fier,Petromidia,Cernavoda,Alro,Uzinele Dacia,Sidex Galati,Oltchim urmate de atacuri aeriene mai mult sau mai putin sinucigase cu MiG-21/L-39 asupra capacitatilor astora economice,telegrama pe care o voi mai trimite pe la sediul Renault(pt Dacia),Boolywood(pt Sidex),Kremlin(pt Alro),lu Borat(pt Petromidia),Belgrad(pt Portile Fier),Greenpeace(Cernavoda) la ultimele doua voi mai trimite niste telegrame pe la Pinalti,biserica Penticostala,Cocosi si alti baieti destepti din energie.WTF sa spunem ca bluff-ul va pica,va urma un razboi de aparare a sudului Dobrogei cat mai darz,sunt aduse pe pozitii si restul de tancuri T-55/T-72 din rezerva indiferent daca merg sau nu,tunurile AT de 100 mm si ale aduse pe pozitii,rachete AT sa distruga si ele cat de mult,utilizarea MiG-29,S-200/300 in trans dupa Lancere(chiar daca rachetele astea AA cel mai probabil vor da jos cat de poate de democratic avioane bulgaresti si romanesti),aceleasi pierderi mai ridicate ale romaneilor decat ale bulgarilor in luptele de la sol,misiuni de bombardament cu cate Su-25/L-39/Mi-24 chiar si MiG-21 si folosirea rachetelor SS-21 sa lovesti ce Dumnezeu ce poti lovii,pana la fiinal sper sa pastrez trei sferturi din teritoriul cucerit.

  • Vrei sa spui ca-ti concentrezi toata armata pe sudul Dobrojei si lasi descoperita o fasie de cateva sute de kilometri, cu o capitala aflata la cateva zeci de kilometri de Dunare?
   Pai in cazul asta cu toata suprematia ta aeriana si antiaeriana plus fortele de la sol dislocate in zona risti sa castigi o parte din Dobrojea si sa pierzi toata campia sud dunareana iar de trecerea muntilor nu vad o greutate pt VMii nostri pt a ajunge in sofija
   Prost plan bre, da chiar prost!!!

   • E chiar bun si realist. Nu este usor sa fortezi un curs de apa nici chiar in conditiile ideale, d-apai atunci cand nu ai acoperire aeriana, si cand adversarul sta bine cu artileria mobila. Iar trupele Romaniei trebuie sa parcurga niste distante pana la Dunare, fara acoperire aeriana si mai ales, sa treaca peste niste poduri. 😉

  • 🙂 Daca tot ai pomenit de telegrame , CNE cernavoda si altele … sa vezi ce plan marsav am pus la cale.

   Pasul 1 :

   Atacarea statiilor de transformare de la Kozlodui.Spre ghinionul lor pot fi lovite de pe teritoriul romanesc cu aproape orice “gura de foc” de calibru mai mare (mortiera , tun ).Capturarea celor care lucreaza acolo si aducerea lor la loc sigur ( cu IAR 330 sau , daca nivelul Dunarii e suficient de scazut , cu carute trase de magari , caii, fiind prea inalti ,ar putea deconspira pozitia carutelor cu ostateci).Raman acolo doar cei care se ocupa de racirea reactoarelor scoase din functiune (sa ne rugam la Dumnezeu ca sistemele de oprire automata sa intre in functiune in momentul in care statiile de transformare sunt distruse).Pentru a fi siguri ca nu se produce vreun dezastru , “reactivam” traficantii de motorina din Clusura Dunarii si ii trimitem cu ceva motorina la Kozlodui , motorina necesara generatoarelor de rezerva (sper ca au asa ceva) .
   Pasul 2 :
   Bombardarea termocentralelor pe lignit , sunt mai in sud , la distanta ceva mai mare (cu MiG-21 , posibil si cu IAR 99 ) , mai dificil de realizat dar nu imposibil.

   Acesti 2 pasi vor avea ca efect o Bulgarie in bezna care va arata la fel ca Italia aici : http://www.attivissimo.net/antibufala/blackout_italia_foto/blackout.jpg si de care ar rade (sau plange , dupa caz ) si aia de pe Statia Spatiala Internationala.Guvernului bulgar ii dau maxim o saptamana de “viata” din momentul asta.La fel si presedintelui.

   Pasul3:
   Instalarea unui nou guvern/presedinte care va trimite o telegrama romanilor …dar cu un alt continut decat cel la care te-ai gandit tu. Lucratorii de la Kozlodui i-am luat ostateci pentru ai pune pe masa la negocieri. Altii ca ei , care sa opereze centrala se vor forma in ani de zile …

   Asa sa ne ajute Dumnezeu!Amin.

  • t 72 superior tr 85 m1 ?la ce?….un bm 412 sgt il”sparge”de pe la 4 kmdin moment ce t 72 are 280-350 mm in arcul frontal
   acum chestia nu stiu cate din astea avem,daca le fabrica sau le-au mai fabricat ca erau niste probleme

  • Planul tau e bun, la inceput, dar daca teai oprit in Dobrogea cu amjoritatea armatei, esti terminat..io as lasa brigazile alea 2 din dobrogea si de la intrarea in moldova sa te tin de inf.si vreo a pe loc, la hartuire, si cu restul, cel putin 3 bg. de inf mc, si vreo 2 de vm, plus bg de ge. as aranja o trecere peste Dunare, si m-as duce pina la sofia direct, in 2-3 saptamni flutura tricolorul peste parlamentul bulgaristanez..plus daca aranjez kozloduiul cum a zis colegul, se dau singuri loviti…si nu mai pomenim ca in dobrogea nu e asa usor de inaintat, la ce baieti sunt in zona 😉

    • e greu de ocupat toata dobrogea…poate partea de sud, dar se opreste in canalul Dunare-marea neagra…acolo se loveste la ceas cu aceeasi problema pe care o avem noi cind vrem sa sarim pirleazul la ei…cind vrea sa sara balta, il asteptam noi peste gard, si ii dam la gioale …tare de tot 😉

     • Foarte corect, Sharky! Acum, intelege-ma ca trebuie sa joc rolul avocatului diavolului… deci, bulgarii stau mai bine decat romanii cu artileria grea mobila, iar pozitiile defensive amenajate in graba dincolo de un mal al canalului nu ar rezista prea mult in fata unui bombardament de artilerie grea.

 • Cineva, nu spun cine… imi spune pe mess:

  ” bre,frate,ti-am zis ca e razboiul handicapatilor
  in cateva zile tot ce e modern in ambele armii se termina sau se strica
  ajungem rapid la kalash”

  😀 Realism? Ce ziceti? 🙂

 • @Victor cam cat apreciezi tu ca este excange rate pentru T 72 vs. TR 85 M1 la ce sisteme de ochire are TR 85M1 si la rezultatele obtinute in poligon si aplicatii cred ca vor fi pierdute cam 3-4 T 72 pentru fiecare TR 85 M1 si fiindca romanii se apara T 55 si TR 85 nemodernizate o sa devina o amenintare imensa pentru tancurile bulgare care trebuie sa strapunga acele linii.
  MLI 84 M o sa cam faca si ele ravagii in diviziile bulgaresti mecanizate rachetele Spike LR putand sa distruga orice tanc advers.

   • Iulica esti sigur ca cerul o sa apartina bulgarilor?! Eu unul nu, aviatia yugoslava avea mult mai multe aparate ca sa obtina suprematia aeriana in Croatia si totusi nu a fost in stare sa o faca de ce crezi ca bulgarii cu o forta aeriana modesta comparabila daca nu chiar mai slaba decat RoAF ar fi in stare sa obrina superematia aeriana?!

    • Pentru ca eu, in locul bulgarilor, as folosi aviatia concetrat pe o anumita (sau pe anumite, cu scimbul) directie de inaintare a trupelor de la sol.

     Intr-adevar nu au prea multe paseri, dar daca principalele lovituri ale zilei I s-ar da pe directiile Calarasi – Fetesti (Borcea) si Calarasi – Slobozia, nu ar fi foarte greu sa acopar ambele directii si sa actionez in sprijinul celor de la sol.

     Elicopterele Mi-24 si avioanele Su-25 ar lovi orice opozitie de la sol, iar mai sus acoperirea directa ar face-o MiG-21 Bis, cu MiG-29 operand la distanta.

     Recunosc insa, ca Victor a avut un scenariu foarte realist si ca imi vine sa fac precum el: jeap-jeap, inaintare, apoi frana si sa sa ma multumesc cu ce am reusit sa cuceresc… incercand sa apar. Iar, daca el se bucura de avantajele unei zone cu dealuri care ar fi mai usor de tinut, cred ca nici in campie nu e rau: vai de cei care ataca.

 • @Victor cam care este numarul de MIG 29 pe care il are Bulgaria operational vreo 8? cel mai optimist vorbind din care 1 dubla care nu poate folosi R 27 R/IR. Cate R 27 crezi ca mai are Bulgaria operationale? Eu nu as paria pe prea multe bucati…..R 27 in conditiile unui antrenament prost al pilotilor si al intretinerii necorespunzatoare a rachetei in sine a avut rezultate slabe, vezi Etiopia vs. Eritrea.
  Nu ii vad pe bulgari obtinand suprematia aeriana prea usor, luptele BVR la gradul tehnologic al MIG 29 bulgare si cu containerul de bruiaj activ de pe LanceR o sa le puna mari probleme, in plus radarele de la sol romanesti si statiile de ghidare de la sol vor ajuta pilotii romani ca sa evite ambuscadele in care pot fi atacate de MIG 29.

  • Dar cam de cate MiG-21 apreciezi tu ca dispune RoAF,alea 49 de pe wiki nu prea cred,poate in jur de 20 care abea se mai taraie..asa cum am spus amenintarea pt Bulgari nu are cum sa vina din cer ci numai de la sol,si hai sa spunem ca nu mai au nici un R-27 si folosesc numai R-73,este tot al dracu de nasol pt Romani,MiG-21 comparat cu MiG-29 este un manevrier execrabil,poate Lancer dispune de un avantaj dat de avionica mai buna,dar si aici starea acesteia este … nustiu daca am voie sa spun ce am aflat in ultimul timp :D,ba chiar cred ca Bulgarii in ultimul timp sunt mai bine antrenati in ultimul timp,ei nu trebuie sa traga de avioanele lor ca ai nostrii ca de cateaua lesinata.

   • Eu apreciez ca avem functionale injur de 32 de bucati de MIG 21 LanceR din care 2 duble si din astea 30 ramase in jur de 20-18 sunt varianta aer-aer.
    RoAF dispune de rachetele Matra Magic 2, Python 3 si rachetele rusesti R 60 si R 73. Rachetele R 73, Python 3 si Matra Magic 2 sunt compatibile cu casca Elbit Dash, din cele 32 de MIG 21 cred si eu ca zboara cu adevarat in jur de 24-28 de aparate restul avand resursa la limita a 20-50 de pre de zbor.
    In caz de lupta aceste avioane cu resursa la limita vor zbura pana cand se vor strica sau vor fi doborate, asa este regula razboiului, nimeni nu va mai tine cont de faptul ca avionulse va putea opri sau rupe in aer.

    • pai cate lancereC au fost de noi ? cre ca 25
     vezi pe ejection history cate C-uri au picat –
     unul la fabrica, unul la campia in 2003,
     2 C-uri s-au ciocnit in aer in mures in 2004, unul la fetesti in 2005, unul la beliu in 2006,
     or mai fi si cu resursa expirata din ele
     nu au de unde sa fie 20 operationale

      • la MAv nu e nici un Lancer
       cre ca e fostul Mig de la statul major, erau doua care se vedeau din drum un iar93 si un mig vopsit pestritz ca un LancerC, migul l-au dus domnii generali la muzeu

  • Categoric da, avionica de pe MIG 21 LanceR este la nivelul F 16 Block 40, radarul de pe MIG 21 LanceR C fiind apropiat de cel al avionului F 16 Block 50, si exact acelasi tip de radar este prezent pe F 5 braziliene care au fost dotate cu rachete BVR Derby.

    • Noop in BVR noi am fi sefu daca am cumpara sau am primi racheta Derby altfel degeaba vedem si incadram ca nu avem cu ce trage spre tinta, asa este cu fortele noastre armate fregatele fara rachete antinava, avioanele fara rachete BVR……Derby este compatibila cu LaneR C dar LanceR C nu are Derby.

    • da sefii sefilor
     nu avem nici macar una , dar s-au antrenat pe flight sim sa traga cu ele la o adica 🙂
     si alea bvr rusesti de pe mig29 (nu stiu daca noi am avut pe 23 ?? sau nu) cre ca toate au expirat

     • Toate rachetele de pa MIG 23 si MIG 29 au expirat, si oricum R 27 nu este integrata cu avionica de pe LanceR C.

    • in concluzie noi ne bazam pe calitate(avionica dp LanceR, T-55-urile modernizate etc.) iar bulagarii pe nr…cred ca s-e va incheia remiza fara sa ma implic vreo actiune strategica….

     • T 55 nu sunt prea modernizate , TR 85M1 este practic alta mancare de peste, un tanc nou fata de T 55, dar are doar 54 de exemplare in varianta modernizata…..cam putin.

     • eu cred ca ii batem pe bulgari de-i rupem
      nu au nici numar ,nici calitate
      mig-urile lor chiar si 29 sunt alea care ghidau 1 cel mult 2 rachete in acelasi timp
      tancurile lor au sistemele alea de vedere pe timp de noapte cu intensificare…care vad pe la vreo 500m
      un tr 85 m1 …chiar asa cum sunt ,fac practica de tir pe ele pe timp de noapte
      chiar de trec dunarea,sunt monitoarele ptr a le taia liniile de aprovizionare,contraofensiva terestra ii face …
      cum om fi avem spike,tunuri antitanc mai bune,arme de toate calibrele
      cu 20 mig 29 nu ai tu suprematie aeriana…nici cu strela la sol,caci nu stiu daca au macar contramasuri
      ar intra ei vreo 50 km de la granita pe directii de atac pana sa ne dam seama,inca vreo suta pana vine contraofensiva …dupa aia bulgaria va fi o provincie din dobrogea

       • vreo 4 le dau jos numai volhovurile de pe la bucuresti
        zboara ei si nici nu stiu ca vine…nu au maws,dupa aia daca n-au sters bine keops-ul si ploua?

        • merge keops-ul si pe ploaie oricum o sa zboare aproape sigur desupra plafonului de nori.
         Oricum in versiunea MIG 29 A nu prea poate sa bombardeze decat la vedere si cu rezulate limitate deoarece nu are armament de precizie aer-sol.
         Doar Su 25 constituie o problema pentru blindatele si tancurile romanesti.

         • Nea MAriuse, si cam cit crezi tu ca o sa zboare Su-ul ala pe linga Gheparduri??? il asteapta in ambuscada, camuflate, cu radarurile oprite, pina intra in raza de actiune, si p-orma ti-l fac la foc mic..e greu pina dai 2-3 jos asha, ca p-orma sa vezi ce curaj au sa treaca balta dincoace, de numa-numa…

 • @Victor, MIG 21 LanceR sunt dotate cu casti cu vizor integrat mult mai precise decat MIG 29 bulgare ceea ce compenseaza manevrabilitatea extraordinara a MIG 29, pilotii romani par a fi o elita aparte reusid de multe ori sa surprinda si sa doboare in lupte simulate avioane mult mai moderne si manevrabile cum ar fi F 16 si F 15 ale colegilor americani.
  Racheta Derby este la distanta de cateva zile da a fi primita de catre Romania, relatiile cu Israel sunt excelente din fericire asa ca daca MIG 29 bulgaresti nu reusesc sa curete cerul de MIG 21 LanceR C din prima zi de conflict probabilca din a 3-a zi vor avea o problema incapand sa piarda luptele BVR.

  • hai ca deja aici exagerezi.. Fost coleg de facultate e ofiter la geniula Campia Turzii si chiar povestea la o bere ca efectiv nu au ce bate pe noi americanii cu F-15..si tot de la un fost coleg de facultate care ofiter de aviatie la Campia Turzii care facea a doua facultate politehnica zicea ca baieti de pe miguri inca nu au lovit bull’s eye-ul de cand e el acolo si cred ca avea o vechime de 20 de ani in aviatie. Sau astea sunt secrete care nu trebuiau zise?

    • intru si eu zilnic dar nu tare postez. App stii ce invatatu pana inclusiv promotia 2004 la Academia de Tehnica Militara? Atacul la baioneta si il simulau pana le venea acru :))

 • Lupta cel mai probabil se va da la sol, in aer niciuna din parti nefiind capabila sa obtina suprematia aeriana, vor fi mai buni cand unii cand altii, bulgarii mai au inca o problema neluata in calcul de nimeni, flota lor maritima este foarte slaba iar rachetele Exocet de pe navele lor au raza de actiune destul de limitata, adica in jurul a 45-50 km pe cand SS 2NC Styx au o raza de actiune de 80-90 de km.
  Acum aici intra si bruiajul activ si pregatirea celor doua forte dar cred ca Romania va obtine controlul apelor teritoriale bulgaresti.

 • IAR 330 Puma Socat va fi folosit pe timp de noapte, trupele bulgare dupa momentul initial cand au fortat granita o sa aiba maxim 3-4 zile initiativa timp in care rachetele Spike ER ale romanilor o sa le cam dea de furca, MI 24 Hind nefiind dotat cu sisteme moderne o sa opereze in schimb mai mult ziua cand probabil si MIG 29 o sa poata sa securizeze spatiul aerian cat de cat.
  Nu stiu de ce toata lumea se gandeste ca Romania va sta prea mult la primire, MIG 21 LanceR A pot sa bombardeze datorita faptului ca sunt foarte aproape de granita o serie de facilitati bulgaresti si aglomeratii de trupe.
  Mai mizez si pe faptul ca T 72 ale bulgarilor dupa primii 200-300de km de mars o sa aiba probleme de fiabiliate mai mari decat TR 85 M1.
  De altfel in prima zi ma indoiesc ca bulgarii o sa intalneasca vreun tanc modern romanesc in Dobrogea, majoritatea acestora fiind trese mai spre nord.
  Si da Iulian ai dreptate sau are dreptate cel care a scris ca in 2-3 saptamani o sa se treaca pe tunuri si Kalash, eventual un larom si cam atat…..
  La dotarea de acum a celor 2 armate este greu de inchipuit altceva decat un razboi gen Africa.
  @ Victor cea mai proasta miscare pe care ar putea-o face este sa ii ameninte pe Sarbi cu Portile de Fier si pe francezi cu uzinele Renault, in 2 zile ii rupe Franta in 2! Numai asa o sa vedem 20-30 de Mirage 2000 acompaniate de Rafale aterizand si decoland de pe Luna sau de ce nu Timisoara si lovind tot ce misca pe teritoriul bulgar.
  Sigur nu o sa se precipite nimeni sa faca greseala sa zgandareasca pe francezi in orgoliul castigurilor proprii.

  • Stai nitel… 🙂

   Borcea se afla la vreo 40 de km de Calarasi, iar daca s-ar trece Dunarea cu ferry-boat-urile si bacurile intre Silistra si grandiosul meu oras, pana la Fetesti ar fi cale libera din lipsa U.M.Statul Roman a ales sa desfiinteze. Jandarmii, pompierii, politistii si politia locala nu-i pot opri pe bulgari.

   Si mai e o buba. Baza Aeriana de la Borcea (Flotila, pardon) este sub focul rachetelor SS-21 Scarab. La fel si U.M. din Slobozia.

   • acuma daca e de atacat ceva pe hartie pe acolo – mai bine ar trimite armata un elicopter si niste genisti cu “ooa”
    sa dinamiteze cumva gheatza

   • esti sigur ca nu-i pot opri jandarmii din calarasi :)…plus de asta , cam 1/3 din veniturile din turism au venit de la turisti romani, iar turismul in Bulgaria e 10% din PIB , crezi ca se risca sa piarda 2-3% din PIB pe praful asta? :), mai nou dupa Germania suntem al doilea partener comerical al lor , anu trecut le-am cumparat castreveti de 0,5 miliarde de euro ( noi le-am vandut mamaliga de 0,8 miliarde ) eu zic ca deja se gandesc cum sa mai stea sluj de pasti si 1 mai poate ii mai viziteaza vreo 30-40.000 de romani :)..oricum m-am distrat cu subiectul asta

    • Eu am scapat, sunt in Bucuresti! 🙂

     Cand eram copil, am prins pod de gheata pe bratul Borcea. Atunci insa, de la unitatea de geniu de acolo s-a dinamitat podul. Acum… draci. Normal ca ies belele. Statul roman nu mai are cu ce, e in sapa de lemn. N-ai vazut ca nici de rezerva strategica de alimente nu se scapa vreun cuvant si ca s-a ajuns la donatii & colecte pentru sinistrati? Iar la Apararea Civila din multe localitati sunt tot felul de pilosi cu partideaua… Apropos de Calarasi, adaposturile din orasul meu sunt in mare parte inundate de ani buni. Doamne fereste de CEVA!

   • Resboiu tu te gandesti cum sta acum zona neocupata pe timp de pace dar in caz de tensionare a relatiilor fi sigur ca o sa existe unitati militare in zona

   • MIG 21 LanceR cate or fi pe Borcea o sa poata opera si de pe aeroportul din Bucuresti daca Borcea este expusa, nu ai grija ca nu le lasa nimeni in calea invadatorilor si neacoperite antiaerian si terestru.

 • Eu cred ca stiu cum ne aparam 🙂

  externalizeaza apararea, la firme,
  si cand e cazul, suna statul major, la “firme”, ca si la dezapezire
  si firma trimite factura, am pus piedica la un t-72 , atata euro, am dat cu bulgari de zapada dupa un mig bulgaresc, atatia euro, plus o suma paushal acolo sa fie venituri consistente si cand nu ne ataca nimeni

  Ca sa fie de lucru si la firmele “baronilor locali”, e o prostie sa ii opresti la Calarasi, Constanta, etc ce fac firmele lui ala din Vrancea de exemplu ? trebe sa ii lasi sa ajunga la Botosani si la Satu Mare, sa poata sa factureze toata lumea

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: